Cum este sarbatorita Ziua Nationala in tara

Sambata, 01 Decembrie 2012, ora 13:57
2620 citiri
Cum este sarbatorita Ziua Nationala in tara

Romanii sarbatoresc, sambata, de 1 Decembrie, 94 de ani de la Marea Unirea, prin ceremonii organizate in intreaga tara. Anul acesta, evenimentul sta sub semnul austeritatii, in plina campanie electorala.

Guvernul nu a alocat niciun leu pentru organizarea paradei traditionale in Alba, de teama ca banii sa nu fie folositi in scopuri electorale, iar acest lucru a afectat vizibil programul Zilei Nationale.

Nu a mai existat in acest an nici "tribuna oficiala", care, in trecut, era populata de multe personalitati politice.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale a Romaniei au inceput, sambata dimineata, in centrul municipiului, unde Prefectura Alba a organizat un ceremonial de depunere de coroane de flori la statuile lui Iuliu Maniu si Ion I.C. Bratianu, dupa ce un ceremonial similar a fost organizat, vineri, de Primaria Alba Iulia, conform Mediafax.

Aproximativ 2.000 de persoane participa la manifestarile de Ziua Nationala, intre care si sute de tineri, unii care au scandat pentru unirea Basarabiei cu Romania, iar altii impotriva proiectului de la Rosia Montana si pentru salvarea mineritului din Apuseni.

Printre participanti se afla, de asemenea, ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, prefectul de Alba, Flaviu Cozuc, deputatii USL Teodor Atanasiu, Calin Potor si Radu Coclici, dar lipsesc reprezentantii autoritatilor locale, respectiv primarul municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, si presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel, ambii membri ai PDL.

Totodata, la manifestari este prezent fostul lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma, impreuna cu o delegatie a Partidului Social-Democrat al Muncitorilor, al carui lider este, conform presei locale.

La Timisoara, cateva mii de oameni au infruntat, sambata dimineata, frigul si ploaia mocaneasca si au mers pe bulevardul Revolutiei sa vada parada militara de Ziua Nationala a Romaniei, cea mai mare parada dupa cea din Bucuresti.

Evenimentele dedicate zilei de 1 Decembrie au inceput, in fata Palatului Administrativ, cu o slujba oficiata de un sobor alcatuit din sase preoti in frunte cu Paisie Lugojeanul, urmata de o rugaciune pentru poporul roman si de discursurile generalului de brigada Gheorghe Simina, comandantul Garnizoanei Timisoara, primarului Nicolae Robu, presedintelui Consiliului Judetean Timis, Titu Bojin, si prefectului Eugen Dogariu, care a citit mesajul transmis de premierul Victor Ponta, potrivit caruia Ziua Romaniei este in fiecare zi.

In Cluj, militariiau oferit un spectacol frumos, de 1 Decembrie in Piata Avram Iancu, miilor de curiosi veniti sa vada tehnica militara.

Pe langa militarii din unitatile clujene, la parada au participat politisti, jandarmi si angajati ai ISU Cluj. Evenimentul a tinut zece minute, iar din cauza ploii elicopterele de la Baza Aeriana de la Campia Turzii nu au mai survolat Piata. MIG -urile au trecut la mare altitudine, dar din cauza norilor nu s-au vazut.

Evenimentele de 1 Decembrie continua la Cluj-Napoca cu un spectacol de muzica populara, dar si concerte ale unor trupe in Piata Unirii, iar de la ora 20.00 va avea loc un foc de artificii in Piata Avram Iancu, relateaza Stiri de Cluj.

Ziua Nationala, marcata de austeritate - Huiduieli la parada din Bucuresti

La Hundeoara, drapelul national a fost arborat, de Ziua Nationala a Romaniei, pe varful Parangu Mare, la 2.519 metri inaltime, cel mai inalt din judetul Hunedoara, la capatul unei operatiuni desfasurata de o echipa formata din trei jandarmi montani hunedoreni de la Postul de Jandarmerie Montana Parang si un salvamontist din Petrosani.

Cei patru romani au strabatut un traseu dificil, pe o vreme deloc prietenoasa, cu viscol, ceata si o temperatura care a scazut sub pragul de inghet.

La Oradea, evenimentele prilejuite prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei sunt marcate cu peste 2.000 de portii de fasole cu ciolan. Incepand cu ora 10:00 a avut loc o ceremonie festiva militara religioasa, la statuia lui 'Mihai Viteazul' din Piata Unirii. Dupa intonarea Imnului national, a urmat un Te Deum oficiat de preotul militar al garnizoanei Oradea, Mircea Ionita.

De asemenea, Suceava, pentru prima data in ultimii 22 de ani, s-a defilat cu tehnica din dotarea SRI si MAI.

Dupa salutul drapelului de lupta si intonarea Imnului de stat al Romaniei a fost oficiat serviciul religios, au fost rostite alocutiunile privind insemnatatea evenimentului, iar momentul special l-a constituit defilarea cu tehnica din dotare a Inspectoratului de Jandarmi Judetean Suceava, Inspectoratului de Politie Judetean Suceava, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucovina al judetului Suceava, Serviciului Roman de Informatii Suceava si a Serviciului Teritorial al Politiei de Frontiera Suceava, noteaza Evenimentul Zilei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#program 1 Decembrie, #prada Alba 1 decembrie, #ceremonii Zi Nationala , #sarbatoare