Azi e Ziua pacalelilor - Care este originea acestei zile si cum este sarbatorita in alte tari

Luni, 01 Aprilie 2019, ora 07:43
6215 citiri
Azi e Ziua pacalelilor - Care este originea acestei zile si cum este sarbatorita in alte tari
Foto: Arhiva Pixabay

Ziua pacalelilor, sarbatorita in fiecare an pe 1 aprilie, inspirata de festivalul Hilaria din Antichitate, a devenit un fenomen in epoca moderna la care participa oameni de pe tot globul, dar si mass-media.

Originea acestei zile celebrate de mai multe secole in diverse culturi este controversata si invaluita in mister.

Istoricii au asociat Ziua pacalelilor cu festivaluri din Antichitate, precum "Hilaria", celebrat in Roma, la sfarsitul lunii martie, in timpul caruia participantii se deghizau si purtau costume fanteziste. Exista si speculatii potrivit carora Ziua pacalelilor ar fi fost asociata cu echinoctiul de primavara (sau vernal) sau cu prima zi de primavara din emisfera nordica, cand vremea este inselatoare.

Potrivit unei alte ipoteze, care este intens vehiculata, traditia pacalelilor ar fi inceput abia in secolul al XVI-lea.

In 1564, regele francez Charles al IX-lea a decis sa renunte la calendarul iulian si sa treaca la cel gregorian, in urma Conciliului din Trent din anul anterior, care stipula ca Anul Nou trebuie sa inceapa la 1 ianuarie.

Aceasta schimbare a decalat si schimburile de cadouri care insotesc trecerea dintre ani. Pentru a intretine dubiile legate de "adevarata" data de incepere a noului an, anumite persoane au continuat sa ofere cadouri pe 1 aprilie. Odata cu trecerea timpului, micile cadouri din aprilie s-au transformat in cadouri amuzante, in glume, apoi in veritabile stratageme pentru pacalirea rudelor si a prietenilor.

Farse din lumea intreaga

In Franta, farsele sunt cunoscute sub numele de "poisson d'avril" ("peste de aprilie"), iar aceasta denumire dateaza tot din secolul al XVI-lea. Cadourile care erau oferite in aprilie erau adeseori de natura alimentara.

Acea data corespunde cu sfarsitul Postului Mare, perioada in care consumul de carne este interzis in randul crestinilor, iar pestele este permis in anumite ocazii. Atunci cand glumele de 1 aprilie au devenit tot mai elaborate, una dintre pacalelile cele mai uzuale consta in oferirea unor "pesti falsi" (din hartie sau alte materiale).

Traditia glumelor de 1 aprilie s-a raspandit si in alte tari si regiuni ale lumii. In Marea Britanie, a ajuns in secolul al XVIII-lea si se numeste "April's fool day".

In Scotia, a devenit un eveniment intins pe durata a doua zile, ce incepe cu "hunting the gowk" ("vanatoare de cuci"), cand pacalitii sunt trimisi sa faca diverse comisioane aberante ("gowk" fiind un sinonim pentru "cuc", un simbol pentru nebunie).

A doua zi, celebrata pe 2 aprilie, se numeste "Taillie Day" ("Ziua cozii") si consta in glume ce vizeaza spatele unor persoane - lipirea pe hainele lor a unor cozi false sau a unor afise pe este scris textul "Loveste-ma".

In Mexic, singura farsa acceptabila de 1 aprilie vizeaza "subtilizarea" unui bun material al unui prieten. "Victima" primeste in schimb bomboane si un bilet prin care este instiintat ca a fost pacalit.

Stirile false au pacalit de multe ori publicul

In timpurile moderne, oamenii au devenit tot mai inventivi si au creat, de 1 aprilie, farse tot mai elaborate. Ziare, posturi de radio si de televiziune si numeroase site-uri participa la traditia de 1 aprilie, publicand stiri false, care au inselat de multe ori publicul.

In 1957, BBC a anuntat ca fermierii elvetieni au obtinut o recolta record de spaghete si a prezentat fotografii cu diverse persoane care "culegeau" taitei din copaci. Multi telespectatori au fost pacaliti de acea stire.

In 1985, revista Sports Illustrated i-a inselat pe unii dintre cititorii sai cu un articol despre un presupus jucator de baseball, Sidd Finch, care putea sa arunce mingea cu o viteza de 270 de kilometri pe ora.

In 1996, Taco Bell, un lant de restaurante de tip fast-food, a anuntat ca a cumparat Liberty Bell din Philadelphia (un clopot celebru, considerat un simbol al independentei Statelor Unite - n.red.) si ca intentioneaza sa ii schimbe denumirea in "Taco Liberty Bell".

In 1999, postul de radio BBC 4 si-a informat ascultatorii ca imnul national britanic, "God save the Queen", va fi inlocuit in viitorul apropiat cu un cantec european, in limba germana. Scandalizati, mii de ascultatori au telefonat imediat la postul britanic pentru a depune plangeri fata de aceasta initiativa.

In 2000, cotidianul sportiv portughez "A bola" a publicat un articol potrivit caruia UEFA a decis sa retraga Portugaliei dreptul de a organiza Euro 2004. Articolul a provocat o veritabila trauma in randul cititorilor ziarului.

In 2002, site-ul canadian Bourque Newswatch a anuntat demisia ministrului de Finante, Paul Martin. Stirea, preluata de un buletin financiar britanic, The Gartman Letter, a provocat o scadere cu 32 de centi a valorii dolarului canadian.

In 2016, Nigel Farage (politician eurosceptic - n.red.) a anuntat ca va sustine campania "Remain" (care lupta pentru mentinerea Marii Britanii in UE - n.red.), iar cotidianul The Telegraph a anuntat ca oficialii francezi si germani de la UEFA sunt pe punctul de a cere suspendarea echipei de fotbal a Angliei, daca britanicii vor vota in favoarea parasirii Uniunii Europene la referendumul din 23 iunie.

In acelasi an, China a interzis Ziua pacalelilor, iar agentia de presa oficiala Xinhua a afirmat ca traditia acestor glume si farse, facute pe 1 Aprilie, "nu este chineza".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Ziua Pacalelilor, #1 aprilie , #sarbatoare