Ziare.com

Salariile din privat au crescut cu 6,4% in 2018. Doar 2 din 3 firme au majorat brutul dupa transferul contributiilor

Miercuri, 17 Octombrie 2018, ora 14:30

   

Salariile din privat au crescut cu 6,4% in 2018. Doar 2 din 3 firme au majorat brutul dupa transferul contributiilor
Salariile din mediul privat au crescut in acest an la nivel national in medie cu 6,4%, putin peste nivelul planificat (5,7%), potrivit unui studiu realizat de PwC Romania.

Cresteri salariale peste media pietei s-au produs in industrie (8,9%) si in retail (6,7%) . In acelasi timp, sectorul bancar (5,4%), leasing-ul (4,6%) si industria farmaceutica (4,8%) inregistreaza cresteri mai mici decat media, dar depasesc totusi procentele bugetate anterior.

In ceea ce priveste categoriile de personal, cele mai mari cresteri ale salariilor au fost inregistrate de muncitori/operatori (calificati si necalificati) - 7,7%. Dintre toate categoriile de personal analizate, nivelurile de conducere au avut cele mai mici cresteri ale salariilor, putin sub 6%.

Comparativ cu editiile anterioare ale studiului PayWell, cresterile salariale pastreaza o traiectorie ascendenta. Cresterea medie a fost de 3,7% in 2016 si de 5,1% in 2017. Toate sectoarele analizate au inregistrat cresteri mai mari decat in 2017. Cu toate acestea, sectorul bancar se evidentiaza cu o rata de crestere mai mult decat dubla fata de 2017 (5,4% in 2018, fata de 2,1%).

Ritmul accelerat de crestere salariala este determinat si de fluctuatia ridicata a personalului. Rata medie a fluctuatiei de personal (plecari voluntare) a fost de 17,4% in 2018, cu aproape 4% mai mare decat in 2017.

"Cresterile salariale peste medie reprezinta unul dintre stimulentele utilizate de companii pentru a atenua problema deficitului fortei de munca.

In plus, vedem o crestere semnificativa a salariilor lucratorilor din productie si din sectorul hotelier, in timp ce sectoarele de retail si cel bancar raman in urma ca nivel de evolutie salariala. Problemele cu care se confrunta in prezent piata fortei de munca din Romania au cauze mai profunde si sunt potentate de emigratie si lipsa corelarii dintre sistemul de educatie si cerintele economiei", a declarat Daniel Anghel, liderul Departamentului de Consultanta fiscala si Juridica al PwC Romania, citat intr-un comunicat remis miercuri Ziare.com.

In ceea ce priveste planurile pentru anul 2019, companiile estimeaza o crestere mai mica, in medie de 4,6%. Acestea au planificat o majorare cu 6,5% a salariilor pentru personalul implicat in productie, in timp ce pentru restul categoriilor de personal cresterea nu va fi mai mare de 5% anul viitor.

Doar doua treimi dintre companii au majorat salariul brut dupa transferul contributiilor

Referitor la modificarile privind transferul de contributii sociale, aproximativ doua treimi dintre companiile participante la studiu (63%) au majorat deja salariul brut, in timp ce 20% au utilizat mecanismul de compensare prin bonus.

Doar 17% dintre companiile private au avut o abordare mixta, ceea ce inseamna ca au crescut salariul brut pentru unele posturi, in timp ce pentru alte pozitii compensarea s-a facut prin oferirea de bonus.

Studiul mai arata ca, pe langa salarii, putin peste jumatate dintre companii (53%) ofera bonusuri fixe angajatilor cu diverse ocazii.

Companiile care activeaza in sectorul industrial si in retail conduc in clasamentul bonusurilor fixe, 68% si respectiv 73% dintre acestea ofera un bonus fix. Alte sectoare tind sa prefere bonusuri legate de performanta, ca supliment la salarii.

In 2018, numarul de companii orientate sa ofere beneficii cu impact asupra echilibrului intre serviciu si viata personala este mai mare decat in 2017.

In acest sens, 55% dintre companii au program de lucru flexibil, jumatate dintre organizatii implica angajatii lor in activitati de responsabilitate sociala (CSR), in timp ce 26% ofera abonamente la biblioteci online de carti. Acesta este modul in care companiile raspund cerintelor angajatilor pentru a asigura retentia personalului.

Citeste si:

I.O.


Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1534 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

crescut?

Or fi crescut dar nu la mine. In schimb cheltuielile au crescut. Stiti voi, cresterile de preturi.

 

!

Deci direrenta a intrat in buzunarul patronilor! Legal.

 

Nu, tata, mai citeste odata!

"...doua treimi dintre companiile participante la studiu (63%) au majorat deja salariul brut, in timp ce 20% au utilizat mecanismul de compensare prin bonus."
Unde vezi ca a bagat patronul ceva in buzunar? Poate "patronul" Dragnea jr., ca am auzit ca a scumpit carnea de porc vanduta la orfelinate si azile.
Celialti 17% poate chiar au bagat banii in buzunar, de exemplu companiile lui Firea. Sau Teldrumul lui Dragnea. Sau Telporcul juniorului. Sau...
Nu zicea Olguta ca trimite potera la patronii care nu "dau"?

Trecerea contributiilor de la angajator la angajat...

...s-a facut pe baza unei ordonanțe de guvern. Dar legea, legea de aprobare in parlament a acelei ordonante, nici pană azi nu a fost scoasă de parlament. Oare de ce? ☺

Mediul privat a cerut legea. Ordonanta poate fi respinsa in parlament, dar drepturile castigate...răman castigate.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor