Primul semn ca se apropie primavara: Lasata Secului

Duminica, 26 Februarie 2012, ora 09:03
3965 citiri
Primul semn ca se apropie primavara: Lasata Secului

Duminica, 26 februarie, sarbatorim Lasata Secului. Obiceiul crestinesc este ori sa ai invitati, ori sa te duci tu pe capul oamenilor. Sa te infiintezi pe capul lor ar fi infinit mai practic, daca n-ar exista traditia stramoseasca sa le duci flori, sampanie si, neaparat, un curcan gata fript.

Am inteles ca obiceiul cu curcanul e valabil mai mult prin tarile de ginta latina. Noi l-am luat de la francezi, ei de la italieni, iar italienii probabil ca l-au mostenit cine stie de cand.

Fireste, fiecare isi are obiceiul lui. La rusi, de exemplu, duci o rata sau o gasca, iar la nemti carnati. Nordicii sarbatoresc lasata secului cu peste, iar prin Spania se frig berbeci. Dar florile si sampania sunt valabile peste tot.

Problema noastra este ca florile ustura la buzunar, odata cu sampania platesti accize de te usuci, aproape ca la benzina, iar cursul curcanului in raport cu cursul dolarului are mereu un trend ascendent.

Una peste alta, tot mai convenabil este sa vina musafirii pe capul tau, sa rezolve ei problema curcanului, sa cheltuiasca pentru flori si sampanie, iar tu sa completezi cu sarmale, sprit si halvita. Halvita nu-i scumpa si faci fata onorabil, intrucat ea este un fel de simbol al Lasatei Secului si aminteste duios vremurile nostalgice ale copilariei.

Nostalgia mi se pare ciudata, nici macar nu-i vad explicatia si chiar ma intreb cum de a ajuns specialitatea asta turceasca in traditia romaneasca, unde serbam Lasata Secului, nu lasata Ramadanului.

Trebuie sa recunoastem ca aceasta frumoasa traditie nu este la fel cum era odinioara. Candva, Lasata Secului era sarbatoare mai importanta decat insusi Revelionul.

In orice caz, memorialistii nostri isi amintesc mai adesea de Lasata Secului, decat de anul nou. Chiar si patania faimosului Conu' Leonida s-a petrecut de Lasata Secului si nu cu alta ocazie.

Momentul marcheaza inceputul postului Pastelui, care, in acest an, tine in intervalul cuprins intre 27 februarie si 14 aprilie, ajunul primei zi de Paste, respectiv 15 aprilie.

Desi multi din cei care postesc o fac din respect pentru credinta sau din dorinta de a urma traditia, cercetari moderne au demonstrat ca posturile au un rol cat se poate de practic pentru viata noastra.

Ele sunt utile pentru un anumit echilibru in functionarea fiziologica a organismului si, daca sunt corect respectate, ne intaresc sistemul nervos si ne inobileaza spiritul.

Chiar si inainte sa intervina nutritionistii cu constatarile lor, literatii si istoricii observau ca longevitatea calugarilor si a clerului este mai ridicata decat la restul populatiei. Sa fie oare acesta efectul posturilor?

Cercetari mai recente au demonstrat ca, printr-un regim alimentar vegetal, de preferinta format din cruditati, aplicat de doua ori pe an - primavara si toamna - se produce o detoxifiere a organismului, se elimina grasimile inutile si se imbunatateste metabolismul.

Regimul corespunde celor doua principale posturi stipulate de canoanele crestine - postul Pastelui si al Craciunului. Intamplator, primavara si toamna corpul nostru are nevoie de un exercitiu purificator.

In ce masura este indicat ca, inainte de a incepe postul, sa faci un chef pe cinste, asta este o alta poveste. S-ar putea ca in timp ce postul este un tratament benefic pentru sanatatea noastra, noi sa fi adoptat obiceiul chefului, ca sa avem ce trata.

E ca si cum te-ai taia la deget, ca sa ai ce pansa. Este buna vorba latinului "este modus in rebus", care nu indeamna la abtinere, dar recomanda moderatia.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#obiceiuri Lasata Secului, #traditie Lasata Secului , #sarbatoare