Fondul de salarii al companiilor de stat cu bugete proprii scapa neatins

Luni, 10 Mai 2010, ora 10:14
6693 citiri
Fondul de salarii al companiilor de stat cu bugete proprii scapa neatins
Foto: Arhiva

Reducerea bugetului de salariu cu 25% nu se va aplica si companiilor de stat care sunt autonome din punct de vedere financiar, autofinantandu-se si avand bugete proprii.

In aceasta situatie se afla Loteria Romana, Hidroelectrica, CFR, Romsilva, TAROM, Compania de Autostrazi, Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Eximbank, CEC Bank, Fondul Proprietatea, Regiile judetene de Transport, Apa-Canal sau de Drumuri si alte cateva zeci de societati comerciale la care capitalul public este majoritar sau integral si care nu vor fi afectate de masurile negociate de Guvern cu FMI, desi fac si ele parte din sistemul public, scrie Adevarul.

"Reducerea bugetului de salariu cu 25% nu se va aplica si companiilor de stat, admite Andreea Vass, consilier personal al premierului. "Nu ar trebui sa se aplice aceasta masura decat institutiilor finantate de bugetul de stat. Companiile cu capital public au bugete proprii", a declarat Vass.

Presedintele Traian Basescu a confirmat faptul ca aceste companii detinute de stat nu vor fi afectate de reduceri salariale.

"Patronatele au platit deja printr-o restructurare consistenta in 2009 - si nu ma refer strict la sectorul privat, sunt si foarte multe societati cu capital integral sau majoritar de stat care functioneaza in economia reala. Aceste sectoare s-au restructurat deja. Cresterile de somaj vin preponderent din sectoarele economiei reale - fie ca e sector privat sau sector de stat", a spus presedintele.

"Li se vor taia salariile numai angajatilor platiti din bani publici", a precizat si ministrul Economiei, Adriean Videanu, intelegand prin bani publici exclusiv banii de la buget.

Sindicalistii nu stiu, deocamdata, daca aceste reduceri salariale vor fi operate si la societatile, companiile si regiile cu capital de stat. Sebastian Oprescu, presedintele Sindicatului National al Functionarilor Publici, spune ca asa ar fi normal, sa fie si acestia inclusi, mai ales ca ei au salarii mai mari.

Guvernul si FMI au convenit duminica asupra unei noi tinte de deficit bugetar pentru acest an: 6,8%., in timp ce cresterea economica prognozata pentru acest an este zero, fata de cea de 0,8% anuntata in urma cu cateva zile.

Cea de-a cincea transa din imprumutul contractat de Romania va fi acordata doar in urma unei analize pe care boardul FMI o va face la sfarsitul lunii iunie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Drulă critică eșecul coaliției PSD-PNL: „Nu e inevitabil să fim conduși de neterminați și șpăgari. Economia României gâfâie”
Deputatul Cătălin Drulă, preşedintele USR acuză liderii coaliţiei PSD-PNL că au blocat Guvernul României timp de 16 ore, timp în care au făcut negocieri politice fără niciun rezultat...
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
Ciolacu laudă candidatura lui Firea la primărie: "Este cea mai bună alegere pentru bucureștenii care își doresc mai puțin spectacol"
După decizia luată în coaliția PSD-PNL de a retrage sprijinul pentru candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la primăria Capitalei, Marcel Ciolacu o prezintă pe Gabriela Firea ca cea mai bună...
#reducere salarii stat, #disponibilizari bugetari , #salariu