Sporuri de 75% din salarii pentru functionarii din ministere

Vineri, 04 Martie 2011, ora 12:55
3630 citiri
Sporuri de 75% din salarii pentru functionarii din ministere

Desi guvernul a luat in anul 2009 masuri pentru scaderea cheltuielilor in sectorul bugetar, se pare ca angajatii institutiilor publice au primit salarii umflate in plina recesiune.

Acestora li s-au acordat sporuri salariale ilegale, desi nu lucrau cu fonduri structurale, nu aveau conditii vatamatoare de munca, nici radiatii sau alte prevederi care sa justifice majorarile.

Un exemplu in acest sens este Ministerul Afacerilor Externe, unde s-a constatat efectuarea de plati nejustificate in suma de 4,47 milioane de lei pentru suplimente si alte drepturi de natura salariala.

Din total, 3,6 milioane de lei s-au dus catre sporuri pentru conditii deosebite de munca, vatamatoare sau periculoase, fara a avea la baza un aviz emis de Inspectoratul Teritorial de Munca.

Cinci membri ai Corpului diplomatic si consular al Romaniei au beneficiat de sporuri de inca 282.000 de lei, iar 219.000 de lei s-au acordat ca spor pentru conditii vatamatoare personalului care isi desfasoara activitatea in sediile unde nivelul radiatiilor s-a situat sub limita admisibila.

Angajatii din cadrul aceluiasi minister au beneficiat de 240.000 de lei prin majorarea cu 75% a salariului de baza. Majorarea a avut loc ca urmare a infiintarii, cu nerespectarea prevederilor legale, a Unitatii de Management al Proiectului, in vederea derularii a doua proiecte PHARE.

Majorarea nelegala a salariului de baza cu 75% pentru o parte dintre salariatii APIA a generat un prejudiciu in suma de 1,6 milioane de lei in anul 2009.

"Pentru personalul APIA care nu a avut atributii de serviciu specifice domeniului gestionarii asistentei financiare nerambursabile s-a platit nelegal suma de 1.537 mii de lei, iar pentru personalul de conducere nou angajat s-a acordat eronat o majorare a salariului de baza cu 75% fata de 25%, fapt ce a generat un prejudiciu de 92 de mii de lei. Un alt prejudiciu s-a generat prin incadrarea si plata eronata, concomitent pe aceeasi functie publica de conducere, a doua persoane, generand un prejudiciu bugetului de stat in suma de 303 mii de lei", arata raportul Curtii de Conturi pe 2009, conform Financiarul.com.

Cresteri salariale ilegale au avut loc si la Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, Comertului si Mediului de Afaceri, pe vremea mandatului lui Adriean Videanu.

Majorarea salariilor cu 75% a dus la efectuarea de cheltuieli de personal in suma de 34.000 de lei. 86 de angajati au mai primit nejustificat si un spor de informatii clasificate, de 147.000 de lei.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#spurir salariu, #anagajti ministere, #spor angajati ministere , #salariu