24 ianuarie ar putea fi declarata sarbatoare legala nelucratoare

Marti, 18 Martie 2014, ora 23:15
2483 citiri
24 ianuarie ar putea fi declarata sarbatoare legala nelucratoare
Foto: iasicastiga.ro

Senatorii din Comisia pentru cultura propun ca 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Romane, sa fie sarbatoare legala nelucratoare, ei adoptand un raport favorabil cu amendamente la o initiativa semnata de grup de peste o suta de parlamentari PSD, PNL, UNPR si PDL.

Propunerea legislativa prevedea initial ca 24 ianuarie sa fie declarata doar "sarbatoare legala", nu si "nelucratoare". Prin proiect se mai prevede ca autoritatile administratiei publice centrale vor organiza sau vor sprijini logistic si material manifestarile publice dedicate acestei zile.

"Vointa si curajul iesenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Tara Romaneasca trebuie recunoscute de intreaga natiune romana drept un exemplu de solidaritate si sacrificiu, de afirmare a conttiintei nationale. (...) Sacrificandu-si capitala, moldovenii au dat romanilor o tara. Consideram anormal sa ziua de 24 ianuarie sa fie un simplu prilej de discursuri, o zi a carei semnificatie profunda in devenirea noastra nationala si statala sa se piarda cu trecerea timpului.

24 ianuarie semnifica, practic, ziua de nastere a statului national mopdern roman si romanii nu trebuie sa uite acest lucru. (...) Recunoasterea ca sarbatoare legala este un gest simbolic care confera acestei sarbatori statutul binemeritat, deoarece exista un adevar istoric de netagaduit: Romania s-a nascut la Iasi", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii au preluat in aceasta expunere de motive din textul Proclamatiei "Romania s-a nascut la Iasi!", din 24 ianuarie 2010, ai carei semnatari sunt mentionati ca "autori" ai propunerii legislative - Primarul Municipiului Iasi, Gheorghe Nechita, Inalt Prea Sfintia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, academicieni si rectori ai unor universitati din Iasi.

Semnatarii propunerii legislative mentioneaza ca, la acea vreme, presedintele Traian Basescu si-a declarat, la randul sau, sprijinul pentru proclamatia prin care se cerea ca aceasta zi sa devina sarbatoare legala.

Printre initiatorii acestui proiect se numara Ecaterina Andronescu, Viorel Arcas, Gabriela Firea, Dumitru Oprea, Alexandru Peres, Eugen Bejinariu, Ana Birchall, Florin Iordache, Cosmin Nicula, Bogdan Niculescu-Duvaz si Madalin Voicu.

Initiativa urmeaza sa fie discutata, pentru raport, si de membrii Comisiei pentru munca, acestia decizand sa o amane pentru doua saptamani in lipsa unui punct de vedere din partea Guvernului. Proiectul va fi dezbatut in plenul Senatului in calitate de prima Camera sesizata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#24 ianuarie sarbatoare legala, #Senat 24 ianuarie nelucratoare , #sarbatoare