Salariile au crescut in 2012. Vezi cu cat

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 11:31
2356 citiri
Salariile au crescut in 2012. Vezi cu cat

Cresterile salariale in sectorul privat au atins in medie 5,1%, potrivit editiei de anul acesta a studiului salarial si de beneficii PayWell, derulat de echipa de consultanta in resurse umane a PwC Romania.

Acest nivel de cresteri salariale este similar celui inregistrat in 2011.

"Aceasta valoare se apropie de estimarile de la inceputul anului atunci cand companiile planificau o crestere salariala medie de 6%. Totusi, cresterea salariala efectiva a fost usor mai scazuta, ceea ce reflecta prudenta angajatorilor in privinta cresterii costurilor salariale intr-o perioada de incertitudine economica avand in vedere recesiunea din zona euro", a declarat Peter de Ruiter, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica PwC Romania.

Sectoarele economice in care s-au inregistrat majorari salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic si cel de servicii externalizate (toate raportand cresteri salariale medii in jur de 6%), in vreme ce sectorul bancar, cel de retail si turismul au inregistrat cresteri salariale sub media nationala.

"In ultimii patru ani, Romania a inregistrat o evolutie economica cu doua viteze. Pe de o parte, exista o economie dinamica orientata spre export care a inregistrat rate sanatoase de crestere chiar si in aceste vremuri dificile. Vorbim in principal de industria auto, sectorul farmaceutic si cel IT. Pe de alta parte, piata interna impovarata inca de criza a afectat perspectivele de crestere ale companiilor indeosebi din sectorul bancar si din cel de retail", a explicat Peter de Ruiter.

Se observa o scadere considerabila la nivelul cresterilor salariale in sectorul industrial, de la 7,2% in 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scadere poate fi pusa pe seama declinului productiei industriale la care se adauga cresterea costurilor cu forta de munca (cresterea salariului minim brut pe tara de la 1 ianuarie 2012 conform Hotararii de Guvern nr. 1225/2011).

Pentru 2013, asteptarile sunt comparabile cu cele din anii trecuti, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell Romania 2012 bugetand in medie cresteri salariale de 6,1%.

Potrivit datelor studiului realizat de PwC Romania, se remarca o scadere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanta si comisioanele din vanzari) si a beneficiilor oferite de catre angajatori in pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenti.

66% dintre companiile participante la studiu au platit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat inregistrandu-se in sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distributie si retail (7%).

Totodata, a scazut numarul companiilor care ofera prime fixe fata de anii trecuti, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajati, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de baza.

In privinta principalelor beneficii oferite pe piata din Romania, se observa o abordare prudenta, similara cu cea referitoare la compensatii. Datele studiului PayWell releva o scadere pe toate planurile, fie ca vorbim de beneficii sociale (tichete de masa), de siguranta (asigurare de viata) sau de beneficii de legate de stilul de viata al angajatilor (sport si socializare).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#crestere salarii 2012 Romania, #salarii mediu privat Romania , #salariu