Salariile au fost mai mici in ianuarie 2011 - INS

Luni, 07 Martie 2011, ora 10:41
2974 citiri
Salariile au fost mai mici in ianuarie 2011 - INS
Foto: ArhivaFoto.ro

Romanii au castigat, in medie, mai putini bani in luna ianuarie din acest an, comparativ cu luna precedenta.

Salariul mediu brut in prima luna din 2011 a fost de 1.963 de lei, cu 5 la suta sub nivelul din decembrie 2010, potrivit datelor furnizate de Instititul National de Statistica (INS).

Castigul mediu salarial net a fost de 1.424 de lei, in scadere cu 72 de lei (4,8%) fata de luna precedenta.

Cele mai mari salarii s-au inregistrat in domeniul serviciilor in tehnologia informatiei (3.430 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (847 lei).

Nivelul castigului salarial net a fost mai scazut in ianuarie 2011 deoarece, in luna precedenta, s-au acordat premii ocazionale, inclusiv prime de vacanta si prime platite cu ocazia sarbatorilor de iarna, ajutoare banesti, inclusiv tichete cadou, dar s-au inregistrat si productii si incasari mai mari.

Cele mai importate scaderi s-au inregistrat in extractia minereurilor metalifere (36%) si fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice (25,9%).

De asemenea, au existat scaderi intre 20 - 22 la suta in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice, silvicultura, si exploatare forestiera (inclusiv pescuit si acvacultura), intre 13 - 20% in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei, transporturi pe apa, fabricarea produselor textile, fabricarea hartiei si a produselor din hartie, fabricarea substantelor si a produselor chimice, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, colectarea si epurarea apelor uzate, depozitare si activitati auxiliare pentru transport.

Usoare cresteri s-au observat in alte activitati de servicii (0,7%), activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (0,5%) si in alte activitati extractive (0,3%).

In sectorul bugetar, au crescut salariile din invatamant cu 11,1 procente, in sanatate si asistenta sociala cu 6,8%, iar in administratia publica s-a majorat cu 6,3%.

In ianuarie 2011, comparativ cu perioada similara din 2010, castigul salarial mediu net a scazut cu 0,1 la suta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#salariu mediu brut ianuarie, #salariu mediu net ianuarie, #castig salarial mediu INS , #salariu