Salariul mediu brut trebuie crescut cu 19,9% pentru a pastra netul, arata Deloitte. Ce categorii vor pierde oricum

Miercuri, 08 Noiembrie 2017, ora 17:53
12343 citiri
Salariul mediu brut trebuie crescut cu 19,9% pentru a pastra netul, arata Deloitte. Ce categorii vor pierde oricum
Foto: Arhiva Ziare.com

Valoarea bruta a salariului va trebui majorata cu 19,9%, la un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, astfel incat salariul net al angajatului sa ramana la acelasi nivel. Insa exista anumite categorii - cele care acum sunt scutite de impozit pe venit - care vor suferi oricum pierderi, chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute, potrivit calculelor publicate de Deloitte Romania.

Guvernul a adoptat miercuri OUG privind Codul Fiscal care va prevedea transferul contributiilor de la angajator la angajat, masura contestata de sindicate, precum si scaderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, decizie contestata de catre primari, care au sustinut ca astfel se vor reduce considerabil incasarile la buget si, prin urmare, banii pentru investitii.

"Simularile arata ca se impune o crestere de 19,9% a valorii brute a salariului - daca luam ca referinta salariul mediu brut pe economie de 3.131 lei - pentru a pastra suma in mana primita acum de un angajat", a declarat Radu Derscariu, director Deloitte Romania, pentru Profit.ro.

Acesta a avetizat insa ca, potrivit calculelor, angajatii care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit in acest moment, cum sunt programatorii IT si persoanele cu grad de handicap, vor suporta o micsorare a salariului net chiar daca angajatorii le vor majora salariile brute dupa transferul contributiilor la nivelul costului total actual.

"De exemplu, daca facem calculul pentru un salariu mediu brut pe economie de 3.131 lei, observam ca, dupa ce vor intra in vigoare modificarile anuntate prin proiect, scaderea va fi de 6,3%. In cazul in care angajatorul nu va agrea majorarea valorii brute pentru a absorbi efectul cresterii contributiilor, reducerea la salariul net pentru aceste categorii va fi de 22,1%", a spus Radu Derscariu.

Explicatia este ca scaderea de impozit de la 16% la 10% a fost gandita pentru a amortiza partial transferul contributiilor, iar in cazul celor scutiti, acest efect nu are de unde sa apara, potrivit Deloitte.

Totodata, o alta consecinta a transferului contributiilor va fi micsorarea cu circa 8,5% a sumei nominale virate catre Pilonul II de pensii private. Reducerea are loc atat ca urmare a inglobarii contributiilor in salariul brut, cat si a diminuarii procentului - daca va fi luata decizia in acest sens - de la 5,1% la 3,75%.

Iata si cum a incercat ministrul Ionut Misa sa convinga ca "revolutia fiscala" e buna

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#contributii angajator angajat, #masuri fiscale guvern , #salariu