Incepe cea mai mare sarbatoare populara, veche de 200 de ani: Hai pe Muntele Gaina!

Sambata, 22 Iulie 2017, ora 08:15
4791 citiri
Incepe cea mai mare sarbatoare populara, veche de 200 de ani: Hai pe Muntele Gaina!
Foto: CJ Alba

Mii de oameni sunt asteptati, la sfarsitul acestei saptamani, in judetul Alba, in comuna Avram Iancu si pe Muntele Gaina la Targul de Fete, cea mai mare si cea mai cunoscuta sarbatoare populara din Romania, manifestare atestata documentar din 1816.

Targul de Fete va incepe sambata, in comuna Avram Iancu, cea mai apropiata localitate de Muntele Gaina, deschiderea oficiala fiind marcata de cantelece tulnicareselor din Apuseni. Tulnicele sunt instrumente simbol ale Targului de Fete, dar si ale Tarii Motilor. In acest an, la ceremonia de deschidere va participa si Fanfara "Augustin Bena" a judetului Alba.

De la ora 14:00, va avea loc la Muzeul Memorial "Avram Iancu" un moment evocator in memoria lui Avram Iancu, declarat erou al natiunii romane.

In centrul comunei Avram Iancu vor avea loc un targ al mesterilor populari si o expozitie de fotografie etnografica denumita "Timp Stravechi" si semnata Vasile Sarb si elevii sai de la Clasa de Arte Vizuale Moderne din cadrul Centrului de Cultura "Augustin Bena".

De la ora 17:00, in centrul comunei Avram Iancu va avea loc un spectacol folcloric la care vor lua parte: Ansamblul Folcloric "Ariesul" din Cimpeni, Ansamblul Folcloric "Bradeana" din Sohodol, Ansamblul Folcloric "Traditii Uiorene" din Ocna Mures, Ansamblul Folcloric "Augustin Bena" al judetului Alba si Ansamblul de dansuri coordonat de Alexandra Oarga si Flaviu Marza.

De asemenea, pe scena vor urca Dumitru Farcas si solistii Roxana Reche, Nicolae Pluta, Floricica Moga, Nicolae Tuhut, Dorina Narita, Maria Filimon, Catalin Hasa.

La ora 20:00, va avea loc un foc de artificii, apoi participantii vor urca pe Muntele Gaina, unde de la ora 21:00 va avea loc un recital sustinut de trupa RE-BORN, iar de la ora 21:40, un concert extraordinar de muzica folk cu Vasile Seicaru, Mircea Vintila, Vali Serban, Florin Sasarman.

Petrecerea va continua pe Muntele Gaina pana tarziu in noapte cu discoteca in aer liber, focuri de tabara si focuri de artificii, atmosfera fiind intretinuta de MC si DJ SEGA, intr-un show de lumini si efecte speciale.

Targul de Fete continua, duminica, de la ora 10:00, cu un ceremonial solemn la Crucea Iancului de pe Muntele Gaina, unde va avea loc o slujba Te Deum iar oficialitatile prezente la eveniment vor depune coroane de flori.

La ora 10:30, va fi deschis Targul Mesterilor Populari la care mesteri iscusiti isi vor prezenta roadele muncii.

La ora 11:00, va incepe un spectacol extraordinar de folclor in care vor evolua Ansamblul Folcloric "Urmasii Magherilor" din Albeni (Gorj), Ansamblul Folcloric "Doina Muresului" din Arad, Ansamblul Folcloric "Floarea Barcaului" din Marghita (Bihor), Ansamblul Folcloric din Cluj, Ansamblul Folcloric "Augustin Bena" al judetului Alba, alaturi de: Nicolae Furdui Iancu, Ioana Ardelean, Mirela Manescu, Leontina Farcas, Nicolae Tuhut, Roxana Reche, Nicolae Pluta, Catalin Hasa, Maria Filimon, Floricica Moga, Dorina Narita.

De asemenea, va evolua si Ansamblul de dansuri al Centrului de Cultura Augustin Bena Alba coordonat de Alexandra Oarga si Flaviu Marza.

Managerul Centrului de Cultura "Augustin Bena" Alba, Alexandru Pal, a declarat ca Targul de Fete de pe Muntele Gaina este cea mai complexa actiune culturala organizata de institutia sa, la care isi aduc aportul logistic dar si cu resurse umane numeroase institutii publice din judetele Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara.

"Targul de Fete de pe Muntele Gaina este pe drept cuvant un brand important al Romaniei, iar manifestarea este cunoscuta ca fiind cea mai mare sarbatoare populara in aer liber. In vechime sarbatoarea era un prilej pentru oamenii din zona sa se intalneasca venind din localitatile apropiate Muntelui Gaina, sa isi revada rudele sau prietenii, iar pentru tineri sa se cunoasca, sa lege prietenii si chiar sa se casatoreasca.

In prezent, Targul de Fete de pe Gaina reprezinta si incercarea noastra de a sustine si promova mestesugurile traditionale, portul popular romanesc, obiceiurile si traditiile dar si muzica populara autentica. Speram ca si in acest an mii de oameni sa urce pe Muntele Gaina pentru a pretui impreuna traditiile noastre stramosesti invitatia organizatorilor fiind ca in fiecare an: Hai pe Muntele Gaina! Hai pe muntele dragostei!", a spus Alexandru Pal.

Cum ajungi

Accesul pe platoul de pe Muntele Gaina, unde se desfasoara manifestarile, este posibil pentru autoturisme si microbuze de pana la 20 de locuri. Drumul a fost reparat in ultima perioada, astfel incat este practicabil pe toata portiunea pana pe platoul montan, insa se recomanda doar accesul autovehiculelor in stare tehnica buna.

Pe drumul judetean DJ 762 se ajunge in comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiata de Muntele Gaina, iar de aici drumul se continua pe un drum pietruit pana pe platoul unde au loc manifestarile.

Pe munte este amenajata o zona de campare, exista cisterne cu apa si zone cu curent electric pentru cei care vor sa petreaca doua zile in natura.

Istorie si obiceiuri

Targul de Fete de pe Muntele Gaina se organizeaza, in fiecare an, din vremuri stravechi, in cea mai apropiata duminica de 20 iulie, ziua Sfantului Ilie.

Potrivit etnografilor, la Targul de Fete se adunau locuitorii din Muntii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era si un prilej pentru intalnirea si casatoria tinerilor din zone indepartate, care veneau aici cu parintii.

Pregatirile pentru urcatul pe munte se faceau cu cateva zile inainte, iar duminica cu noaptea in cap se urca pe munte in poiana unde avea loc targul. Se spune ca fetele veneau cu zestrea incarcata pe cai, iar cununia se facea pe loc de catre preotii care participau la acest eveniment. Ceremonia era insotita de cantece si schimb de jocuri cu "strigaturi", iar fetele "se luau", nu se cumparau.

In decursul timpului, la Targul de Fete au participat, potrivit relatarilor istorice, personalitati importante precum imparatul austriac Franz Joseph I, in timpul unei vizite in Transilvania, in 1852, premierul Romaniei din perioada interbelica Ionel I. C. Bratianu, pentru vizita acestuia fiind amenajata o tabara de corturi, sau regele Romaniei Ferdinand I, in 1924, in prezenta caruia s-a sfintit "Crucea Iancului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Targul de Fete Muntele Gaina 2017 , #sarbatoare