Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Salarii mai mari in administratie? Cresterea salariilor ar diminua coruptia? Dezbatere Ziare.com

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 30 Martie 2015, ora 06:34
10293 citiri
Salarii mai mari in administratie? Cresterea salariilor ar diminua coruptia? Dezbatere Ziare.com

Guvernul pregateste o noua lege a salarizarii despre care Victor Ponta a aratat ca ar avea menirea nu numai sa le asigure bugetarilor un trai decent, ci "si sa-i tina cat se poate de mult dincolo de tentatiile legate de coruptie".

"Noi lucram doar la efect, fapte de coruptie, si e foarte bine, dar cred ca trebuie sa lucram si la cauza. Si trebuie sa oferim celor care lucreaza, asa cum s-a facut cu mare succes in zona magistratilor, acolo unde sunt salarii foarte mari si unde cauzele de coruptie sunt din ce in ce mai rare, trebuie sa mergem mai departe catre celelalte zone ale sectorului public", a spus Ponta.

Recent, premierul comenta pe Twitter un articol din Ziarul Fianaciar, intitulat "Cine vine ministru de Finante sa traiasca din salariu?", scriind "Un articol corect/problema pentru mine si toti viitorii sefi de guvern! Solutia e simpla - un pact antidemagogie!".

Premierul nu este singurul care considera ca salariile mici din administratia publica si locala sunt o cauza, daca nu principala cauza a coruptiei. La recentul Consiliu National al PSD si multi primari s-au plans presei de acelasi lucru. Primarul din Uricani, de exemplu, a aratat ca are un salariu lunar de 3.500 de lei si gestioneaza bugete de milioane cu raspundere foarte mare.

Si primarul independent din Suceava, Ion Lungu, considera ca veniturile mici sunt o cauza a coruptiei: "Este adevarat ca salariile sunt mici in toata Romania, dar daca ne gandim la responsabilitatile pe care le are un primar, salariul este mic. Sunt alte structuri unde un simplu referent are salariu mai mare decat cel al primarului. Si da, salariul mic poate fi una dintre cauzele care expun primarii la coruptie", a afirmat Lungu.

Un primar castiga intre 5.700 de lei si 3.400 de lei, in functie de rangul localitatii si numarul locuitorilor, premierul Romaniei castiga putin peste 6.000 de lei pe luna, in timp ce salariile ministrilor sunt in jur de 5.000 de lei.

Profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu apreciaza ca: "social, ar trebui marite salariile din administratia publica, dar nu e un argument ca din cauza salariilor avem coruptie. In momentul in care mentalul balcanic exista, oricat salariu ar avea, tot acolo am ajunge. Avem mita si in Danemarca, sigur sume minore, daramite aici unde mentalul balcanic e dominant. Ganditi-va ca un judecator are un salariu foarte mare si totusi cea mai mare pedeapsa pentru coruptie, 22 de ani, a fost data unui judecator.

La noi foarte multe dintre functiile si demnitatile publice se dau pe coruptie: dai banul si iei postul. Daca functiile s-ar ocupa altfel, si autoritatile publice ar creste in valoare si competenta".

Profesorul Gheorghe Iancu atrage atentia ca "toate societatile trec prin momente de coruptie maxima: americanii prin anii '30, italienii prin anii '60. A durat ani de zile si in SUA, si in Franta, si in Italia, doar in tarile nordice nu a existat asa ceva. Asta e etapa prin care trecem. Dureaza, iar la noi marea anticoruptie a explodat acum un an - doi, de acum se masoara timpul si el deocamdata foarte scurt. Caracterul educativ al pedepsei va face pe unii sa mai renunte, dar coruptia e un fenomen social care nu poate fi eradicat nicaieri, dar poate fi dus la un nivel care sa nu mai creeze probleme".

Si sociologul Barbu Mateescu considera ca "salarizarea, in sine, nu rezolva problema, e un aspect necesar, dar nu suficient. Cercetarile in domeniu arata ca exista o legatura stransa intre salarizarea slaba a personalului si raspandirea coruptiei. O salarizare inadecvata obliga administratia la coruptie sau la saracie. Fara o justitie eficienta, insa, coruptia risca sa ramana o trasatura majora a administratiei. Un om necinstit si hraparet se va comporta astfel si pe 2.500 lei/luna, dar si pe 25.000 lei/luna".

In opinia profesorului Ioan Stanomir: "o grila de salarizare pentru un stat european trebuie sa fie echitabila in raport de salariatii pe care statul ii plateste. Deci o prima observatie tine de regandirea in general a modului in care sunt priviti bugetarii.

Al doilea aspect e legat de existenta unor bugetari privilegiati, care beneficiaza de sume considerabile in diferite agentii ale statului. In privinta coruptiei, acest fenomen nu poate fi evaluat prin prisma cuantumului salarial platit unui salariat.

Coruptia e un fenomen care submineaza macroechilibrul dintr-o societate, iar o marire artificiala a salariilor ar putea suna nu ca o reechilibrare a acestor mecanisme, ci mai degraba ca un fel de mita acordata de puterea politica unei anumite categorii de salariati".

Profesorul Ioan Stanomir considera, asadar, ca este "contraproductiv si periculos sa privesti aceste chestiuni prin prisma unor considerente populiste. Lupta impotriva coruptiei e un deziderat care ne permite noua ca societate sa ne reechilibram. Orice manevre care ar impiedica aceasta continuare a luptei anticoruptie nu pot fi considerate decat populiste si daunatoare in cel mai inalt grav sanatatii societatii".

In schimb, directorul Freedon House Romania, Cristina Guseth, se pronunta categoric pentru majorarea salariilor din administratie: "Nu poti sa platesti oamenii la limita subzistentei si sa te astepti sa fie corecti. Sunt extrem de vulnerabili. Este necesara o crestere a salariilor, asa cum s-a intamplat in Justitie.

Romania are doua mari vulnerabilitati de coruptie: evaziunea fiscala si achizitiile publice. Banii acestia de mita sunt obtinuti din achiziti publice, viciate intr-o foarte mare masura. Se vorbeste de "comision", kick-back, in engleza, care variaza intre 10% si 40%. Va imaginati ce inseamna sa scoti banii astia, negri, dupa taxe, dintr-o firma?

Faceti un calcul sa vedeti ce mai ramane dintr-un contract de achizitie publica dupa ce sunt intoarse aceste comisoane. Mie imi pare ca acesta este principala cauza pentru starea de saracie si sub-dezvoltare din Romania. Romania se confrunta deja cu fenomenul saraciei extreme".

Cristina Guseth este convinsa ca un om corupt nu va deveni mai putin coruptibil prin majorarea salariului, "dar aceasta este o maniera de a-i intari pe cei care nu sunt corupti. Apoi, trebuie sa ai o politica publica de preventie: sa cresti transparenta, informatizarea, sa existe o transparenta reala si sa ai o presa viguroasa care sa-si exercite rolul de watch dog. Noi am initiat un proiect de watch dog, evidentiat si de raportul MCV.

Prin acest proiect am aratat ceea ce stiam cu totii: clientelismul politic, faptul ca majoritatea contractelor publice sunt dedicate unor firme, de multe ori firme detinute de politicieni, astfel incat sa se intoarca parte din bani in buzunarul acestora.

Apoi, politicienii pretind ca dau toti banii la partid si ca asa se face politica. A fost socant sa-l auzi pe dl Calugaru, consilierul de comunicare al doamnei Elena Udrea, cum recunostea ca primea bani nefiscalizati de la dna Topoliceanu, trezoriera partidului si directoarea CNI, entitate care administra banii MRDAP. Un astfel de autodenunt, in direct la TV, mai rar vezi".

Cristina Guseth considera ca acest proiect ar trebui extins si a dat exempul unei achizitii publice aflata in curs care a fost demontata, cea pentru manuale scolare electronice: "Nu le-a mai iesit trucarea acestei licitatii, asa cum si-au dorit intial. S-a impartit contractul intre cei doriti initial si au fost date niste ramasite celor care au contestat. Ulterior, am aflat ca cei mai vocali contestatari au fost cei mai pedepsiti: este vorba de Humanitas cu Read forward si editura All. Impactul unei astfel de achizitii publice este urias, este vorba de educatia copiilor nostri".

Ziare.com te invita la dezbatere: Este necesara o crestere a salariilor in administratia publica centrala si locala? Se justifica ea? Este o modalitate realista de combatere a coruptiei? Vor deveni primarii, presedintii de consilii judetene, ministrii mai putin coruptibili daca vor avea salarii mai mari?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#majorare salarii administratie, #coruptie salarii mici , #salariu