Pregatirile pentru parada militara de la Alba Iulia au inceput - vezi programul

Miercuri, 28 Noiembrie 2018, ora 22:40
12025 citiri
Pregatirile pentru parada militara de la Alba Iulia au inceput - vezi programul
Foto: Facebook / Prefectura Cluj

La parada militara organizata de Ziua Nationala la Alba Iulia vor participa 1.600 de militari, 23 de aeronave si 150 de mijloace tehnice, de la complexe de rachete antiaeriene la radare mobile, iar in timpul ceremoniei vor fi executate 21 de salve de artilerie, anunta Divizia 4 Infanterie "Gemina" Cluj-Napoca.

Toate efectivele si mijloacele tehnice planificate sa participe la ceremoniile din zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie din "Orasul Marii Uniri" au fost dislocate in Alba Iulia, Deva, Sibiu si Turda, urmand ca, pentru buna desfasurare a evenimentelor, sa se desfasoare repetitii si antrenamente generale.

Astfel, marti au avut loc reviste de front cu personal si tehnica desfasurate in interiorul cazarmilor militare din Alba Iulia.

De asemenea, sub comanda sefului Statului Major al Fortelor Terestre, general Liviu Ovidiu Uifaleanu, si a comandantului Diviziei 4 Infanterie "Gemina", general de brigada Virgil Ovidiu Pop, s-au derulat mai multe sedinte tehnice de coordonare a tuturor structurilor din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala implicate in organizarea evenimentelor omagiale de Ziua Nationala de la Alba Iulia.

Primul antrenament general va avea loc miercuri, incepand cu ora 13:30, in zona Bulevardului "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Sunt planificate cel putin o defilare intrunita a tuturor detasamentelor cu trupe si tehnica si mai multe treceri a trupelor.

Joi vor avea loc alte antrenamente, inclusiv la ansamblurile monumentale din zona Monumentului Marii Uniri, dupa un program care va fi anuntat in timp util, precizeaza sursa citata.

Vineri, vor avea loc ceremonii militare la statuile lui Ionel Bratianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, Regele Ferdinand si Regina Maria, urmand ca aproape 100 de militari si elevi din Divizia 4 Infanterie "Gemina", respectiv Colegiul National Militar "Mihai Viteazul" sa asiste la arborarea Drapelului National in Piata Tricolorului.

Militarii vor fi prezenti si la ceremonia de depunere de coroane si jerbe de flori la mormintele lui Samoila Marza, "fotograful Unirii", si Ion Arion, "martirul Unirii".

Sambata, incepand cu ora 15:30, in prezenta presedintelui Klaus Iohannis, va fi o ceremonie militara in zona Bulevardului "1 Decembrie 1918", practic, prin traditie, parada fiind principalul punct de atractie al manifestarilor din 1 Decembrie.

Vor defila pe jos 23 de detasamente cu aproximativ 1.600 de persoane din Ministerul Apararii Nationale (Statul Major al Fortelor Terestre, Statul Major al Fortelor Aeriene, Comandamentul Comunicatiilor si Informaticii si Comandamentul pentru Fortele pentru Operatii Speciale), Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Justitiei (Administratia Nationala a Penitenciarelor) si Serviciul Roman de Informatii.

De asemenea, vor participa la ceremonie 18 detasamente de defilare pe roti, cu aproximativ 150 de mijloace tehnice (transportoare amfibii blindate, instalatii aruncatoare proiectile reactive, diferite complexe de artilerie antiaeriana, inclusiv autopropulsata, complexe de rachete antiaeriene, sisteme de rachete sol-aer, autospeciale de geniu, tunuri si aruncatoare de diferite calibre, sisteme de comunicatii si informatica, tehnica de lupta ale fortelor pentru operatii speciale, radare mobile, autospeciale ale celorlalte structuri din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala).

Vor survola zona si 23 de aeronave militare (elicoptere IAR-330 Puma, avioane C-27J Spartan, IAR-99 Soim, F-16 Fighting Falcon).

In blocul de ceremonie se vor regasi si formatiuni pe jos si imbarcate ale armatei poloneze.

Pe timpul defilarii trupelor vor fi executate 21 de salve de artilerie, mai arata Biroul de Informare al Diviziei 4 Infanterie "Gemina".

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#parada 1 decembrie Alba Iulia , #sarbatoare