Ce reprezinta 1 Martie: traditie sau kitsch? - sondaj Ziare.com

Marti, 28 Februarie 2012, ora 15:20
24922 citiri
Ce reprezinta 1 Martie: traditie sau kitsch? - sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva/Ziare.com

Sarbatoarea Martisorului era, cu ani in urma, o proba de foc, asteptata cu mare emotie. Baietii trebuiau sa dea martisoare tuturor fetelor, sa aiba grija sa nu incurce martisoarele intre ele si sa incerce sa nu jigneasca pe nimeni.

Flori uscate, cosari din fetru, trifoi cu patru foi ori figurine din penaj colorat, prinse cu un snurulet impletit din fire rosii si albe erau purtate, cu mandrie, la piept. Daca erau micute, comorile erau legate la incheietura mainii.

Uneori, hainele erau tapate cu martisoare si se faceau adevarate concursuri pe tema cadourilor traditionale.

Alteori, se nasteau adevarate drame pe tema martisoarelor: De ce colega de banca a primit martisor mai frumos? De ce mie mi-a dat un cosar si ei o inimioara? De ce ea nu poarta martisorul pe care i l-am daruit eu?

1 Martie, o afacere care merge snur Reportaj Ziare.com

La sfarsitul zilei, insa, fiecare isi alegea un martisor si il prindea intr-un copac, pentru a marca inceputul primaverii. Fetele isi legau la mana un snur alb-rosu si rugau tinerii pentru care nutreau anumite sentimente sa rupa bucata de ata folosindu-se doar de degetul mic. Daca baiatul reusea din prima incercare, cei doi urmau sa fie impreuna.

In Bucovina, traditia este putin diferita. Aici, 1 Martie este considerata un fel de "Ziua Barbatilor", iar atentia se indreapta mai ales asupra lor, ei fiind cei care trebuie sa primeasca martisoare de la doamne si domnisoare.

Istoria martisorului

Pe legenda martisorului se contrazic si acum istoricii. Cele dintai martisoare au fost monede legate cu fire de lana, albe si negre, iar altii sustin ca au fost pietricele albe si rosii insirate pe o ata.

Dacii vedeau in firul alb venirea primaverii, iar in celalalt, iarna. Totodata, martisorul reprezinta femininul si masculinul, viata si moartea si, dupa unii etnologi, ying si yang. Initial, doar o amuleta, martisorul a fost transformat de romani intr-un simbol al primaverii.

Si datul jos al martisorului are-o poveste cu talc. In unele sate, fetele isi scoteau banutul numai pe luna plina si cumparau cu el cas si vin, sa aiba fata alba si obrajii rosii. In sudul tarii, martisorul se da jos cand omul vede primul stol de berze. In Moldova si Bucovina, moneda se tinea 12 zile la gat, apoi se prindea in plete, pana inflorea primul pom.

Traditia, inlocuita de kitsch

Martisoarele de atunci nu erau din plastic turnat, nu erau animale de plus, nu erau diplome sau cani ori brelocuri cu Hannah Montana si insemnau ceva mai mult decat obligatia de a da ceva de 1 Martie.

Sarbatoarea a suferit insa cateva transformari, iar bietul Martisor s-a vulgarizat, si-a pierdut semnificatia si a devenit, mai cu seama, un prilej de bucurie pentru micii comercianti de obiecte artizanale.

Acum, se ia o vaza chinezeasca, i se adauga un snur si se numeste martisor. Daca nu daruiesc un simbol al primaverii, barbatii cumpara o cutie de bomboane de ciocolata, iar de gestul lor femeile isi vor aminti, nu cu placere, atunci cand se vor urca pe cantar.

Ziare.com va invita la dezbatere si la vot: Mai daruiti martisoare? De dragul sarbatorii ori din obligatie? Traditionale sau moderne?

Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Cherecheș, extrădat din Germania. Fostul primar din Baia Mare este adus cu mașina în România
Fostul primar al municipiului Baia Mare Cătălin Cherecheş a fost preluat din Germania şi se află în drum spre România, pentru executarea pedepsei cu închisoarea, fiind condamnat la cinci...
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
UPDATE Liderii coaliției PSD-PNL și-au dat acordul pentru candidatura medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei SURSE
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei. Liderii celor două partide și-au dat acordul pentru candidatura acestuia la...
#1 martie martisor traditie, #martisoare kitsch tabare , #sarbatoare
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
O porcarie.
Poza just_comment
just_comment
rank 5
traditie transformata in kitsch