Ziare.com

Rusaliile sau intemeierea Bisericii crestine

Duminica, 03 Iunie 2012, ora 09:31

   

Rusaliile sau intemeierea Bisericii crestine
Credinciosii ortodocsi praznuiesc, duminica, la 50 de zile dupa Inviere, Rusaliile, marcand ziua in care Duhul Sfant a pogorat peste adunarea Apostolilor, in chip de limbi de foc, iar acestia au inceput sa propavaduiasca.

Desi Duhul Sfant a fost prezent in creatie inca de la inceput, El a coborat in lume in mod deplin pentru a o sfinti numai dupa biruirea mortii si intoarcerea la Tatal a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfant a putut cobori peste firea umana curatata de pacate si rascumparata si s-a salasluit in cei care l-au primit pe Hristos.

Intemeierea Bisericii crestine

Din punct de vedere al credintei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorarea Duhului Sfant a aparut un Organism cu totul nou, un Asezamant divino-uman, Biserica. Cu alte cuvinte, coborarea peste Apostoli a Duhului, darurile si harismele primite de ei, predica si botezul primilor trei mii de oameni constituie intemeierea Bisericii crestine, atat ca o comunitate a credinciosilor, cat si ca institutie.

Biserica nu este, deci, numai o grupare umana asociata prin aceeasi credinta in Dumnezeu si nici numai o institutie ingradita prin dogme si legi. Ea este o comuniune a oamenilor in Dumnezeu si cu Dumnezeu si il poarta in sine pe Duhul Sfant. Unii Sfinti Parinti au numit Biserica lui Hristos "Duhul Sfant traind in omenire".

Rolul Duhului Sfant este de a-l face activ pe Hristos in noi, prin har. El transforma crestinii din oameni trupesti in oameni duhovnicesti, sfinteste si daruieste comuniunea cu Dumnezeu. Astfel, se zideste Biserica - Trupul mistic al lui Hristos. Impartasindu-se cu Tainele Bisericii, sfintite de harul Duhului Sfant, crestinii se constituie intr-o comunitate prin comuniune - Biserica lui Hristos.

Sub denumirea de Biserica se intelege locasul bisericesc, parohia, comunitatea credinciosilor, clerul, institutia. Biserica le cuprinde pe toate acestea, dar ea este mai mult decat atat: este Trupul lui Hristos in care salasluieste Duhul Sfant.

Impreuna cu Pastele, Pogorarea Duhului Sfant este cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc si Sfantul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) s.a. Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era sarbatorita impreuna cu Inaltarea Domnului. Dupa aceasta, Inaltarea a fost mutata la 40 de zile de la Paste, Cincizecimea devenind sarbatoare de sine statatoare.

In vechime, de Cincizecime se facea botezul catehumenilor, erau interzise jocurile din circuri, spectacolele pagane etc. Astazi, in biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfintesc si se impart credinciosilor, simbol al limbilor de foc coborate peste Apostoli si putere a Duhului Sfant.

Potrivit traditiei crestine, ierarhii bisericesti sunt mostenitorii si transmitatorii acestui har apostolic din generatie in generatie. Se spune ca, in ziua Pogorarii Sfantului Duh, Petru, cel mai in varsta dintre Apostoli, a tinut o cuvantare, in urma careia s-au convertit la credinta crestina 3.000 de suflete. Acestia au alcatuit prima Biserica crestina la Ierusalim, numita si Maica tuturor Bisericilor.

Capatand puterea de a vorbi in limbi straine, ucenicii au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, deoarece ei erau stiuti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine.

Biserica spune ca toti crestinii primesc darul Sfantului Duh odata cu botezul. Astfel, acestia devin purtatori de Duh, iar trupul lor devine - cum spunea Sfantul Pavel - "templul Sfantului Duh" (I Cor. 6, 19).

Rusaliile in traditia populara

In traditia populara, sarbatoarea Rusaliilor este asociata cu manifestarea "ielelor" sau a "rusalcelor", spirite care locuiesc pe langa izvoare, fiind in stare, prin cantecele lor, sa ia mintile oamenilor, sa-i imbolnaveasca.

Boala seamana cu o transa hipnotica ce nu poate fi dovedita decat de puterea magica a calusarilor. Obiceiul spectaculos al calusarilor, deosebit de vechi, este cunoscut mai ales in localitatile Contesti, Lisa, Nasturelu, Bragadiru si Zimnicea.
Batranii satelor cred ca daca esti bolnav, te poti face bine dupa ce vataful calusarilor trece cu pasul peste tine.

Dansul calusarilor, in general, are scopul de a apara oamenii, vitele si recoltele de influentele negative. De aceea, cei atrasi de Rusalii se pot vindeca doar cu puterea magica a calusarilor, singurii capabili sa lupte impotriva maleficului.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 5258 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
22 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

"Desi Duhul Sfant a fost prezent in creatie inca de la inceput..."

Articol penibil, probabil scris de vreun popa caruia ii lipsesc cunostinte stiintifice elementare. Nu exista nici un duh sfint, creatia in 6 zile e o poveste de adormit copiii din Epoca Bronzului. Agrepres e o rusine pentru Romania.

 

,,duhul'' a pogorat NUMAI peste misionarii evrei !

ioan,luca marcu,pavel,petru,matei,andrei....
si au plecat in misiunea de a va crestina,adica depersonaliza.
Oare god nu poate vorbi direct cu noi are nevoie de intermediari
Poporul,statul,nu mai poate avea propriile traditii autentice
cultura,folclor...trebuie sa le importe de la altii !
si mai mult sa-si piarda demnitatea si sa se prosterneze la ei.
Majoritatea ,,sarbatorilor''de peste an sunt inchinare la evrei
paste,inaltare,nasterea,adormire,boboteaza,ziua crucii,etc
apoi sarbatorirea numelor ,,sfinte'' importate tot de la evrei
si anume,ioan,petru,matei,pavel,maria,andrei,nume schimbate
intentionat pt a fi asimilate mai usor de naivi.

 

Este o mare inselare sa afirmi

ca "Potrivit traditiei crestine, ierarhii bisericesti sunt mostenitorii si transmitatorii acestui har apostolic din generatie in generatie." In primul rand nu este "un har apostolic", ci un har oferit apostolilor, si tuturor credinciosilor veritabili. Apoi, nici primirea Duhului Sfant si nici credinta NU SE MOSTENESC! Studiati Biblia, oameni buni!

 

Lache, nu exista duh sfint mai mult decit krishna sau zeus

Apoi, e problema morala. iehova e un personaj literar descris ca un criminal monstruos. isus e un alt personaj literar, un neputincios rautacios care ameninta cu distrugerea umanitatii, tortura vesnica si blesteama smochini :))) Caracterele astea literare sint mai oribile decit Hitler, cit o sa te lasi dus de nas de acesti raufacatori?

tr00-Exorcizari ai incercat ?

E mai greu la exorcizari la tine,ca dracul tau e batran,dar trebuie sa incerci.

tr2006, legiunea din tine isi bate joc de viata ta

Te-a avansat la cel mai inalt grad al lui Satan. Putini oameni reusesc sa dobandeasca aceasta "performanta".

Darul Sfantului Duh personal pentru fiecare om

"Pocaiti-va", le-a zis Petru, "si fiecare din voi sa fie botezat in Numele lui Isus Hristos, spre iertarea pacatelor voastre; apoi veti primi darul Sfantului Duh." (Faptele Apostolilor 2: 38)

Sa fie libere toate sarbatorile din calendarul ortodox!

Traiasca Republica Ortodoxa Romana!

 

tr00-TRaiasca Europa crestina !

TRaiasca Europa crestina,TRaiasca Lumea crestina!!!

hehehe, batrinelule, vest europenii l-au omorit

pe dumnezeu de mult. Europa e vestul ei. Tu sa nu te misti din estul mistic.

Mantuirea este personala

Crestinul este omul care traieste in Hristos si biruieste prin puterea data de intelepciunea Duhlui Sfant toate imperiile necredintei lumesti.

Ce frumos bre popilor,ca toate le facuratz de 2 ori, ca sa tzina ;-)

Pastele, Craciunul.. ca parca mare lucru era daca erau si in zona Catolica si la Ortodoxie in aceeasi zi.
Cu tzoafne de fete-batrane va certaratz si doar stricatzi imaginea lui Jesus => se vede de la o posta ca dublarile astea de zile comemorative sunt haraieli administrative si snobism "preacuvios", care nu au tangentza cu Religia.
Cearta asta aduce mai degraba a Steaua contra Dinamo, nu a Sfanta Scriptura.

 

foarte multe greseli in articol

de fapt tot articolul e praf.
iata doua greseli majore:
"Impreuna cu Pastele, Pogorarea Duhului Sfant este cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca de pe vremea Apostolilor". Gresit, pastele ca si rusaliile sunt sarbatorite de iudei imediat dupa iesirea din Egipt.
"Capatand puterea de a vorbi in limbi straine, ucenicii au inceput sa faca cunoscuta invatatura Mantuitorului catre neamuri, spre mirarea multor oameni aflati in Ierusalim, deoarece ei erau stiuti ca fiind evrei simpli, in nici un caz preocupati de invatarea limbilor straine". Gresit, acestia erau iudei imprastiati printre neamuri care veneau la Ieusalim in fiecare an la sarbatoare care care nu mai prea stiau limba materna.

 

:-) Altfel spus, cei revenitzi la Jerusalim erau ancient AIPAC

...Si Capra cu 3 Iezi are uneori pasaje mai credibile decat povestile alea menite "sa-tzi faca viatza NEsearbada ;-)".
Se vede ca Jesus a murit si "second-hand" si-a facut de cap la inflorit povestile pescaresti ale lui nea Petru. Dar sunt bune ptr ca cu ele le-a mai taiat Biserica din urechi bashtanilor, altfel muncea palmashul pe feuda Bossului 7 zile din 7 si nu-si mai tragea sufletul nitzel.

Un articol Agerpres destul de bun

Cu precizarea ca Lunea Rusaliilor este zi nelucrătoare in Romania, Austria, Belgia, Cipru, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Islanda, Luxemburg, Țările de Jos, in unele cantoane din Elveția, Madagascar, Norvegia, Portugalia, Senegal, Ungaria, Togo. In Suedia nu mai este zi nelucrătoare din 2006, an in care la 6 iunie (sărbătoare națională suedeză) a devenit zi nelucrătoare.

 

articolul e penibil

e o rusine pentru o agentie de presa sa faca afirmatii ridicole creationiste.

Crestinii s-au infiltrat in toate organizatiile si au murdarit tot, profesionalismul si respectul pentru adevar au disparut din Romania.

Mai poate fi stopat marsul religiei crestine catre distrugerea Romaniei? Pentru orice eventualitate, stati cu colacul de salvare la git :))))

@tr00-"Marsul religiei crestine"

Da este un mars insa nu in directia gresita indicata de tine,ci in salvarea Romaniei.
Unii stau cu colacul de salvare,pentru ca au o speranta in salvarea ce vine din religie.Mai grav e cei care stau cu funia la gat si nu sunt credinciosi.

Mafia si crima organizata distrug Romania

Au incalecat poporul cu ajutorul oamenilor ca tine, tr2006, hulitori de Dumnezeu, fara rusine, mincinosi, nesuferitori ai Adevarului, plini de pacate ridicate la rangul de mari valori ale societatii.

Mi-a placut cum este scris articolul care pare a avea doi autori,

unul pentru "Intemeierea Bisericii crestine"iar celalat pentru "Rusaliile in traditia populara"!

 

O "mica" scapare...

Cu voia Dumneavoastra, va informez ca tot astazi, impreuna cu fratii ortodocsi, si noi, credinciosii greco-catolici sarbatorim Rusaliile! Chiar daca Dv. "omiteti" probabil cu buna cu stiinta sa va amintiti ca in Romania, urmasii Scolii Ardelene mai au inca multi urmasi!

parerea mea

Imi salut radacinile.

parerea mea

Daca n-ar fi existat, ar fi trebuit inventate. Fara astfel de istorisiri, viata ar fi searbada. Dar nu orice minte vrea sa accepte totul, nu orice minte accepta sa suprapuna entitatile, nu orice minte accepta sa vada pe Iisus in oricare fiinta umana decazuta, nu orice minte crede ca lucrurile au stat chiar asa. Si pentru ca fiecare minte functioneaza dupa felul ei - ingaduita de Dumnezeu - inafara dogmelor, unii dintre pacatosi (considerandu-se sfinti) ii numesc pacatosi.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor