Peste 630.000 de romani castiga salariul minim pe economie

Luni, 02 Aprilie 2012, ora 20:38
3704 citiri
Peste 630.000 de romani castiga salariul minim pe economie

Peste 630.000 de romani, angajati cu norma intreaga, sunt incadrati pe salariul minim pe economie, potrivit Registrului General de Evidenta a Salariatilor.

Numarul celor care au salariul minim, cu norma intreaga, asa cum reiese din interogarea Registrului General de Evidenta a Salariatilor, este 631.761", informeaza, luni, Inspectia Muncii.

Nou start la concedierile masive: Mii de angajati dati afara de marile corporatii

Potrivit Inspectiei Muncii, la 30 martie erau inregistrati 4.981.903 de salariati activi si 5.403.588 de contracte. Din numarul total de angajati activi, 37.446 sunt persoanele de peste 65 de ani care lucreaza cu norma intreaga.

Romania este singura tara in care aproape un sfert dintre angajati au salariul minim, numarul acestora crescand cu peste 200.000 numai in ultimul an, dupa modificarea Codului Muncii, a declarat, vineri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin.

Liderul BNS a spus ca actualul Cod al Muncii, intrat in vigoare in 2011, a devenit principalul instrument care a generat numai in ultimul an un plus de 200.000 de locuri de munca remunerate cu salariul minim pe economie.

"Aproape un sfert din piata muncii este angajata pe salariul minim. Romania este singura tara cu un asemenea procent de angajati cu salarii minime, restul tarilor avand procente cuprinse intre 8 si 10 la suta", a declarat Costin, la un seminar privind legislatia muncii.

Romanii, multumiti de locul de munca, de colegi, dar nu si de salariu

Presedintele BNS a precizat ca o astfel de situatie nu poate duce decat la concluzii neplacute pentru viitorul Romaniei, explicand ca in aceste conditii nu poate fi tinut in echilibru sistemul de pensii sau cel de sanatate si nici fondul public de somaj.

"Toate aceste elemente, dublate de cresterea numarului de conflicte intre angajati si angajatori, conduc la un mediu ostil care continua sa stimuleze migratia fortei de munca", a mai spus Dumitru Costin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#angajati Romania norma intreaga, #angajati norma intreaga salariu minim, #angajati salariu Romania , #salariu minim pe economie