Salariile medicilor de familie care fac garda cresc de la 1 iunie

Vineri, 06 Mai 2011, ora 18:52
2294 citiri
Salariile medicilor de familie care fac garda cresc de la 1 iunie
Foto: Arhiva

Noile reguli pentru desfasurarea activitatii medicilor de familie in centrele de permanenta vor intra in vigoare incepand cu 1 iunie 2011, drept urmare veniturile cadrelor medicale care asigura regim de garda vor fi suplimentate, a anuntat vineri ministrul Sanatatii, Cseke Attila.

"In noile norme am prevazut masuri care duc la flexibilizarea activitatii si eliminarea disfunctionalitatilor in functionarea centrelor de permanenta", a declarat ministrul de resort, se arata intr-un comunicat remis vineri Ziare.com.

Conform proiectului de act normativ, pentru a nu incarca programul medicilor de familie care accepta sa faca garzi in centrele de permanenta, s-a prevazut infiintarea centrelor de catre un grup de 7 medici, fata de 5 medici cat era stipulat in prezent.

Daca nu se poate respecta conditia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului in regim de garda in centrele de permanenta, se pot infiinta si centre cu 5 sau 6 medici de familie, daca acestia pot asigura permanenta si sunt de acord sa functioneze in aceasta formula.

Ministerul Sanatatii mai anunta ca, in situatia in care se doreste infiintarea unui centru de permanenta dar numarul medicilor din zona este mai mic de 5, atunci pot fi cooptati medici de familie care nu sunt titulari de cabinet sau rezidenti in medicina de familie in anul III de pregatire pentru a constitui echipele de garda necesare functionarii centrului de permanenta.

Decizia de infiintare se va autoriza de catre directorul executiv al directiei de sanatate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti.

Daca centrul de permanenta are la dispozitie o autospeciala de consultatii la domiciliu, activitatea medicilor de familie in afara acestui centru este coordonata de catre dispeceratul medical de urgenta.

Vezi cati bani vor primi in plus medicii de familie

Ministrul Sanatatii a mai dispus si majorarea tarifelor pentru medicii de familie care efectueaza garzi in centrele de permanenta.

Astfel, un medic de familie va primi un tarif orar de 12, 8 lei/h indiferent de gradul profesional, fata de 10 lei /h asa cum era prevazut in prezent, tarif din care medicul era obligat sa plateasca si utilitatile centrului.

In cazul asistentilor medicali, tariful acestora se va calcula in functie de salariul negociat indiferent daca acestia se afla in contract cu casele de asigurari sau sunt angajati numai in serviciul de garda, dar nu mai mic de 8 lei/h.

Ca o noutate, in cazul centrelor de permanenta care sunt organizate in cabinetele medicilor de familie, acestia primesc, in plus, inca 6,4 lei /h.

De asemenea, in premiera, a fost publicata lista cu serviciile cuprinzand urgentele medico-chirurgicale (cod verde) pentru care se pot acorda consultatii de urgenta, de catre medicii de familie, in cadrul centrelor de permanenta sau la domiciliul pacientilor.

Conform proiectului de act normativ, autoritatile locale vor fi obligate sa se implice in finatarea centrelor de permanenta. Anul acesta, Ministerul Sanatatii a alocat 21 milioane de lei pentru functionarea centrelor de permanenta. In prezent, in Romania functioneaza 88 centre de permanenta. In urma noilor prevederi, Ministerul Sanatatii urmareste infiintarea a inca 60 de astfel de unitati.

I.U.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#reguli noi medic familie, #salarii marite medici familie , #salariu