Guvernul ar putea ingheta salariile si pensiile in prima jumatate a anului viitor - surse

Miercuri, 26 Octombrie 2011, ora 15:47
2590 citiri
Guvernul ar putea ingheta salariile si pensiile in prima jumatate a anului viitor - surse
Foto: Arhiva

Guvernul ia in calcul inclusiv un proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012, au declarat surse oficiale.

"Una dintre variantele luate in calcul cu grad mare de posibilitate este ca proiectul de buget pentru anul viitor sa nu includa pentru inceput, cel putin pana in semestrul II, nicio majorare de salarii si pensii, urmand ca la sfarsitul lunii iunie 2012 sa fie efectuata o noua analiza a situatiei economice, pe baza careia sa se decida daca pot fi aplicate in lunile ramase astfel de majorari, in functie de prognoza de venituri de la acel moment", au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Potrivit acestora, recomandarea transmisa Guvernului de catre Comisia Europeana (CE), pe "cai neoficiale", este ca proiectia bugetara sa fie construita pe o crestere economica de circa 2% din PIB si un deficit sub 3% inclusiv pierderile companiilor de stat.

O prima derogare de la Legea responsabilitatii fiscale a fost decisa de Guvern in aceasta vara, cand cheltuielile la bugetul general consolidat au fost majorate pentru alte capitole decat cele privind plata serviciului datoriei publice si a contributiei Romaniei la bugetul Uniunii Europene.

O misiune comuna a Fondului Monetar International, Comisiei Europene si a Bancii Mondiale se afla in Romania in aceasta saptamana pentru a treia evaluare a acordului stand-by, principalele teme de discutie cu autoritatile romane fiind constructia bugetului pe anul viitor si reforma companiilor de stat.

Liderul BNS: Nu cred ca romanii vor iesi in strada

Liderul BNS, Dumitru Costin, a declarat miercuri ca si el stia, in urma unor informatii pe surse, ca Guvernul ia in calcul inclusiv un proiect de buget pentru anul viitor care sa nu includa nicio majorare de salarii si pensii cel putin pana in al doilea semestru din 2012, insa nu "inghite povestea ca va fi vorba doar de jumatate de an", din cauza ca legea nu le va permite asta.

"Pe surse stiam lucrul asta. Dar eu de cateva luni de zile tot incerc sa atrag atentia asupra acestui lucru, deoarece era evident luand in considerare ce se intampla in Europa, dar si rezultatele proaste ale actualei guvernari. Cu toate acestea nu inghit povestea ca e vorba doar de jumatate de an. In urma cu un an de zile au hotarat ca nu se mai pot juca cu salariile in ani electorali sau preelectorali, iar in cazul in care decizia se va lua va fi pentru tot anul 2012", a declarat liderul sindical la Antena 3.

Dumitru Costin a precizat ca sindicatele nu pot face prea multe si nici nu se asteapta ca romanii sa iasa in strada.

"Tot ceea ce putem sa facem noi ( sindicalistii - n.red.) este sa incercam ca in oala asta a proiectiei de buget, pentru 2012, la nivelul Parlamentului, sa convingem parlamentarii sa mute diverse tipuri de cheltuieli. Pe de alta parte nu am foarte mare incredere ca maine o sa ne trezim cu sute de oameni in strada daca li se ingheata salariile in 2012", a mai adaugat Dumitru Costin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#inghetare salarii 2012, #buget 2012 , #salariu