Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Joi, 08 Decembrie 2011, ora 18:29
2500 citiri
Salariul minim ar putea creste la 700 de lei

Ministerul Muncii a propus majorarea salariului minim la 700 de lei, intr-un proiect de lege publicat pe site-ul oficial.

Documentul prevede ca incepand cu data de 1 ianuarie 2012, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata sa fie stabilit la 700 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 169,333 ore in medie pe luna in anul 2012, reprezentand 4,13 lei/ora.

Pentru personalul din sectorul bugetar, nivelul salariului de baza, potrivit incadrarii, nu poate fi inferior nivelului salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata prevazut anterior, se mai arata in proiect.

Incalcarea acestei prevederi se sanctioneaza cu o amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

"Cresterea va fi aceeasi si pe net si pe brut", a declarat secretarul de stat al Ministerului Muncii, Valentin Mocanu, la Realitatea TV.

"Cand vorbim de salariu minm, legea ne obliga sa ne cercetam cu sindicatele. Pe medie, indicele de productie e bun, insa trebuie sa tinem cont ca atunci cand vorbim de intreprinderile mici si mijlocii, aceasta nu mai e spectaculoasa", a mentionat Mocanu.

"Pactul pe care domniile lor le-au facut, a aratat ca varianta pana la 700 de lei, nu stiu de unde au scos-o, arata ca, de fapt, datorita acestei cresteri, consumul la bugetul de stat ar fi de 30 de milioane de lei, iar venitul ar fi de 50%, iar, in cazul facut pe formula MM depaseste 100%", a declarat liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

"Al treilea lucru, pe care il stie toata lumea, este ca salariul minim este fol ca o manipulare in evaziunea fiscala la gri", a adaugat acesta.

"Le-am aratat cresterea indicelui productivitatii muncii este de aproximativ 40% pe ultimii 30%, inflatia a urcat cu 20%, iar indicele salarial a scazut. Nu acopera inflatia pe acest an, inflatia pe anii precedenti, in care am avut si inghetarea salariului minim pe economie si este interesat ca, in loc sa fie preocupat de eliminarea evaziunii pe piata muncii, guvernul este interesat de mentinerea evaziunii", a conchis Hossu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#crestere salariu minim, #salariu minim 700 lei, #salariu minim , #salariu minim pe economie