Cum ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari de la stat? Sondaj Ziare.com

Joi, 21 Iunie 2012, ora 13:52
3839 citiri
Cum ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari de la stat? Sondaj Ziare.com

Masura de a plafona salariile mari ale bugetarilor din companii de stat si societatile autonome, discutata de Guvern in aceasta saptamana, raspunde criticilor vehemente privind nivelul acestor venituri in contextul crizei economice si al performantelor slabe ale companiilor, insa scoate din aria sa de aplicativitate numeroase institutii finantate tot prin colectarea de taxe, ai caror angajati sunt renumerati cu sume exorbitante.

Astfel, masura ignora o categorie importanta de salariati din cadrul unor structuri "paraguvernamentale", ale caror venituri sunt echivalente cu cele ale unor sefi de stat din Occident, a precizat analistul Lucian Davidescu, pentru Ziare.com.

"Exista structurile paraguvernamentale, agentii, institutii de reglementare care se autointituleaza nebugetare, care spun ca se autofinanteaza, desi iau bani tot in baza unei taxe, care nu ofera servicii pe piata si, in virtutea acestei false autofinantarii, isi permit sa dea ce salarii cred de cuvinta", a spus analistul.

De exemplu, Angela Toncescu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a avut un salariu de 29.000 de euro pe luna.

Potrivit acestuia, problemele grilei de salarizare trebuie rezolvate pentru toata lumea.

"Nu este normal sa avem astfel de exceptii in care derapajele sunt teribile. Avem salarii in interiorul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Valorilor Mobiliare comparabile cu cele de sef de stat occidental. Exista un decalaj important intre economia noastra si a lor, intre marimile salariilor tarilor. Acest decalaj se pare ca in anumite cazuri foarte privilegiate s-a sters. Pentru aproape oricine altcineva din tara asta nu s-a sters", a adaugat Davidescu.

In plus, aplicarea masurii privind reducerea salariilor mari din companiile de stat este complicata in contextul in care in interiorul acestor institutii exista departamentele cu activitati specifice pentru care trebuie sa existe o salarizare corespunzatoare.

"Poate ca ar trebui sa se faca in mod diferentiat, pentru ca exista calificari pentru care chiar asa se plateste, zona IT sau zona juridica sau de litigii, acolo unde chiar se ocupa institutia si activitatea nu a fost externalizata. Este posibil sa ajungem la situatia in care, dupa aceasta masura, activitatile sa fie externalizate si vor fi platiti la fel de mult bani sau poate chiar mai multi, pentru ca o casa de avocati ar putea sa ceara mai mult decat departamentul de justitie", a mai spus Davidescu.

In ceea ce priveste corelarea veniturilor angajatilor cu performantele companiilor, nu putem vorbi, in prezent, de performanta in cadrul companiilor de stat, considera analistul.

"Nu prea exista companie performanta in Romania, exista companii cu profit, dar profitul nu este neaparat meritul lor. Se va putea vorbi de un calcul dupa criterii de performanta in momentul in care companiile vor lucra pe piata libera cu actiuni cotate la bursa, astfel incat actionarii sa spuna daca mai vor sa nu sa investeasca in compania respectiva, si cu produse libere pe piata care sa fie cumparate sau nu", a spus Davidescu.

Salariile, limitate la nivelul de secretar de stat

Guvernul intentioneaza sa diminueze salariile angajatilor din companiile nationale si din societatile comerciale la care statul este actionar unic sau majoritar, care depasesc nivelul veniturilor directorului general sau al managerului.

In 2009, salariile directorilor de companii de stat au fost reduse la nivelul indemnizatiei unui secretar de stat, de la 20.000-28.000 lei la 4.800 lei.

Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, Andrei Zaharescu, vor face exceptie de la lege operatorii economici ale caror venituri si cheltuieli se aproba de organisme internationale anterior aprobarii de catre Guvern. "Dupa inventarierea tuturor companiilor de stat, se va lua fiecare contract in parte, deoarece este posibil sa fie un contract cu valabilitate inca sase luni, doi ani sau trei ani", a precizat Zaharescu.

Astfel, masura e posibil sa nu fie aplicata la unele companii unde au fost semnate recent astfel de contracte.

"Cred ca este anormal ca in companiile cu capital de stat, in afara de salariul managerului sau al directorului general care este limitat la nivelul unui secretar de stat, toate celelalte salarii de sub el sa fie de zeci, sute si foarte multe sute de milioane de lei", a spus premierul Victor Ponta, potrivit Mediafax.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Cum credeti ca ar trebui aplicata masura de reducere a salariilor mari?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#reducere salarii mari bugetari, #salarii angajati companii stat , #salariu