Salariul minim nu e ajutor social de la stat. Spectrul somajului

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 08 Decembrie 2015, ora 19:58
6404 citiri
Salariul minim nu e ajutor social de la stat. Spectrul somajului

O declaratie neinspirata a ministrului de Finante referitoare la salariul minim ar putea deveni pretextul anularii unei masuri bune din cauza presiunilor populiste. "Salariul minim nu creste la 1.200 lei. In Brazilia sau India saracii lucreaza si pe doi lei", a afirmat doamna Dragu in apararea deciziei de a nu majora salariul minim pe economie.

Dincolo de faptul ca trimiterea la munca pe doi lei din Brazilia si India ar fi fost cu mult mai bine sa lipseasca din rostirea dnei ministru, pe fond sunt pe deplin de acord cu decizia de a nu majora salariul minim pe economie.

Si asta pentru simplul motiv ca, in loc sa faca viata celor multi si saraci mai buna, o asemenea masura nu ar reusi decat sa le creeze probleme si mai mari. De ce?

Orice firma are un buget de salarii si in functie de el angajeaza un anumit numar de oameni. Daca tu o obligi prin lege sa majoreze salariile minime, ea are trei variante pentru a se incadra in aceeasi anvelopa: fie le micsoreaza pe cele mai mari, deci sanctioneaza competenta superioara, fie, cel mai probabil, da afara din oameni, fie ii tine pe toti, la aceleasi venituri, daca va reusi sa treaca o parte in zona neagra.

Deci un prim efect al majorarii salariului minim pe economie ar fi, logic, ori cresterea somajului, ori o crestere a evaziunii.

De ce sa nu creasca anvelopa salariala? Ca sa nu dea firma faliment. Salariul minim nu-l da statul, ca pe un ajutor social, ci il da firma. Daca are de unde. Daca nu are, te da pe tine afara cu tot cu salariu minim.

Care somaj e amplificat de salariul minim? Pai in general firmele nu renunta la angajatii aflati la potential maxim. Primii candidati la concediere sunt fie cei tineri si lipsiti de experienta, fie cei mai in varsta, mai aproape de pensionare, care nu mai au acelasi randament si aceeasi capacitate de adaptare la nou, fie forta de munca putin calificata.

Studiile arata, de altfel, ca exista o proportionalitate directa intre nivelul salariului minim si dimensiunea somajului. Si va reamintesc ca, in urma cu cateva luni, Elvetia respingea prin referednum un salariu minim de 3.300 de euro. Acolo somajul e de 3,2 %.

Piata muncii functioneaza ca orice piata, in principal dupa regula cererii si a ofertei. Si, in general, fiecare angajat din zona privata este platit cam dupa cat face. Si cand este subevaluat intr-un loc se duce in alta parte. Firmele care platesc sub nivelul fixat de piata oameni care fac mai mult, mai devreme sau mai tarziu, ii pierd.

In plus, sa nu uitam ca nu este vorba doar despre banii in plus pe care ii primesc salariatii prin aceasta majorare a salariului minim. Este vorba si despre banii pe care ii jumuleste din majorarea salariului minim un stat care ramane un campion al taxarii muncii.

Deci sa tragem cate piei putem de pe mediul de afaceri pana il sufocam de tot si apoi ne intrebam de ce nu mai are cine sa dea bani la buget, de ce creste somajul, de ce creste dependenta de stat.

Am auzit argumentul ca aceasta crestere a salariului minim ar fi o modalitate de stimulare a consumului. Si reducerea TVA este tot o masura de stimulare a consumului. Acesta a fost singurul mod in care guvernele de pana acum intelegeau cresterea economica, uitand ce efecte dramatice a avut in guvernarea Tariceanu turarea la maximum a consumului.

Cand Guvernul n-o sa mai fie atat de preocupat de consum si mai preocupat de investitii si productie, poate ca si cresterea va fi solida. Adica vom iesi din ceea ce vicepremierul Vasile Dancu numeste corect "crestere fara dezvoltare".

Daca statul vrea nu numai cresterea salariului minim, ci a tuturor salariilor, nu are decat sa ajute mediul de afaceri, ceea ce presupune nu atat sa faca ceva anume, cat sa nu faca, adica sa nu-l incurce cu masuri chiar de tipul cresterii salariului minim pe economie si sa nu se mai joace cu legile.

Sa fie intamplator faptul ca in top cinci tari europene cu cel mai mare salariu mediu, Elvetia, Danemarca Luxemburg, Norvegia si Irlanda, numai doua, Irlanda si Luxemburg, au un salariu minim reglementat prin lege?

Dar am o teama ca refuzul de a lua aceasta masura proasta ar putea avea soarta refuzului de a da bani Bisericii, reevaluat in 24 ore. Deja vad ca sindicatele ameninta cu proteste, iar acelasi Vasile Dancu deschide portita studiului de impact.

Si tare ma tem ca de dragul pacii cu Parlamantul, Guvernul va inghiti pana si ultima masura populista pregatita de fostul guvern.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#ministru Dragu buget, #salariu minim somaj, #crestere economica dezvoltare , #salariu minim pe economie