Astarastoae: Veniturile rezidentilor s-ar putea dubla

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 17:39
2246 citiri
Astarastoae: Veniturile rezidentilor s-ar putea dubla
Foto: Arhiva

Venitul medicilor rezidenti s-ar putea dubla pana la sfarsitul anului in cazul in care Ministerul Finantelor va accepta propunerea Colegiul Medicilor din Romania (CMR), a declarat, joi, presedintele CMR, dr. Vasile Astarastoae.

"Noi vom face o propunere legata de impactul bugetar pentru ca asa ne-a solicitat primul ministru. Vom da un termen pentru Ministerul de Finante pentru a analiza acest lucru. In acest moment, de la bugetul de stat, medicilor rezidenti li se aloca o suma de 80 de milioane de euro pe an, din care Guvernul Romaniei ia inapoi 39 de milioane de euro, drept impozite, taxe, si din ce ramane mai ia 16% de la medicii rezidenti", a mai spus dr. Astarastoae.

Presedintele CMR sustine ca va propune Ministerului de Finante ca intreaga suma de 80 de milioane de euro sa ajunga integral la medicii rezidenti, pentru ca acestia "fac activitate de invatamant".

"Cu alte cuvinte, sa se transforme in bursa. Pe burse nu se platesc taxe, toata suma de 80 de milioane de euro urmand sa fie transferata catre universitati cu care rezidentii vor face contract de munca. Intr-o prima etapa, pentru acest an, se poate dubla venitul medicilor rezidenti, iar pentru anul viitor vom vedea cum se construieste bugetul si nu vom accepta decat daca medicii rezidenti vor avea de trei ori venitul pe care il au in prezent, iar veniturile celorlalti medici sa se calculeze proportional, plecand de la baza veniturilor medicilor rezidenti", a subliniat dr. Astarastoae.

Potrivit sursei citate, Colegiul Medicilor ar putea fixa ca termen limita, pentru aprobarea acestei propuneri, data de 9 decembrie. In caz contrar, vor fi stabilite "miscarile revendicative de la greva si pana la demisia in bloc".

"Am suplimentat cu inca 48 de numarul posturilor destinate medicilor rezidenti, pentru a ajunge la un nivel similar cu cel de anul trecut", a declarat subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, Raed Arafat.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#medici rezidenti venituri marite, #salarii mai mari medici , #salariu