Scenariu pentru Legea salarizarii: Presedintele, premierul si seful Inaltei Curti, lefuri egale

Marti, 19 Mai 2015, ora 16:09
4534 citiri
Scenariu pentru Legea salarizarii: Presedintele, premierul si seful Inaltei Curti, lefuri egale

Ministerele Muncii si Finantelor fac calcule pentru diferite scenarii privind noua Lege a salarizarii, cel mai mare salariu urmand sa il aiba presedintele, care va fi remunerat la fel ca premierul, seful ICCJ si presedintii celor doua camere ale Parlamentului, a declarat, marti, ministrul Rovana Plumb.

Ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, Rovana Plumb, a spus ca se lucreaza la noua Lege privind salarizarea in sistemul bugetar, propunerea fiind ca salariul minim pe economie sa fie de 1.200 de lei din ianuarie 2016.

"Suntem, in momentul de fata, in situatia de a calcula anumite scenarii, impreuna cu Ministerul de Finante. Imediat vom intra in dialog cu partenerii sociali, dar ne vom consulta si cu ceilalti colegi din Guvern. Asa cum am propus, cel mai mic salariu va fi 1.200 de lei, salariul minim pe economie, incepand din ianuarie 2016, si cel mai mare va fi cel al presedintelui, egal cu cel al presedintelui Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), egal cu al premierului, egal cu al presedintelui Camerei Deputatilor si cu cel al Senatului", a precizat Rovana Plumb.

Intrebata cum comenteaza declaratia ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici, privind salariile din administratie, Rovana Plumb a spus ca problema se pune in ceea ce priveste motivarea personalului din tot sectorul bugetar.

"Ceea ce am reusit noi sa facem pentru anul acesta a fost sa crestem salariile doar in cele doua sectoare-cheie: sanatate si educatie. Acum ne uitam spre tot sectorul bugetar, pentru ca, intr-adevar, aici nu au mai fost facute niciun fel de majorari, iar de motivarea personalului avem nevoie in tot sectorul bugetar, pentru a furniza servicii de calitate, dar si pentru a elabora politici publice", a spus ministrul Muncii.

Rovana Plumb a adaugat ca inca nu are un raspuns privind posibilitatea elaborarii unei legi separate pentru domeniul sanitar, intrucat decizia va fi luata numai in urma dialogului cu reprezentantii sindicatelor din domeniu.

Salariul unui ministru, de circa 5.300 de lei, este rusinos, fiind nevoie de "reasezarea" salariilor in administratie, domeniu care trebuie sa fie bine remunerat, a declarat ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici.

"Este un subiect (salariul unui ministru, n.red.) pe care noi nu-l discutam cu omologii nostri, pentru ca nimeni nu te crede. Nu as putea sa spun cat anume ar trebui sa castige, dar toate aceste salarizari trebuie reasezate: de la presedintele statului pana la functionarul pe studii medii dintr-o primarie de comuna. Trebuie toate reasezate.

Eu imi aduc aminte din anii de administratie petrecuti, unde salarizarea era altfel asezata: mai comprimata, fara foarte multe trepte de salarizare, mult mai usor de aplicat si era cat de cat, sa spunem, decenta. Pana la un punct, dupa care s-a pierdut tot. Fara o administratie puternica, nu ai cum sa speri, decat accidental, ca se pot face lucrurile bine", a spus Teodorovici, la Digi24.

Ministrul Finantelor a adaugat ca este este nevoie de salarizare, pregatire, stabilitate, incredere, cunoasterea legii, dar si de o legislatie mai simpla.

La sfarsitul lunii ianuarie, Guvernul a decis infiintarea unui grup de lucru care sa revizuiasca Legea salarizarii unitare, astfel incat noile prevederi sa fie aplicate incepand cu anul viitor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Premierul Ciolacu, alături de tinerii blocaţi pe aeroportul din Dubai: ”Zâmbetele lor mi-au dat energie cât toate cafelele băute în ultimele zile” FOTO
Marcel Ciolacu, premierul României a postat imagini din aeronava oficială cu care revine în ţară, alături de grupul de tineri blocaţi pe aeroportul din Dubai, el afirmând că zâmbetele lor...
#Plumb salarii egalizate presedinte premier, #salarii premier presedinte , #salariu