Duminica Rusaliilor - ce semnifica si ce obiceiuri exista

Duminica, 08 Iunie 2014, ora 14:32
5725 citiri
Duminica Rusaliilor - ce semnifica si ce obiceiuri exista

Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile) este sarbatorita in calendarul crestin ortodox la cincizeci de zile de la sarbatoarea Invierii Domnului (Sfintele Pasti). Acest mare praznic imparatesc, Duminica Cincizecimii sau a Pogorarii Sfantului Duh (se mai numeste in popor si Duminica mare), are loc in acest an pe 8 iunie.

Dupa sarbatoarea Invierii din morti a Mantuitorului Iisus Hristos se sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh sau Cincizecimea. Desi Duhul Sfant a fost prezent in creatie inca de la inceput, El a coborat in lume in mod deplin pentru a o sfinti numai dupa biruirea mortii si intoarcerea la Tatal a lui Hristos. Numai atunci Dumnezeu Duhul Sfant a putut cobori peste firea umana curatita de pacate si rascumparata si s-a salasluit in cei care l-au primit pe Hristos.

Rusaliile si crearea Bisericii

Din punct de vedere al credintei ortodoxe, la Cincizecime, prin pogorarea Duhului Sfant a aparut un Organism cu totul nou, un Asezamant divino-uman, Biserica. Cu alte cuvinte, coborarea peste Apostoli a Duhului, darurile si harismele primite de ei, predica si botezul primilor trei mii de oameni constituie intemeierea Bisericii crestine, atat ca o comunitate a credinciosilor, cat si ca institutie.

Biserica nu este, deci, numai o grupare umana asociata prin aceeasi credinta in Dumnezeu si nici numai o institutie ingradita prin dogme si legi. Ea este o comuniune a oamenilor in Dumnezeu si cu Dumnezeu si il poarta in sine pe Duhul Sfant. Unii Sfinti Parinti au numit Biserica lui Hristos "Duhul Sfant traind in omenire".

Rolul Duhului Sfant este de a-l face activ pe Hristos in noi, prin har. El transforma crestinii din oameni trupesti in oameni duhovnicesti, sfinteste si daruieste comuniunea cu Dumnezeu. Astfel, se zideste Biserica - Trupul mistic al lui Hristos. Impartasindu-se cu Tainele Bisericii, sfintite de harul Duhului Sfant, crestinii se constituie intr-o comunitate prin comuniune - Biserica lui Hristos.

Importanta deosebita a sarbatorii consta in faptul ca ajuta la intelegerea notiunii de Biserica - unul dintre imperativele majore ale vietii contemporane. Criza prin care trece Biserica si omenirea in ziua de astazi este cauzata, in mare masura, de faptul ca nu se cunoaste si nu se tine seama de esenta Bisericii, de ceea ce este Biserica in sine.

Sub denumirea de Biserica se intelege locasul bisericesc, parohia, comunitatea credinciosilor, clerul, institutia. Biserica le cuprinde pe toate acestea, dar ea este mai mult decat atat: este Trupul lui Hristos in care salasluieste Duhul Sfant.

Pogorarea Sfantului Duh si Pastele - cele mai vechi sarbatori crestine

Impreuna cu Pastele, Pogorarea Duhului Sfant este cea mai veche sarbatoare crestina, fiind praznuita inca de pe vremea Apostolilor. Despre ea amintesc si Sfantul Irineu (202), Tertulian, Origen, Canonul 20 al Sinodului I ecumenic (325) s.a.

Pana catre sfarsitul secolului al IV-lea si inceputul secolului al V-lea, Cincizecimea era sarbatorita impreuna cu Inaltarea Domnului. Dupa aceasta, Cincizecimea a fost mutata la 50 de zile de la Pasti, devenind sarbatoare de sine statatoare.

In vechime, de Cincizecime se facea botezul catehumenilor, erau interzise jocurile din circuri, spectacolele pagane etc. Astazi, in biserici se aduc ramuri de tei sau de nuc care se sfintesc si se impart credinciosilor, simbol al limbilor de foc coborate peste Apostoli si putere a Duhului Sfant.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Rusalii sarbatoare, #Pogorare Sfant Duh Rusalii, #semnificatie Rusalii , #sarbatoare