In ce domeniu ar trebui marite salariile? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 23 August 2015, ora 08:51
8446 citiri
In ce domeniu ar trebui marite salariile? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva Ziare.com

Dezbaterile care se poarta in aceste zile pe tema majorarii salariilor medicilor au loc in contextul in care Ministerele Muncii si Finantelor fac calcule pentru diferite scenarii referitoare la modificarea salarizarii in sistemul public.

Inca de la inceputul lunii ianuarie, guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, urmand ca noile prevederi sa fie aplicate de la anul.

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anuntat ca discutiile converg catre un raport de 1 la 18 intre salariul minim si salariul maxim, si doar cinci trepte principale de salarizare.

"Avem nevoie de o lege noua de salarizare, pentru ca, in sistemul de fata, salarizarea in sistemul bugetar este haotica, nu se respecta niciun fel de principiu, niciun fel de criteriu. E nevoie de stabilirea unor principii, unor criterii. Noi le-am discutat deja cu institutiile internationale", a explicat Rovana Plumb.

Rovana Plumb: Raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi de 1 la 18

La ora actuala, din 1.186.000 de bugetari, aproximativ 923.000 au un salariu net sub 1.250 lei.

Tot ministrul Muncii a anuntat ca Guvernul propune ca noile clase de salarizare sa includa:

persoanele necalificate - cu un salariu minim brut de 1.200 lei

persoanele cu studii medii sau care au absolvit scoli profesionale, fara bacalaureat persoanele cu studii medii cu bacalaureat

persoanele cu studii superioare de scurta durata (asistent medical, arhivar, grefier etc.)

persoanele cu studii superioare de lunga durata (medic, profesor, presedintele tarii, parlamentar, ministru) - cu salariul maxim de 22.000 de lei brut

Intre timp, Guvernul a majorat prin ordonanta salariile a 48 de demnitari, incepand cu presedintele si premierul, si continuand cu o serie de alte functii, sporirea veniturilor intrand in vigoare de la 1 august.

Ordonanta care tripleaza salariile demnitarilor nu se mai modifica miercuri. Initiatorii s-au ales cu plangeri penale

Ceilalti bugetari vor fi nevoiti sa astepte definitivarea Legii salarizarii unitare, timp in care unele sindicate poarta negocieri, cu mai mult sau mai putin succes.

Plicul salveaza Romania

Romania, intre marirea salariilor medicilor si privatizarea sistemului de sanatate

Sindicatele din invatamant s-au aflat printre primii parteneri sociali cu care s-a ajuns la o intelegere, dar aceasta pare sa fi picat dupa ce premierul Ponta a anuntat majorari de 25% in Sanatate.

Sindicat: Salariul unui profesor debutant - 830 de lei. Lucrurile au luat-o razna!

Salarii mai mari pentru profesori? Ministrul Educatiei: Vor creste si cu 177%

Odata deschisa "cutia Pandorei", si alte categorii de bugetari si-au sustinut public pozitiile, prezentant argumente si amenintand cu diverse manifestari de protest, de la pichetari de institutii si marsuri, pana la greve.

De ce sa aiba salarii majorate doar medicii? Argumentele profesorilor care ameninta cu boicotarea anului scolar

Si politistii vor salarii mai mari: Pentru ce si-a riscat viata agentul lovit cu masina de un sofer turc?

"E corect sa vrea, toata lumea vrea (...) A venit randul medicilor, avem bani care sunt in buget la Ministerul Sanatatii (...) Cand avem bani pentru altii, dam si la altii", a declarat premierul Ponta.

Desi seful Executivului si-a exprimat in numeroase randuri satisfactia cu privire la mersul economiei, rezultatele inregistrate nu permit majorari semnificative de salarii pentru toate categoriile de bugetari.

Dar daca am trai in Franta? Ce salarii au medicii, profesorii si politistii acolo. Studiu comparativ

In plus, analistii subliniaza faptul ca o crestere uniforma, care nu ar tine cont de performantele individuale, ar fi gresita si ar crea tensiuni in societate.

Pe de alta parte, exista categorii de bugetari care au obtinut deja o serie de avantaje, cum ar fi pensiile speciale acordate militarilor, parlamentarilor si diplomatilor.

Parlamentul a adoptat pensiile speciale pentru militari: Conditii si sporuri (Video)

Legea care prevede pensii speciale pentru diplomati, promulgata de Iohannis

De asemenea, desi nu se pronunta public in acest sens, decidentii au in vedere si faptul ca anul viitor este an electoral, iar majorarile salariale vor avea efecte colaterale si in acest plan, existand astfel riscul sa fie avantajate categoriile de bugetari de dimensiuni mai mari.

In schimb, BNR avertizeaza ca o majorare a salariilor, fara o crestere a productivitatii muncii, risca sa provoace "o spirala a preturilor in crestere".

BNR: Majorarea salariilor poate sa provoace o spirala a preturilor

In aceste conditii, ce e de facut?

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: In ce sector bugetar credeti ca ar trebui sa se majoreze salariile in primul rand si de ce?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#majorare salarii, #cresteri salariale, #marire salarii medici, #marire salarii profesori, #legea salarizarii unitare , #salariu