Parada de Ziua Nationala a Romaniei, in imagini

Joi, 01 Decembrie 2011, ora 22:32
7316 citiri
Parada de Ziua Nationala a Romaniei, in imagini
Foto: Ziare.com

Peste 4.000 de romani s-au strans in zona Arcului de Triumf inca de la primele ore ale diminetii de joi, 1 Decembrie, ca sa ia parte la parada militara organizata cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei.

La defilarea de la Arcul de Triumf, care a inceput la ora 11.00, a luat parte si presedintele Romaniei Traian Basescu, care nu a mai procedat ca in urma cu un an, cand a lipsit de la evenimentele de Ziua Nationala. Pe 1 Decembrie 2010, Traian Basescu nu a participat la parada militara care a avut loc in Capitala, seful statului reprezentand Romania la summit-ul OSCE care a avut loc la Astana, in Kazahstan.

Dupa ce a ajuns in Piata Arcului de Triumf, primul om in statul roman a fost intampinat de Garda de Onoare, care i-a prezentat onorul si a intonat Imnul National al Romaniei. La cantare "s-au alaturat", la inceput timid, si o parte din romanii care flancau Bulevardul Kiseleff, de-o parte si de alta a gardului de protectie.

Numarul aproximativ al romanilor care s-au aflat in zona Arcului de Triumf in jurul orei 11.00 a fost de peste 8.000, mult mai multi decat in 2010, cand au preferat sa ramana in case din cauza frigului de afara.

Cum miile de suflete nu s-au trezit degeaba dis de dimineata, ci ca sa urmareasca parada, cu totii incercau sa ajunga intr-un punct din care sa si poata vedea ceva. Atat de aglomerat a fost, incat cei cu o constitutie ceva mai atletica nu au ezitat sa se urce in copaci, de unde au avut, intr-adevar, o vedere buna!

Nu dati banii pe prostii, duceti copiii la parada SRI!

Cei mai curiosi participanti la parada au fost, de departe, copiii. Plini de entuziasmul caracteristic varstei lor fragede, au urmarit, cu atentie, fiecare defilare in parte.

Desi s-au bucurat de trecerea tuturor departamentelor, la defilarea doamnelor si domnilor din Serviciul Roman de Informatii (SRI) s-au inflacarat atat de tare incat au izbucnit intr-un tropot de aplauze si de chiuituri!

Micii nationalisti nu au venit oricum, ci pregatiti asa cum se cuvine pentru o astfel de zi: au purtat haine in culorile tricolorului - rosu, galben si albastru - si au tinut, cu mainile lor mici, steagurile Romaniei, pe care le-au fluturat pe tot parcursul paradei, fie de jos, de dupa cordonul de protectie, fie de sus, catarati in spatele parintior.

Chiar daca steagurile nu au fost pe gratis, ci contra cost - comerciantii au cerut 5 lei pentru una bucata stegulet - parintii au inchis din ochi si s-au lasat trasi de maneca...

Imediat dupa terminarea paradei, copiii au luat cu asalt departamentul tehnic al armatei si, evident, al SRI. La propriu! Spre bucuria lor, au pus toate intrebarile care le-au venit in minte, s-au urcat pe tancuri, au facut poze cu militarii si au inconjurat masinile Brigazii Antiteroriste.

Cei aproximativ 1.500 de militari ai Ministerului Apararii Nationale (MapN), ai Ministerului Administratiei si Internelor (MAI), ai Serviciului Roman de Informatii (SRI) si ai Serviciului de Paza si Protectie (SPP) care au defilat pe Bulevardul Kiseleff au rasuflat usurati abia in jurul orei 12.15: parada s-a desfasurat conform programului, nu a avut loc niciun incident, iar multimea s-a dispersat pasnic.

Data de 1 Decembrie a fost stabilita dupa revolutia din 1989 si marcheaza ziua unirii Romaniei cu Transilvania. Pe 1 decembrie 1918, mii de delegati din toate regiunile Transilvaniei decideau, la Alba Iulia, Unirea cu Regatul. Pana la revolutie, Ziua Nationala era sarbatorita pe 23 august, data la care Romania a trecut de partea coalitiei antifasciste.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#parada militara Arcul Triumf, #1 decembrie 2011, #La multi ani Romania, #Traian Basescu Arcul de Triumf , #sarbatoare