Ziare.com

Floriile la romani - traditii si obiceiuri

Duminica, 08 Aprilie 2012, ora 08:14

   

Floriile la romani - traditii si obiceiuri
Duminica Floriilor este ziua in care crestinii celebreaza intrarea Domnului nostru Iisus Christos in Ierusalim si este precedata de Sambata lui Lazar, zi in care Iisus Christos l-a inviat pe Lazar, la patru zile dupa ce a murit, aratandu-si din nou minunile pe care le poate savarsi.

Sambata lui Lazar din ajunul sarbatorii Floriilor mai este cunoscuta si ca Mosii de Florii, cand se fac placinte de post si se dau de pomana de sufletul rudelor decedate.

De obicei, in seara din ajunul Floriilor se organizeaza un pelerinaj care porneste de la o biserica si se incheie la alta biserica, in amintirea iesirii oamenilor in intampinarea Domnului, pe drumul sau spre Ierusalim.

Pelerinajul se face si cu scopul de a binecuvanta localitatea si oamenii sai.

Duminica Floriilor este cea mai importanta sarbatoare care vesteste Pastile si aminteste de intrarea triumfala a lui Iisus in Ierusalim, insotit de cei 12 apostoli ai sai, unde a fost aclamat de locuitorii orasului si intampinat cu frunze de palmier, dupa unii, cu crengi de maslin sau de curmal, dupa altii. Tot in aceasta zi este si sarbatoarea celor care poarta nume de flori.

De Florii se mananca peste. Se spune ca tot ce se gateste din peste in aceasta zi are puteri tamaduitoare. De aceea, cine mananca peste in Duminica Floriilor se va lecui de orice boala.

La noi, de Florii, credinciosii aduc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfintite dupa savarsirea Sfintei Liturghii, cand preotii citesc rugaciuni de sfintire a salciei, purtand in maini ramuri inmugurite si lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii, stiut fiind faptul ca salcia are o putere mare de regenerare.

Dupa slujba de sfintire, fiecare credincios primeste cate o crenguta de salcie pe care o duce acasa si o pune la icoane. La crengutele vechi se renunta numai in momentul in care crestinul aduce altele noi, de la biserica, cu care sa fie inlocuite.

Se crede ca acum, de Florii, pomii prind putere sa rodeasca, de aceea oamenii pun crengi de salcie pe pomi fructiferi sa le dea un imbold pentru rod bogat. In ziua de Florii si stupii se infasoara cu ramuri de salcie sfintite pentru ca si albinele sa primeasca binecuvantare de la Dumnezeu.

In unele zone, matisorii sunt aruncati in curte cand incepe sa ploua cu gheata, dar principala menire a ramurilor de salcie sfintite este sa apere casa si pe locuitorii ei de duhurile rele.

In trecut, ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli, iar batranele se incingeau cu salcia ca sa nu mai aiba dureri de sale. In alte zone, exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica crezand ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

De Florii se obisnuieste sa se faca de ursita pentru ca, prin diferite metode, fetele sa afle daca se vor casatori in anul in curs. Tot acum se scoate zestrea din casa la aerisit, dar si restul hainelor.

Se spune ca cine se spala pe cap in ziua de Florii risca sa albeasca foarte repede precum pomii care stau sa dea in floare.

Oamenii sunt foarte atenti la cum este vremea de Florii, deoarece se crede ca asa cum va fi vremea in aceasta zi, asa va fi si in ziua de Paste.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10650 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
21 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Floriile - Entrance of the trees (Arbor intrat)

Este bine stiu ca crestinii au adoptat si sincretizat intregul sistem de credinte religioase pagine. Sarbatoarea floriilor nu este cu nimic diferita. "Arbor intrat" a fost o sarbatore foarte populare in Imperiul Roman inca de pe vremea razboaielor punice, in jur de 200 ien. Se celebra moartea si renasterea zeului Attis (familiar, nu?), care se petrece in cursul unei saptamini la sfirsitul lui Martie.

Ca fapt divers, Tertullian mentioneaza ca isus a fost crucificat pe 25 Martie 99 en ((Adv. Jud., 8, Vol. ii). Hipolitus si Augustin au mentionat si ei aceasta data.

 

Este incurajator

Ca ati inceput sa aduceti vorba si de Sf. Ortodoxie intr-o tara crestinata cum 2000 de ani de Sf. Apostol Andrei.
Dar dupa cum despre cizme vorbesc cizmarii, despre grau agricultorii, ar fi nimerit ca despre Sf. Ortodoxie sa ne explice un teolog. Atunci numele Domnului s-ar scrie corect Hristos si nu "Christos" cum scriu ereticii, nu s-ar amesteca adevarata credinta cu obiceiuri babesti pagane si ne-am folosi mai mult.

 

Crestin - Bună seara! Daca cititi titlul cu atentie si apoi ce

... scrie sub titlu, veti constata ca articolul are carecter laic. Aproape fiecare sarbatoare de la noi are si partea de traditii, obiceiuri si credinte pe care le puteti citi, in amanunt, in calendarul popular. Daca vreti sa cititi despre Florii, religios, atunci mergeti, va rog, pe crestinortodox.ro si veti gasi acolo tot ce va intereseaza.

Sylvia citeste Noul testament

intrarea lui Isus In Ierusalim:
Sfinta Evannghelie dupa Matei capitol 21-8
"si cei mai multi din multime isi asterneau hainele pe cale, iar altii tăiau ramuri din copaci si le asterneau pe cale"
sfinta evanghelie dupa Marcu cap 11-8
"si multi isi asterneau hainele pe cale, iar altii asterneau ramuri, pe care le tăiau de prin grădini.
9.iar cei ce mergeau inainte si cei ce veneau pe urmă strigau, zicand: Osana! bine este cuvantat Cel ce vine intru numele Domnului!"
Evanghelia dupa Ioan capitolul 12 -12 si 13:
12. "A doua zi, multime multă, care venise la sărbătoare, auzind că Iisus vine in Ierusalim,
13. Au luat ramuri de finic si au iesit intru intampinarea Lui si strigau: Osana! Binecuvantat este Cel ce vine intru numele Domnului, Impăratul lui Israel!"

silvia ,ce fel de credinte sint acelea?

credinta trebuie sa fie numai una,sa credem in Mantuitorul nostru Isus Christos ,nu in traditii care n-au nici-o valoare.Sa nu faceti ce se face in tara Egiptului unde ati locuit si sa nu faceti ce se face in tara Canaanului unde va duc Eu: sa nu va luati dupa obiceiurile lor. (Lev.18:3)
Paziti poruncile Mele si nu faceti niciunul din obiceiurile urate care se faceau inaintea voastra, ca sa nu va spurcati cu ele. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru." (Lev.18:30)
Sa nu traiti dupa obiceiurile neamurilor pe care le voi izgoni dinaintea voastra; caci ele au facut toate aceste lucruri si-Mi este scarba de ele. (Lev.20:23)

Care ar fi binefacerea

Ca sa aflam, intr-o tara ortodoxa de 2000 de ani, ce obiceiuri pagane sunt in satul acestei domnisoare ajunsa ziarista?

Si adica vi se pare ca nu se vorbeste despre

ortodoxie de dimineata pina seara ? Intr-o tara in care sunt mai multe biserici decit spitale, orfelinate si case de batrani ?

Ai glasuit precum Iuda Iscarioteanul

Sf. Ioan 12, 1-18
"... Deci Maria, luand o litră cu mir de nard curat, de mare pret, a uns picioarele lui Iisus si le-a sters cu părul capului ei, iar casa s-a umplut de mireasma mirului. Dar Iuda Iscarioteanul, unul dintre ucenicii Lui, care avea să-L vandă, a zis: Pentru ce nu s-a vandut mirul acesta cu trei sute de dinari si să-i fi dat săracilor? Insă el a zis aceasta nu pentru că ii era grijă de săraci, ci pentru că era fur si, avand punga, lua din ce se punea in ea."

Le stii pe toate ca cesca si basse

Iotete nemule,o vazui si pe asta,o invatatoare,batrana pensionara,ne vorbeste de traditii si obiceiuri.Pai ne-am procopsit cum le stie asta pe toate.De ce astia mai varstnici veniti din trecutul glorios comunist se simpt obligati sa ne inpartasesca din ceea ce nu au practicat in viata lor.De ce nu lasa subiectul unui preot erudit si se baga ei ca musca.
Corect ce spune Cowboy inainte de a te etala citeste mai mult si mai aprofundat dar totusi nu cred ca este cazul la tine intrucat tu ai obiceiul de a plastrografia ceva de ici ceva de colo si suntem penite de .....
La multi ani tuturor oamenilor cinstiti de Florii.

Rugă pentru Duminica Floriilor - Ion Minulescu

Dezleagă-mă, Părinte, de ce-am jurat să fiu
Si iartă-mă că-n viată n-am fost decat ce sunt –
Un cantec prea devreme, sau poate prea tarziu,
Un ropot scurt de ploaie
Si-un mic vartej de vant...

Dezleagă-mă de vina de-a fi-ncercat să fac
Granit din cărămidă
Si bronz din băligar,
Colan de pietre scumpe din samburi de dovleac
Si-un Pegas cu-aripi duble din clasicul măgar...

Si iartă-mă că-n viată n-am fost decat asa
Cum te-am văzut pe tine –
C-asa credeam că-i bine!...
Dar azi, cand văd că-i altfel de cum am vrut să fie,
Stropeste-mi ochii, Doamne, cu stropi de apă vie,
Retează-mi mana dreaptă
Si pune-mi strajă gurii,
Alungă-mi nebunia din scoartele Scripturii
Si-apoi desprinde-mi chipul de pe icoana Ta
Si fă să uit c-odată am fost si eu ca Tine!...

"Universul literar", XLIII, nr 27, 24 aprilie 1927

hristos e in greceste , mai papadie !

dar nu conteaza ,ca el nu este hristosul. Adevarat va graiesc eu voua ! hahhahah
Messia va fi din Nazareth si Isus e din Bethleem.
Trebuie s a fie din saminta lui David si nu a fost. Iosif a fost, dar el nu a lasat-o gravida pe maria . A fost alt evreu pedofil ce i-a fost tata.
Isus nu avea atunci decit aprox 450 credinciosi dupa el. A fost doar un mic Invatzatot la secta nazarenienilor, si a fost facut mare de Pavel ( paul,SAul ) , mult mai tirziu . Nu a stiout s a scrie si s a citeasca . Abia paul l-a facut mare, mult dupa moarte a lui.
Isius a trait din mila publica la nord de actualul Paris , parasit de concubina , Maria din Magdaleen si copii. A fost rau si lenes. Tot ce a spus au fost blesteme .
Spuneti-mi ceva spus fara sa blesteme. !
La isus la poarta
este-o mitza moarta ! "

Sinteti niste lunatici de credeti in asa povesti simple. E sec 21 , mai prunelor ! Petru a fostr cu el si nu a crezut o boaba.
I-a vedeti ca atunci cind a fost prins, din cort a fugit unul in pielea goala. ce cauta acela in cortul lui , cu kourul gol ? Si iuda din Icariot i-a fost iubit.

Tractoristule ai luat-o rasna tu habar nu ai de continutul bibliei

.Domnul Isus este din samanta lui David.EL,ESTE DIN NAZARET. Maria si Iosif cind s-au dus la recesamant sa se inscrie a nascut pe Domnul in Betlehem .Citeste biblia inainte de a face asa eronare
Din samanta lui David, Dumnezeu, dupa fagaduinta Sa, a ridicat lui Israel un Mantuitor, care este Isus. (Fapt.13:23)
Ca L-a inviat din morti, asa ca nu Se va mai intoarce in putrezire, a spus-o cand a zis: "Va voi implini, cu toata credinciosia, fagaduintele sfinte pe care le-am facut lui David." (Fapt.13:34)

"Dupa aceea Ma voi intoarce si voi ridica din nou cortul lui David din prabusirea lui, ii voi zidi daramaturile si-l voi inalta din nou: (Fapt.15:16)
Ea priveste pe Fiul Sau, nascut din samanta lui David, in ce priveste trupul, (Rom.1:3)

Adu-ti aminte de Domnul Isus Hristos, din samanta lui David, inviat din morti, dupa Evanghelia mea, (2Tim.2:8)
El hotaraste din nou o zi: "astazi" - zicand, in David, dupa atata vreme, cum s-a spus mai sus: "Astazi, daca auziti glasul Lui, nu va impietriti inimile!" (Evr.4:7)

Ingerului Bisericii din Filadelfia scrie-i: "Iata ce zice Cel Sfant, Cel Adevarat, Cel ce tine cheia lui David, Cel ce deschide, si nimeni nu va inchide, Cel ce inchide, si nimeni nu va deschide: (Apoc.3:7)
Si unul din batrani mi-a zis: "Nu plange; iata ca Leul din semintia lui Iuda, Radacina lui David, a biruit ca sa deschida cartea si cele sapte peceti ale ei. (Apoc.5:5)
"Eu, Isus, am trimis pe ingerul Meu sa va adevereasca aceste lucruri pentru biserici. Eu sunt Radacina si Samanta lui David, Luceafarul stralucitor de dimineata." (Apoc.22:16)A venit acolo si a locuit intr-o cetate numita Nazaret, ca sa se implineasca ce fusese vestit prin proroci: ca El va fi chemat Nazarinean. (Mat.2:23)
Cand a iesit in pridvor, l-a vazut o alta slujnica si a zis celor de acolo: "Si acesta era cu Isus din Nazaret." (Mat.26:71)
"Ce avem noi a face cu Tine, Isuse din Nazaret? Ai venit sa ne pierzi? Te stiu cine esti: esti Sfantul lui Dumnezeu!" (Marc.1:24)
El a auzit ca trece Isus din Nazaret si a inceput sa strige: "Isuse, Fiul lui David, ai mila de mine!" (Marc.10:47)
Cand a vazut pe Petru incalzindu-se, s-a uitat tinta la el si i-a zis: "Si tu erai cu Isus din Nazaret!" (Marc.14:67)
El le-a zis: "Nu va inspaimantati! Cautati pe Isus din Nazaret care a fost rastignit: a inviat, nu este aici; iata locul unde Il pusesera. (Marc.16:6)

@mari: nici daca ma iau dupa biblie nu ai dreptate

isus nu poate fi din saminta lui David, biblia da de inteles ca Iosif nu a facut nici un pic de coitus cu Maria cu 9 luni inainte nasterea lui isus! Maria nu era din neamul lui David, sfintul duh, impregnatorul, nu era din neamul lui David, deci nici isus nu era. Mai ramine povestea cu Pantera :)

tata si bunicu aui fost mari credinciosi.

Ziceau mereu :
Biserica, cruce, evanghelie , ceara, nafura , cristos , dupa care adauga ....MAA-Ti !
nca mai sint prosti sa creada in asa povesti ? Uite ca sint !
Biserica ortodoxa nu are nimic in comun cu Noul testament. Ei se iau dupa Traditii. Incalcarile de la religie se cheama traditii si gata ! Ce pielea mea e asta ?

 

Nu degeaba esti tractorist...

Iudeii,din cauza nenumaratelor minuni facute de Hristos si mai ales a invierii lui lazar in preajma Pastelui,au hotarat sa-l omoare,de fapt numai trupeste insa si aceasta a fost cu ingaduinta lui Dumnezeu.Aceasta zi a fost ultima in care oamenii au marturisit pe Hristos cu adevarat Cine este.Nu mai huli atat Biserica Ortodoxa si uita-te la pacatele tale.Tu in ce crezi,ca in cine nu se poate pune problema,dupa felul in care te exprimi.Totul in tara noastra vorbeste de credinta cea strabuna si aici ma refer la bisericile si manastirile care sunt vechi de sute de ani.Voievozii nostri nu degeaba le-au facut ci ca sa multumeeasca lui Dumnezeu de fiecare data cand aveau cate o izbanda asupra celor ce veneau sa ne ocupe.Tatal si bunicul tau au fost un exemplu bun pentru tine dar tu esti departe de ei.

uitat de timp

nu exista dumnezeu, nu mai raspinditi minciuni

La multi ani!-celor care sarbatoresc onomastica

Multa sanatate,bucurii si realizari.G.V.

 

La multi ani !...

Tuturor celor ce poarta numele de Florin,Floarea,Florentina,etc si le doresc multa sanatate,bucurie si liniste in suflet.

 

aici sint de acord cu tine si ti-am dat 5 boabe

.

tr2006

si eu ti-am luat din boabe pentru ca comentezi aiureli.Poti sa ragnesti tu ca un leu si sa trancanesti din plisc cit vrei,Dumnezeu exista baietica si are indelunga rabdare cu tine iti da sansa sa te pocaiesti,pentru ca El iubeste pe orice pacatos ,EL TI-A DAT VIATA ,deaia a si trimis pe Fiul sau ca sa te salveze de la moartea vesnica si daca refuzi nu e vina noastra ci a ta .PS mantuirea'i personala cum iti asterni asa si dormi .

Corectura: "25 Martie 29 en", nu 99!

.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor