Prima de Paste de transforma in sporuri, anul acesta

Luni, 11 Aprilie 2011, ora 10:02
2361 citiri
Prima de Paste de transforma in sporuri, anul acesta

Putini salariati la stat ar putea primi, anul acesta, prima de Paste. Cu toate acestea, ar putea beneficia de ceva bani in plus la salariu, sub forma unor sporuri.

Un sfert din banii alocati in bugetul de stat cheltuielilor cu personalul au ca destinatie acordarea de sporuri pentru personalul din sistemul bugetar central si local, scrie Evenimentul Zilei, care citeaza revista Capital.

Ministrii Muncii, Economiei si Agriculturii s-au decis deja sa nu dea prima de Paste, ceilalti trebuie sa hotarasca in aceste zile. Oricum, si fara prima de Paste, si cu o recuperare de doar 15% fata de taierea de anul trecut, guvernantii au rezervat in bugetele institutiilor "bani albi pentru zile negre".

Mai exact, o parte din fondurile destinate cheltuielilor de personal a fost cuprinsa in bugete in categoria "alte sporuri".

De exemplu, anul acesta, sunt alocate in buget 3,5 miliarde de euro pentru cheltuielile cu personalul, iar toate categoriile de sporuri prevazute in bugetele institutiilor statului insumeaza 875 de milioane de euro.

Aproape toti bugetarii beneficiaza de sporuri pentru conditii de munca, dar sunt si angajati ai statului care primesc si alte drepturi salariale in bani, in natura, cheltuieli salariale in natura, alocatii pentru locuinta.

Jumatate din suma alocata sporurilor merge catre Ministerul Administratiei si Internelor, adica pentru politisti si autoritati locale. Acestia se bucura anul acesta de sporuri in valoare de 451 milioane euro.

Pentru alte sporuri, ramane la latitudinea conducerii fiecarei institutii sa prevada in buget care sunt cele acordate angajatilor.

"Fiecare minister stabileste ce fel de stimulente acorda salariatilor, in afara celor incluse in salariul de baza. Noi acordam spor de audit, spor de antena si spor de control financiar preventiv", a declarat ministrul muncii, Ioan Botis.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#prime Paste, #prime Paste bugetari, #sporuri bugetari , #salariu