Sfanta Parascheva - zi de sarbatoare si de "cuvioasa" imbulzeala

Vineri, 14 Octombrie 2011, ora 07:39
4271 citiri
Sfanta Parascheva - zi de sarbatoare si de "cuvioasa" imbulzeala
Foto: TVR Info

Moastele Sfintei Parascheva, la care mii de pelerini s-au inchinat, incepand de marti, urmeaza sa fie duse din nou, vineri seara, in catedrala cu o procesiune festiva.

Ziua de 14 octombrie este zi de praznuire duhovniceasca a Preacuvioasei Maicii Parascheva, zi de mare bucurie crestineasca, zi de rugaciune si pelerinaj.

Dintre cei 53.160 de romani aniversati de Sfanta Cuvioasa Parascheva, 49.130 sunt femei, iar 4.030, barbati, se afirma intr-un comunicat al MAI remis Ziare.com.

Potrivit statisticilor Directiei pentru Evidenta Persoanelor si Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, majoritatea femeilor care isi sarbatoresc onomastica de Sfanta Cuvioasa Parascheva, respectiv 47.274, poarta numele de Paraschiva, alte 664 Parascheva, 607 - Chiva, iar 585, Chivuta.

Prima parte a hramului, marti, a constat in scoaterea sfintelor moaste afara, pentru inchinarea pelerinilor.

Procesiunea si pelerinajul se incheie vineri, cu Paraclisul Sfintei Parascheva, pe care il citeste insusi mitropolitul Moldovei impreuna cu preotii si tot poporul se roaga in genunchi. Astfel pelerinajul anual la moastele Cuvioasei Maicii Parascheva de la Iasi ia sfarsit.

Peste 60.000 de pelerini s-au inchinat la moastele Sf. Parascheva

Mii de pelerini isi petrec, incepand de marti, zilele si noptile la coada, pentru a saruta moastele cuvioasei depuse la Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Racla cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva a fost scoasa marti din Catedrala Mitropolitana din Iasi, cu trei zile inainte de praznuirea hramului acesteia, pentru ca pelerinii sositi in oras sa se poata inchina.

Incepand de joi, coada s-a intins pe o distanta de peste doi kilometri, strazile din spatele Mitropoliei Moldovei si Bucovinei fiind inchise. Peste 30 de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale minore, potrivit voluntarilor de la Crucea Rosie, cele mai multe cazuri fiind cauzate de oboseala.

Moastele Sfintei Parascheva ar putea fi duse in pelerinaj in Macedonia

Potrivit ProTV, printre cei care au ajuns la spital se afla si mama finantatorului echipei Steaua, Gigi Becali, in varsta de 79 de ani, care a iesit din mainile medicilor cu o mana in ghips.

Istoria moastelor

Moastele au fost primite ca dar de multumire de catre domnul Moldovei Vasile Lupu, in luna mai 1641, din partea patriarhului Partenie al Constantinopolului. In biblioteca Sfantului Mormant din Constantinopol se pastreaza mai multe documente care amintesc de momentul aducerii sfintelor moaste la Iasi. Sfintele moaste au fost asezate in biserica Sfintii Trei Ierarhi din Iasi.

In 1884 incep lucrarile de restaurare a bisericii Trei Ierarhi, conduse de Lecomte de Nouy. In 1888 moastele sunt mutate in sala gotica, intr-o racla de lemn, imbracata cu argint si cu un capac care se incuia.

Era acoperita cu un acoperamant din stofa. In noaptea dintre 26 si 27 decembrie 1888 paraclisul a luat foc de la lumanarea din sfesnicul de langa racla. Incendiul a fost observat a doua zi dimineata de catre elevii de la Scoala Normala de la Manastire.

Dupa ce au intrat in paraclis cu totii au observat ca, din cauza temperaturii ridicate, s-a topit sticla de la tablourile ctitorilor care erau atarnate pe un perete, iar policandrul era infierbantat pana aproape de topire chiar daca era situat la o mare distanta de centrul incendiului si anume locul unde se aflau sfintele moaste. Acestea insa au fost neatinse de incendiu.

Actualmente sfintele moaste sunt depuse intr-o racla noua, din lemn de chiparos, acoperita cu argint, donata de Lupu Botez din Falticeni si de alti credinciosi.

Sfanta Parascheva = Sfanta Vineri

In traditia populara Sfanta Parascheva este asociata Sfintei Vineri (numele Sfintei in greaca inseamna vineri).

Aceasta este o asociere mai recenta, deoarece din cele mai vechi timpuri Sfanta Vineri are o reprezentare duala: malefica si benefica, provenind din cultul zeitei romane Venus.

Cultul a fost preluat prin superstitii populare, atribuindu-i Sfintei Vineri un chip dual: vaduva batrana, rea, un fel de Joimarita, aducatoare de napasta, care pedepseste femeile care lucreaza vinerea.

Pedepsele sunt de la fierberea de vii in cazane pana la transformarea in nevastuica. Cultul zilei de vineri provine de la tinerea zilei in care a fost rastignit Iisus.

Lumea ortodoxa, insa, vede in Sfanta Vineri pe Sf. Parascheva, o fecioara frumoasa, supusa martirului prin fierbere timp de 7 zile si 7 nopti in plumb topit si smoala, iar apoi decapitata.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Sfanta Parascheva, #moaste Sfanta Parascheva, #procesiune parascheva iasi , #sarbatoare