Noile salarii ale bugetarilor: Ce sporuri pot primi si cat e bonusul de doctorat

Miercuri, 30 Noiembrie 2016, ora 13:30
22133 citiri
Noile salarii ale bugetarilor: Ce sporuri pot primi si cat e bonusul de doctorat
Foto: Arhiva Ziare.com

Proiectul de lege referitor la noua salarizare a bugetarilor, elaborat de Guvernul Ciolos, contine si o serie de sporuri pentru anumiti bugetari.

Astfel, cei care isi desfasoara activitatea intre orele 22:00 si 6:00 vor primi spor pentru munca de noapte, in valoare de "25% din salariul de baza/solda de functie/salariul de functie/indemnizatia de incadrare", daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Un alt spor este cel pentru munca suplimentara. Cei care vor lucra peste programul normal de lucru sau in zilele libere sau declarate sarbatoare legala vor fi compensati prin ore libere platite sau, atunci cand nu este posibil, cu un spor de 75% sau 100% din salariu, in functie de anumite conditii precizate in proiectul de lege.

Atentie, insa! Plata muncii se poate face "numai daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic in scris, fara a se depasi 360 de ore anual".

Un alt spor, de 15%, este cel pentru persoanele cu handicap, acordat celor cu handicap grav si accentuat.

Angajatii din administratie, sanatate si asistenta sociala, invatamant, justitie, cultura, diplomatie sau institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala vor putea primi si spor pentru conditii de munca, acesta urmand sa fie reglementat la nivel de minister.

Legea mai prevede in anexele I-VIII si alte sporuri, compensatii, indemnizatii, majorari, prime, premii, precum si alte elemente ale venitului salarial specific fiecarui domeniu de activitate.

Prin proiect, sporurile sunt limitate. Astfel, suma sporurilor, compensatiilor, bonusurilor de performanta si indemnizatiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi 30% din suma salariilor de baza, a soldelor functiilor de baza, a salariilor functiilor de baza sau a indemnizatiilor lunare de incadrare, dupa caz.

La fel, in cazul unei persoane, suma sporurilor, compensatiilor si indemnizatiilor individuale nu va depasi 25% din salariul de baza.

Pe de alta parte, angajatii vor putea primi bonusuri de performanta lunare, trimestriale, semestriale sau anuale, in limita a 5% din cheltuielile cu salariile aferente personalului prevazut in statul de functii.

Un bonus special este cel acordat la obtinerea titlului stiintific de doctor, care va fi in valoare bruta de 5.000 lei.

C.B.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#sporuri proiect lege salarizare unitara , #salariu