Profesor la ASE, despre majorarea salariului minim: E ca un bolnav care primeste si antibiotice, si vitamine. Nu stii la care raspunde cel mai bine

Joi, 09 Martie 2017, ora 20:42
4511 citiri
Profesor la ASE, despre majorarea salariului minim: E ca un bolnav care primeste si antibiotice, si vitamine. Nu stii la care raspunde cel mai bine
Foto: Arhiva Ziare.com

Marirea salariului minim ar trebui realizata in trepte, pentru a fi mai usor de digerat pentru corporatii si pentru a fi masurata reactia economiei la diferiti stimuli, considera Adrian Mitroi, profesor de finante comportamentale la Academia de Studii Economice (ASE).

"Nu imi place (aceasta crestere a salariului minim - n.red.) din mantra mea favorita: economia este supradozata acum cu facilitati fiscale.

Politica fiscala este supra acomodativa, daca se poate spune asa, incat Romania este un mic paradis fiscal. Motivatii pentru persoane fizice si corporatii de a eluda taxele nu mai sunt. Este o mare eroare sa nu iti mai platesti astazi taxele. Nu numai ca este demodat si antic, ci este nerentabil.

Pentru ca ai atat de multa relaxare fiscala, eu as fi preferat ca aceasta marire de salariu sa fie facuta mai putin accelerat, pentru ca impactul probabil este bun la nivel de individ, in schimb, la nivel de corporatii, care au in medie intre 40-60% costuri cu forta de munca a caror marja comerciala este 10%, carora le creste costul cu salariul in jur de 5-7%, este presata pe productivitate si pe profitabilitate.

Presiunea este pe corporatii. As fi preferat sa fie intinsa, in trepte, mai usor de digerat de corporatii", a spus Mitroi.

El a precizat ca este firesc ca oamenii sa isi doreasca salarii mai mari pentru ca se munceste mai mult si mai bine, dar acestea pun in pericol profitabilitatea companiilor.

"Este foarte firesc ca oamenii sa isi doreasca salarii mai mari si meritam salarii mai mari, pentru ca noi toti muncim mai mult si mai bine, insa aceste salarii mai mari pun in pericol profitabilitatea companiilor, pentru care lucram noi, daca nu sunt acoperite si de productivitate superioara.

Reparatia sociala a salariilor foarte mici face sens din punct de vedere politic, insa parerea mea este ca trebuia intinsa pe o perioada, in asa fel incat sa poti sa masuri si reactia economiei la diferitii stimuli.

Acum, aceasta este ca un bolnav care primeste si antibiotice, si vitamine, si il tratezi cu prea multa medicatie, iar tu nu stii la care raspunde cel mai bine. Nu mai avem gloante de argint suficiente. Le-am tras pe toate prea repede. As mai lasa pentru ca incertitudinile economiei globale politice si nu neaparat economice ar fi fost bine sa ne lase loc de manevra si de acest gen de masuri.

Nici pe politica fiscala, nici pe cea monetara nu mai avem loc, si nici pe salarii", a mai aratat profesorul ASE.

Citeste mai multe despre majorarile de salarii anuntate:

Oamenii de afaceri cer Guvernului sa faca regula de trei simpla cu incasarile bugetare inainte de a creste salariile

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#majorare salariu minim , #salariu minim pe economie