Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 15 Martie 2017, ora 08:36
33172 citiri
Bogdan Hossu, despre secretele legii salarizarii: Vom intra intr-un conflict social. Nu pe furt de informatie se construieste o politica stabila Interviu
Foto: captura video YouTube

Desi proiectul legii salarizarii bugetarilor ar trebui sa fie adoptat in Guvern pana pe 31 martie, el ramane un mare secret. "Ceea ce s-a prezentat la discutii era de rasul curcilor. Nu pe un sistem de furt de informatie se construieste o politica stabila", afirma liderul confederatiei Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Bogdan Hossu a exclus varianta dublarii salariilor si a facut reprosuri severe actualului guvern in general si ministrului Muncii in special: "Cu filosofia dnei ministru, vom intra intr-un conflict social greu de evaluat astazi intre lucratorii din sectorul economic si cel bugetar. De aici consecinte greu de calculat pe piata muncii si in politica economica romaneasca."

Probleme sunt si in proiectul de modificare a legii functionarilor publici, si el nediscutat pana acum cu partenerii sociali, desi are acelasi termen de adoptare, 31 martie: "prietenii politicienilor pot deveni functionari publici pentru ca nu mai trebuie sa dea un examen. Prin asimiliare in baza unei experiente si la solicitarea ordonatorului de credit, pot sa fie asimilati unui functionar public automat".

Aveti primit oficial de la Ministerul Muncii un proiect al legii salarizarii unitare a bugetarilor?

Nu. Avem o promisiune ca probabil dupa intalnirea de luni sau marti cu sectorul din administratia publica sa primim un text, care va fi perfect intrucat indeplineste toate solicitarile colegilor din diferitele federatii din diferitele sectoare.

Adevarul e ca multi lideri sindicali s-au declarat multumiti dupa discutiile cu dna ministru Vasilescu.

Cei care s-au declarat multumiti cred ca nu realizeaza dimensiunea legii ca atare si faptul ca ea are trei compenete mari: corpul legii propriu-zise, care trebuie sa enunte cateva mecanisme de baza; anexa, care da salariul de baza pe diferitele specialitati, sectoare de activitate, functii si evolutia lor in timp; a treia componenta - sporuri.

Ceea ce s-a prezentat la discutii - si s-a si luat inapoi, ca era de rasul curcilor - a fost o grila cu salariile de baza fara sporuri, fara text. Este greu de facut o imagine clara cat timp nu ai desfasuratorul pe ansamblu.

Ceea ce ma ingrijoreaza nu e atat ierarhia in interiorul unui sector, cat echivalenta intersectoriala intre diferitele functii care sunt specifice diferitelor sectoare. Va dau un exemplu: un general de armata ar fi trebuit sa fie pe acelasi palier cu un judecator, cu un profesor universitar, cu un medic primar.

Dar avem un istoric complicat, pentru ca politicienii au incercat sa minta institutiile internationale care verificau asa ca au inghetat salariile de baza si au inventat o pleiada de sporuri in structura bugetara.

E greu de anticipat acum, pentru ca discutiile s-au facut numai la nivelul salariilor de baza si al evolutiilor lor pe 4 ani si au existat tot felul de declaratii contradictorii.

De exemplu, dna ministru al Muncii a spus ca in locul tichetelor de masa si a voucherelor de vacanta vor da bani, dupa o saptamana a revenit si a anuntat ca va da vouchere de vacanta si indemnizatia de hrana. Dar daca vrei sa ajuti salariatul dai tichete de masa, nu indemnizatie de hrana, care are alt rol prevazut de lege.

Analiza de luni in comitetul confederal a aratat ca exista o stare de incertitudine si nemultumire chiar la cei care au fost la discutii pana acum, inclusiv pentru ca suntem sub presiune.

In ce sens?

Angajamentul politic este ca pe 31 martie proiectul sa fie inaintat Parlamentului. Deci e o presiune de timp si o lipsa totala de transparenta in constructia legislativa.

Pe 14 martie, cand vorbim noi, dvs nu ati primit nicio litera scrisa din proiectul care ar trebui adoptat de Guvern peste doua saptamani?

Exact. Si pentru ca proiectul sa fie adoptat pana pe 31 martie de Guvern, trebuie sa fie indeplinite niste proceduri: 10 zile pe site-ul ministerului, trecut prin Comisia de Dialog Social, trecut prin CES, avizat in Guvern ca initiativa legislativa.

Se poate?

Romania e tara tuturor posibilitatilor. Stam prost cu dialogul. Exista un nou guvern social democrat si in mod normal ar fi trebuit sa existe o intalnire cu toti partenerii sociali, macar ca mecanism de protocol, daca nu din interesul de a indentifica problemele si de a construi o agenda comuna, sustinuta de toti. Nu s-a realizat.

Suntem intr-o versiune noua de guvern, am incercat sa comunicam ca exista premisele unei stari conflictuale. Sa nu uitam ca exista cinci proiecte mari care au termen de intrare in Parlament pe 31 martie si iesire din Parlament pe 30 iunie: legea sanatatii, a educatiei, a salarizarii unitare, a functionarului public si codul economic al Romaniei.

Pe cate dintre ele au inceput discutii serioase pe text?

Pe niciunul. Legea salarizarii este din punct de vedere tehnic secret de serviciu. Se discuta pe niste tabele, dar nimeni nu are un draft.

Au iesit pe surse unele privind ordinea publica si apararea.

Da, mai avem si noi fotografiate cateva tabele de pe la discutii. Dar nu pe un sistem de furt de informatie se construieste o politica stabila. Aici nu e vorba sa pacalim, sa sanctionam pe cine greseste, ci sa construim impreuna un lucru durabil.

Teama mea este ca se va repeta experienta anilor trecuti, adica o lege care nu va avea durabilitate, va produce alte disfunctionalitati si rupturi.

E fezabil ce spune dna Vasilescu privind dublarea salariilor in urmatorii 4 ani?

Astazi fondul de salarii este de 62 de miliarde. Guvernul ar fi dispus sa aloce 7,5 - 8 miliarde pe an, adica 30-32 de miliarde. Deci cresterea medie va fi de 50%. Alt element de comparatie: dna ministru a declarat ca salariul minim pentru sectorul bugetar la capatul perioadei va fi 1.750 de lei. Astazi salariul minim e 1.450 de lei. Deci evident nu e vorba de dublare.

E posibil ca anumite categorii de salariati, datorita unor sporturi si unor conditii de munca, sa aiba venit salarial dublu si ma refer in primul rand la medici datorita unui cumul intre salariul de baza, sporuri, care nu stim deocamdata care sunt, si garzi. Un medic la capat de linie, maximul functiei si al vechimii, poate avea venit lunar peste salariul presedintelui.

Si nu salariul presedintelui urma sa fie varful sistemului bugetar?

Justificarea acestei idei, ca trebuie sa fie cel mai mare, e falsa. Trebuie sa fie retribuit adecvat.

Alt element care ne ingrijoreaza este ceea ce ne-a acuzat indirect dna ministru: ca nu acceptam cresteri de salarii. Cand ne-a prezentat gandirea schematica a ministerului privind salarizarea unica, a plecat de la ideea ca salariul minim pentru sectorul bugetar pentru anul 2020 sa fie aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Noi, fiind confederatie, am pus intrebarea: dar salariul in sectorul economic cat va fi de la 1 ianuarie 2018? 1.550 de lei. Nu e normal, pentru ca e o discriminare in sens invers. Trebuie ca salariul de baza in sectorul bugetar sa fie egal cu salariul de baza la nivelul economiei nationale.

Cu filosofia dnei ministru, vom intra intr-un conflict social greu de evaluat astazi intre lucratorii din sectorul economic si cel bugetar. Desi ar trebui ca salariul mediu din sectorul bugetar sa fie cel mult egal cu cel din domeniul economic, vom ajunge sa fie cu mult mai mare. De aici un impact cu consecinte greu de calculat pe piata muncii si in politica economica romaneasca.

Inseamna ca forta de munca se va duce masiv spre sectorul bugetar care nu creeaza valoare adaugata la acelasi nivel ca sectorul economic si care, fiind limitat, va crea o presiune suplimentara pe forta de munca pentru migrare.

I-ati spus doamnei ministru aceste ingrijorari?

Unele da, unele nu, discutia pe subiectul acesta a durat o ora din care domnia sa vorbit 40 de minute. Ce n-am reusit sa ii spunem i-am transmis in scris, dar am constatat ca nu le-a prea citit.

O ultima remarca in privita legii salarizarii se refera la declaratiile politicienilor. Nu exista o viziune clara a dimensiunii si costurilor legate de salarizarea unitara. In continuare astazi nu exista o baza de date cu tot personalul bugetar. In noiembrie a fost emis HG-ul in aceasta privinta si atunci s-a incercat o mica lovitura reluata acum cu legea functionarilor publici.

Ce lovitura?

ANFP vrea sa scoata tot sectorul bugetar si sa-l mute la ei, indiferent ca sunt functionari publici sau personal contractual si consecintele vor fi mai multe: accesul public la baza de date, cu regim special, va fi zero; crearea infrastructurii va costa 15-20 de milioane; vor fi angajate cel putin 50 de persoane in plus la ANFP care sa se ocupe de chestiunea aceasta.

Doamna Vasilescu avertiza ca firmele lui Ghita au acces la tot ce inseamna baza de date cu salariati, cu pensii. Asa e?

N-au. Stiu insa ca exista o problema, pentru ca softul legat de Revisal nu apartine ITM. Dar asta e din cauza ca facem licitatii si contracte minunate. Va dau un exemplu, contractul facut cu UE pe vremea ministrului Paslaru pentru vestitul studiu pe care vor sa-l faca pentru salariul minim prevede expres ca obiectul apartine CE. Numai la noi se fac contracte in care programe dedicate nu sunt proprietatea institutiei.

Proiectul legii functionarilor publici l-ati discutat cu reprezentantii Guvernului?

Nici macar nu ne-au anuntat ca au pus-o in dezbatere publica, se pare ca de pe 1 pana pe 10 martie. Am aflat intamplator ca e pe site, ministrul Consultarii Publice si Dialogului social mi-a spus ca au facut asa pentru ca din dezbaterea publica vin tot felul de observatii si dupa ce le primesc vor face discutia cu sindicatele, ca sa nu discutam de doua ori.

Dar pe textul pe care l-ati vazut pana la urma ce ati notat?

Va spun dupa prima citire doar. Se doreste ca tot personalul bugetar sa fie trecut in evidenta ANFP, ceea ce pune sub semnul intrebarii mai multe chestiuni. Am costatat ca practic se jongleaza intre termenul functionar public si personal bugetar.

Efectul e ca ii baga pe toti sub control total, inclusiv sub aspectul modalitatii de sanctionare, sub ANFP.

Pe elementele pe care le avem acum, practic toti "serelistii" pot deveni functionari publici. Eu folosesc termenul de SRL, pentru ca in general acolo sunt prietenii politicienilor si pot deveni functionari publici, pentru ca nu mai trebuie sa dea un examen. Prin asimiliare in baza unei experiente si la solicitarea ordonatorului de credit, pot sa fie asimilati unui functionar public automat.

Rezerva de functionari publici dispare ca sens, pentru ca orice ordonator de credit poate sa-si introduca orice prieten sau coleg de partid.

Alta problema e ca, daca esti functionar public si esti ales intr-o organizatie sindicala, ai timp 15 zile sa te suspenzi din functia publica. Deci noi suntem pericolul public, sindicatele.

Ingrijorator e ca in dezbaterea publica nu a prea intervenit nimeni, nici macar partidele de opozitie.

Dar au intervenit in chestiunea OUG 6 si 9. Cum vedeti dvs aceste aceste normative?

Ca justificare logica ar fi corecte, daca ar exista un mecanism de transparenta pentru utilizarea anilor respectivi. Din diferite motive, peste 1.000 de proiecte europene sunt blocate, pentru ca ordonatorii din administratia locala nu le-au dus in termen la capat. E o bataie de joc pentru banii bagati pana atunci. Ar trebui alocat restul de bani cu o urmarire atenta a finalizarii obiectivului. Sigur, ordonatorii trebuie sa clarifice de ce nu au reusit sa finalizeze in timp proiectul.

Problema de fond nu e atat in alocarea banilor, cat in lipsa de transparenta a alocarii lor. Noi am propus sa fie creat prin lege un organism la nivelul fiecarui CJ, cu reprezentanti ai confederatiilor patronale, sindicale si societatii civile din judetul respectiv, CJ sa fie obligat sa prezinte toate proiectele inainte de a fi avizate, iar dupa avizare sa prezinte etapizarea de aplicare si distribuire a banilor.

Dar inca avem mentalilitatea comunista, daca sunt sef, fac dupa cum ma taie capul, nu trebuie sa raportez nimic nimanui, nu trebuie sa explic nimic, fac dupa cum ma taie capul. Si cand exista o nebuloasa legata de gestionare si administrare, in spirit tipic romanesc, masina de zvonuri circula. Tristetea e ca de multe ori cam 75% din ce e zvon se si adevereste.

Suntem la doua cicluri electorale complete si in Romania lucrurile nu se imbunatatesc, nu exista mentalitatea politicului aflat la putere sa construiasca un cadru legislativ ca si cum ar fi in opozitie. Gandirea e: sunt cu cutitul in mana, am tortul si il tai cum vreau eu, nu conteaza ca la sfarsit nu am am nici tort, nici cutit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Bogdan Hossu Cartel Alfa, #Legea Salarizarii bugetarilor , #salariu