Majorarea salariilor si reducerea CAS devin posibile in an electoral

Vineri, 09 Martie 2012, ora 18:50
3004 citiri
Majorarea salariilor si reducerea CAS devin posibile in an electoral

Presedintele Traian Basescu a sustinut in fata Parlamentului ca trebuie gasite solutii pentru reintregirea salariilor in sectorul bugetar, ceea ce presupune o majorare de 16%, in timp ce premierul Mihai Razavan Ungureanu si-a exprimat intentia de a reduce contributiile sociale cu 3%-5%.

Adoptarea simultana a celor doua masuri reprezinta un plan ambitios, avand in vedere tintele inguste de deficit bugetar, si chiar adoptarea uneia singure se poate dovedi periculoasa pentru buget.

Cu toate acestea, analistii sunt de parere ca asemenea masuri, cu o nunata specifica perioadei de dinainte de alegeri, sunt foarte probabile.

"In mod realist, avand in vedere coordonatele de crestere pe 2012, este foarte ambitios sa realizezi ambele masuri in acel timp. Bugetul pentru 2012 a fost construit pe o ipoteza de crestere de 2%, iar ultimele evolutii din Europa indica, mai degraba, o crestere sub acesta tinta, ceea ce inseamna ca veniturile de buget care erau prognozate in constructia de buget realizata anul trecut s-ar putea sa nu fie atinse la nivelul necesar", a declarat analistul Aurelian Dochia, pentru Ziare.com.

Acest lucru inseamna ca bugetul va avea deja o dificultate in a ramane in deficitul planificat, chiar si fara noi reduceri de impozite si taxe si fara cresterea salariilor din sectorul bugetar.

"Intotdeauna exista posibilitatea unui miracol, dar, deocamdata, nu vad cum ar putea fi realizate aceste obiective fara perturbari in executia bugetara. Chiar si pentru una dintre ele nu este foarte clar ca vor exista conditii", a adaugat analistul.

Cel putin, autoritatile ar trebui sa urmareasca evolutiile economice pe o perioada de timp relevanta inainte de a lua o astfel de decizie.

"Este evident ca este an electoral si exista dorinta de a marca unele progrese in ceea ce priveste salariile, dar cred ca decizia ar trebui sa fie luata undeva la jumatatea anului, in functie de cum evolueaza economia pana atunci", a precizat Dochia.

Este dificil de spus daca exista spatiu chiar si pentru o singura masura, considera si Vlad Muscalu, economist ING Bank.

"Totusi, masuri de acest gen sunt probabile anul acesta, ceea ce ar duce la ratarea tintei de deficit bugetar", a spus acesta, pentru Ziare.com.

Teoretic, sunt posibile ambele masuri, este de parere insa Constantin Rudnitchi, purtator de cuvant al Camerei de Comert a Romaniei, argumentand ca o crestere a salariilor ar duce la o crestere a incasarii CAS.

"Depinde insa foarte mult nivelul avut in vedere. Daca vorbim de o reintregire a salariilor, cred ca este cam mult. Presedintele a plusat, in conditiile in care la inceputul anului se vorbea despre o eventuala crestere a salariilor cu 5%", a spus Rudnitchi.

Micsorarea contributiilor sociale ar trebui sa fie insotita si de o crestere a salariului minim, avand astfel un efect neutru asupra bugetului asigurarilor sociale, deoarece cresterea salariului minim inseamna cresterea cotei contributiilor platite, a completat analistul.

De unde vin banii pentru majorari?

"Evident ca victima cea mai usoara sunt investitiile. Mai sunt totusi niste cheltuieli publice cu achizitiile care ar putea fi revizuite, pentru ca pare de multe ori ca este destula risipa in acel domeniu. Dar ma indoiesc ca pot fi realizate economii atat de mari incat sa compenseze pierderile care s-ar realiza prin cresterea salariilor", a spus Dochia.

Banii pot veni chiar si din zona investitiilor publice, facute haotic, fara o lista de prioritati, aruncate in zona administratiei publice locale, programe aberante privind dezvoltarea infrastructurii care nu sunt legate regional, a mentionat Rudnitchi.

In final, este posibila excutarea acestor masuri chiar si fara diminuarea cheltuielilor, crede Vlad Muscalu.

"Anul trecut, cand se vorbea de definirea bugetului, inainte sa fie votata legea, si cand se vorbea despre setarea unei tinte pentru acordul cu Fondul Monetar International, autoritatile din Romania au ales o abordare ceva mai precauta decat cea agreata cu FMI, sugerand ca sunt destul de dificile conditiile de finantare."

S-a dovedit insa ca anul acesta, cel putin pana acum, arata cu totul altfel. Primele doua luni au fost unele din cele mai bune pentru administratorii datoriei publice, au avut acces la finantare pe piata locala mai mult ca in alte luni. In acelasi timp, pe piata externa s-a asigurat finantarea necesara pentru anul curent si chiar mai mult.

"Astfel, cat timp au acces la finantare, cred ca ar putea extinde cheltuielile cu salariile fara a micsora alte cheltuieli", a explicat economistul ING.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#crestere salarii bugetari 2012, #reducere cas 2012, #tinta deficit bugetar 2012 , #salariu