Ziua Nationala - Romanii s-au batut pe fasole, Basescu si Boc, huiduiti (Video, Galerie foto)

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 19:38
12778 citiri
Ziua Nationala - Romanii s-au batut pe fasole, Basescu si Boc, huiduiti (Video, Galerie foto)
Foto: B1 Tv/MAI

Romanii sarbatoresc 93 de ani de la Marea Unire. Ca in fiecare an, in marile orase din tara au fost organizate parade, festivitati si comemorari, la care au participat oficiali si mii de spectatori.

Parada traditionala de 1 Decembrie din Bucuresti, o demonstratie impresionanta a armatei romane si un regal de tehnica militara in zona Arcului de Triumf, a strans peste 8.000 de participanti.

Manifestatiile prilejuite de Ziua Nationala nu au fost insa lipsite de incidente.

Zeci de persoane au inceput sa huiduie si sa scandeze lozinci antiguvernamentale la Alba Iulia, in momentul in care erau depuse coroane de flori din partea Presedintiei, Guvernului si a PDL. Din multime s-a strigat "Hotii!" si "Ati distrus Romania!". Premierul Emil Boc, prezent la ceremonie, a refuzat sa comenteze acest moment.

Nici presedintele Traian Basescu nu a scapat, joi, de reprosurile romanilor. Seful statului a facut o baie de multime, dupa ce a asistat la parada militara in Piata Arcul de Triumf din Capitala, insa o parte din cei aflati in zona au inceput sa-l huiduie. "Trebuie sa fim cel putin la fel de tari ca atunci (1918 - n. red.)", a replicat seful statului.

Ulterior, seful statului s-a dus la Primaria sectorului 2, unde a mai facut o baie de multime, de aceasta data fara incidente. In cursul serii, incepand cu ora 19:00, la Palatul Cotroceni a fost organizata traditionala receptie cu ocazia Zilei Nationale, la care au participat personalitati ale vietii publice din Romania, cadre militare si reprezentanti ai ambasadelor straine la Bucuresti.

Traian Basescu, de Ziua Nationala: Solidaritatea nu poate fi anexata politic

Tot de Ziua Nationala, romanii au fost invitati la actiuni demonstrative sau la o portie de fasole cu carnati.

Ziare.com v-a prezentat LIVE desfasurarea evenimentelor dedicate Zilei Nationale:

- La Alba Iulia, la ora 18:00, localnicii au putut asista la un foc de artificii, lansat in acordurile naiului lui Gheorghe Zamfir.

- Peste 2.000 de locuitori ai localitatii Dej (judetul Cluj) s-au adunat sa intoneze imnul national.

- Dupa parada de la Arcul de Triumf din Bucuresti, un tanc s-a defectat si a blocat circulatia in cartierul Crangasi. S-a format o coloana mare de masini, circulatia deblocandu-se dupa aproximativ o ora, cand tancul a fost tractat de o masina de mare tonaj.

- La Buzau, zeci de romani s-au inghesuit sa manance fasole. Jandarmii i-au tinut cu greu, desi era mancare multa. Dupa o ora, oamenii au ajuns sa puna mana pe o portie de fasole. S-au impartit, la Buzau, peste 3.000 de portii de fasole cu carnati.

- Dupa cateva minute petrecute alaturi de bucurestenii veniti sa se bucure de muzica populara si fasolea cu carnati oferita de primarul sectorului 2, Neculai Ontanu, presedintele a parasit piata de langa magazinul Bucur Obor.

Basescu la Primaria sectorului 2: N-a vrut fasole, un barbat i-a pupat mana

- Potrivit Realitatea Tv, in mai multe localitati din tara, oamenii s-au batut cu politistii si jandarmii pentru a prinde o portie gratuita de mancare.

- La petrecerea din sectorul 2 din Capitala a ajuns si presedintele Traian Basescu, insa nu a facut nicio declaratie presei.

- La Iasi, peste 20 de persoane au sarbatorit Ziua Nationala a Romaniei printr-un protest impotriva coruptiei.

- Un baiat in varsta de 17 ani din Bihor a facut stop cardio-respirator si a murit, dupa un cros organizat de Ziua Romaniei in Parcul I.C Bratianu din Oradea.

Un baiat de 17 ani a murit dupa un cros organizat de Ziua Romaniei

- Ceremonia dedicata Zilei Nationale a fost presarata de evenimente neplanificate si la Brasov. Potrivit Mediafax, doi militari au lesinat la parada din centrul municipiului. Dupa ce medicii le-au acordat ingrijiri la fata locului si-au revenit si s-au intors in formatie, alaturi de colegii lor.

- Bucurestenii se indreapta spre corturile in care primesc, gratuit, "o masa ostaseneasca". In total, au fost pregatite 16.000 de portii de fasole cu costita si toto atatea pahare de tuica fiarta.

- Participantii au incins o hora in sectorul 2. In dans au intrat si Ontantu, dar si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

- Petrecerea continua in sectorul 2 din Capitala. Edilul Neculai Ontanu organizeaza o alta parada. Printre atractiile manifestarii se numara eliberarea porumbeilor pe fondul muzical "Oda Bucuriei".

- Incidentele au continuat la Alba Iulia, insa de aceasta data protagonistii au fost membrii Opozitiei. Delegatia PSD, condusa de liderul partidului, Victor Ponta, a parasit Sala Unirii din Alba Iulia, unde se desfasoara ceremonialul de primire a soliilor din Cetatile de Scaun ale Unirii.

Social-democratii s-au suparat dupa ce edilul din Alba Iulia, Mircea Hava, a afirmat ca "unii au venit la Alba Iulia doar ca sa fie vazuti".

- "Eu vin la Alba Iulia de 1 Decembrie pentru ca simt nevoia sa fim mai uniti. Cred ca suntem mai dezbinati decat eram in 1918 si imi doresc ca sa regasim un sentiment pe care l-am pierdut demult. De asemenea sunt optimist ca la anul vom fi intr-adevar mai uniti si vom fi pe un drum mai bun", a declarat Ponta.

- Intre timp, manifestatiile prilejuite de Ziua Nationala continua la Alba Iulia, unde, potrivit estimarilor, participa peste 10.000 de persoane.

Premierul Emil Boc asista la slujba Te Deum, care se tine in fiecare an, la Catedrala Incoronarii din Alba Iulia.

- Cei peste 8.000 de participanti la parada din Capitala se indreapta spre casa. Traficul este in continuare, blocat pe soseaua Kiseleff si pe strazile adiacente, pana la ora 15:00.

- Metrorex insa pune la dispozitie patru trenuri in plus calatorilor. Metrourile vor circula la interval de cinci minute, intre 9.00 - 14.00, pe magistrala 2, ruta Berceni - Pipera.

- Politistii de la Brigada Rutiera a Capitalei au impartit stegulete ale Romaniei soferilor intalniti in trafic in Bucuresti.

- Parada Militara organizata in Bucuresti de Ziua Nationala a Romaniei s-a incheiat, la ora 12:00, in aplauzele celor prezenti.

- Corneliu Vadim Tudor a luat-o dupa umeri pe printesa Lia, iar Sorin Oprescu i-a sarutat acesteia mana.

- Parada militara se apropie de sfarsit. Presedintele Traian Basescu face o baie de multime in Piata Arcul de Triumf. "Trebuie sa fim cel putin la fel de tari ca atunci (1918 - n. red.)", a spus seful statului.

Presedintele a dat mana cu mai multe persoane si a vorbit cu cativa participanti. Au fost insa mai multe persoane care l-au huiduit pe seful statului.

- La parada mai sunt prezenti ambasadorii Chinei, Japoniei, Marii Britanii si inalti prelati.

- Pe sub Arcul de Triumf a trecut detasamentul calare al Jandarmeriei Capitalei. Urmeaza sa defileze detasamentul calare al Politiei Locale.

- Regimentul "30 de Garda de Protocol" face o demonstratie de manuire a armelor. A fost infiintat in 1860 pentru paza Palatului Domnesc si este pentru prima oara cand participa la defilarea de 1 Decembrie.

- Ministerul Administratiei si Internelor este prezent cu noua echipaje moto de politie si 16 autospeciale si autolaboratoare, 13 autospeciale de transport si trei echipaje moto folosite de jandarmi, trei ATV-uri, 12 autospeciale si doua ambarcatiuni apartinand politistilor de frontiera.

- Elicoptere IAR 330 M, IAR 330 SOCAT, IAR 330 PUMA, avioane de transport C-130 si C27 SPARTAN, dar si sase aeronave de lupta MiG 21 LanceR au survlocat Piata Arcul de Triumf, in aplauzele celor peste 8.000 de bucuresteni.

In plus, MAI este prezent cu 15 autospeciale si ambulante, doua motociclete si doua barci pneumatice folosite de pompierii militari in misiunile specifice (descarcerare, stingere incendii, interventie la inaltime si la accidente colective).

- A inceput parada. Blocul de defilare al MAI este format din trei subunitati de jandarmi si pompieri, un detasament de tehnica apartinand Politiei, Politiei de Frontiera, Jandarmeriei si Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, o formatiune de cavalerie a Jandarmeriei Capitalei, precum si un detasament de tehnica de aviatie apartinand Inspectoratului General pentru Aviatie.

1 Decembrie: Peste 1.500 de militari vor defila la parada

- La ora 11:22, a inceput sa cante fanfara de la Arcul de Triumf. Potrivit estimarilor Jandarmeriei Capitalei, aproximativ 8.000 de persoane asteapta inceperea paradei.

- Presedintele Traian Basescu a ajuns, la ora 11:00, la Arcul de Triumf din Capitala. Din parcul Herestrau se trag cele 21 de salve de tun.

- Intre timp, la Bucuresti participa, la ceremonia dedicata Zilei Nationale, presedintele Senatului Vasile Blaga, Emil Constantinescu, Nicolae Vacaroiu, Petre Roman, Corneliu Vadim Tudor, ministrii Elena Udrea, Daniel Funeriu si Catalin Predoiu si Gabriel Oprea, dar si seful SRI George Maior si judecatorul Curtii Constitutionale, Iulia Motoc.

De asemenea, sunt prezenti seful SIE, Razvan Ungureanu, si primarul Sorin Oprescu.

- Potrivit B1 TV, la Alba Iulia se parafeaza protocolul de infratire a orasului cu Chisinaul. Documentul va fi semnat de primarii Mircea Hava si Dorin Chirtoaca.

- Premierul Emil Boc a fost servit cu tuica traditionala. Cu cateva minute inainte, seful Executivului a fost huduit de un grup de manifestanti care scandau "hotii". De asemenea, mai multe persoane au fluturat bannere cu Rosia Montana.

Boc, huiduit la Alba Iulia de Ziua Nationala

- Liderul liberal, Crin Antonescu si presedintele PSD, Victor Ponta, au intrat in sala Marii Uniri de la Alba Iulia. In aceeasi sala se mai afla oficiali precum edilul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, social-democratul Adrian Nastase si pedelistul Petru Filip.

- Printul Paul de Romania si sotia sa, Lia Lambrino, au ajuns la Arcul de Triumf, pentru a privi parada militara.

- In pas de defilare, pe sub Arcul de Triumf, vor trece, de la ora 11:00, 400 de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, pompieri si piloti cu tehnica din dotare, se arata intr-un comunicat MAI, remis joi Ziare.com.

- "Chiar daca prezentul este mai dur, viitorul ne duce spre prosperitate. Iubesc Romania in primul rand pentru oamenii pe care-i are. Iubesc Romania pentru bogatiile pe care le are, pentru frumusetile pe care le are si pentru istoria pe care o are. Iubesc faptul ca in decursul istoriei am reusit sa ramanem 'neatarnati'. (...) Pentru 2012, este vorba de responsabilitate si prudenta. Putem trece de acest an doar fara populisme si fara excese electorale", a transmis Emil Boc de la Alba Iulia.

- Premierul Emil Boc a ajuns, in jurul orei 10:00, la Alba Iulia. Langa seful Guvernului se afla si ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, dar si ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara. Toti oficialii poarta la gat fulare cu tricolorul.

- Si la Alba Iulia s-au adunat mii de persoane. Manifestarile dedicate Zilei Nationale, cu depuneri de coroane de flori la statuile lui I. C. Bratianu si Iuliu Maniu.

Coroane de flori vor fi depuse si la busturile regelui Ferdinand si reginei Maria, iar la ceremonie va participa si premierul Emil Boc, dar si lideri ai Opozitiei.

- La Arcul de Triumf rasuna imnul national. Un copil de vreo trei ani le-a spus jurnalistilor ca a venit sa vada parada si sa urmeze exemplul militarilor: sa mearga la razboi si sa apere tara.

- Sute de bucuresteni s-au strans deja la Arcul de Triumf, pentru a privi parada militara cae urmeaza sa inceapa la ora 11:00. La defilare este asteptat si presedintele Traian Basescu.

- Vasile Blaga a participat, pentru prima oara in calitate de presedinte al Senatului, la ceremonia cu depuneri de coroane de flori la Mormantul Ostasului Necunoscut din Parcul Carol. Blaga a primit onorul militar, in jurul orei 9:00, dupa care trupele militare s-au retras.

- Motorul de cautare Google a dedicat Zilei Nationale a Romaniei un logo special: patru romani imbracati in haine traditionale care danseaza intr-o hora.

1 Decembrie da peste cap traficul bucurestean

Traficul rutier va fi restrictionat, cu ocazia paradei, in zona adiacenta Arcului de Triumf. Astfel, intre orele 5.00 si 15.00, va fi restrictionata circulatia pe axul central al soseaua Kiseleff si banda I de circulatie, pe tronsonul cuprins intre Piata Presei Libere si Piata Arcului de Triumf, dinspre Piata Presei Libere catre Piata Arcul de Triumf, precum si banda III de circulatie pe sos. Bucuresti - Ploiesti (dinspre Fantana Miorita catre Piata Presei Libere).

Intre orele 9.00 si 15.00 va fi inchisa total circulatia pe soseaua Kiseleff si pe strazile adiacente, intre Piata Presei Libere si Piata Victoriei, pe Strada Alexandru Constantinescu, intre Piata Arcului de Triumf si Bulevardul Marasti, pe Bulevardul Alexandru Averescu, intre Piata Arcului de Triumf si Bulevardul Marasti si pe Bulevardul Maresal Constantin Prezan, intre Piata Arcului de Triumf si Piata Charles de Gaulle.

Totodata, va fi restrictionat temporar traficul rutier pe Arhitect Ion Mincu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sarbatore 1 Decembrie parada militara, #parada militara Arcul Triumf , #sarbatoare