Sanziene supermagice 2013 - momentul proiectelor de viitor

Duminica, 23 Iunie 2013, ora 15:13
3809 citiri
Sanziene supermagice 2013 - momentul proiectelor de viitor
Foto: Arhiva

Sarbatoarea populara a Sanzienelor de anul acesta confera super-puteri magice pentru ca insumeaza o sumedenie de factori favorabili proiectelor de viitor.

Luna plina, super-Luna, solstitiul de vara, nasterea Sf. Ioan Botezatorul, aducerea moastelor Sf. Ioan cel Nou de la Suceava, sufletele mortilor plecate la odihna de Mosi si zanele Sanziene pot contribui in mod decisiv la materializarea dorintelor. Vrajitoarele isi intaresc legaturile cu Lumina sau Intunericul.

Luna plina, super-Luna

Sarbatorite la data fixa, 24 iunie, Sanzienele de anul acesta coincid cu luna plina, despre care se spune ca are calitatea de a amplifica puterea cu care ne dorim ceva si, deci, materializarea acelei dorinte.

Anul acesta Luna plina se suprapune cu evenimentul astronomic super-Luna, care se intampla o data la 14 luni. In timpul super-Lunii, satelitul Terrei se afla la distanta cea mai mica de Pamant: 356.991 km. Orbita Selenei a ajuns in aceasta pozitie duminica la pranz.

Super-Luna este, in credinta populara, aducatoare de nenorociri dar, de Sanziene, nu poate decat sa amplifice si mai tare puterea dorintelor noastre.

Solstitiul de vara

Toate culturile solare sarbatoresc solstitiul de vara drept cel mai important eveniment astronomic, pe care il leaga de parguirea recoltelor. Practic, solstitiul este perioada in care linia trasa din centrul Soarelui pe orbita Terrei este perpendiculara, iar ziua de 21 iunie este cea mai lunga din an in emisfera nordica.

Si solstitiului i se atribuie puteri magice: se crede ca Soarele are, la randul sau, puterea de a amplifica materializarea dorintelor pe care ni le punem.

Plecarea sufletelor celor adormiti

Vreme de 50 de zile, intre joia Saptamanii Mari si Mosii de vara, sufletele mortilor au haladuit prin vazduhuri. Odata cu ajunul Rusaliilor, sufletele au primit de mancare, au fost pomenite in biserici si la morminte si apoi s-au strans in ceruri, la locul lor.

Vazduhurile au ramas libere pentru aceia care vor sa inalte catre Dumnezeu sau sa coboare catre Necuratul gandurile si nevoile lor.

Nasterea Sf. Ioan Botezatorul

Nascut cu sase luni si o zi inaintea Mantuitorului, Ioan "Botezatorul" este considerat inainte-mergatorul si vestitorul lui Isus. Puterea lui Ioan de a spala de pacate prin taina botezului, credinta sa in venirea Celui ales si martirul prin care a trecut pentru ca anunta nasterea lui Mesia au facut din el unul dintre cei mai importanti sfinti ai crestinatatii.

Ruga de ajutor catre Sfantul Ioan poate - se spune - inzeci sansa ca dorintele puse de Sanziene sa se implineasca.

Sanzienele

Ca si ielele si rusaliile, sanzienele sunt zane, dar zane bune. Cateodata capricioase, sanzienele pedepsesc femeile care deretica de ziua lor sau barbatii care mint. Se spune ca sunt niste fete frumoase care se prind in hora si danseaza la poalele padurilor ori prin poienite. Dansul lor are efecte benefice asupra recoltelor, asupra plantelor de leac, asupra orataniilor si animalelor din gospodarie, asupra bolnavilor, asupra fetelor care vor sa se marite.

Au fost propuse doua etimologii pentru a explica aceasta sarbatoare straveche. Prima ar veni de la poporul roman: Sancta Diana (San-Dziana. De altfel, Diana a supravietuit si in Zana), a doua chiar de la Sf. Ioan: "Sanctus Dies Iohannis", care inseamna "Sfanta Zi a lui Ioan" (San-Zi-Ioan). Sanzienele mai sunt numite si Dragaice.

Sanzienele sunt, de fapt, doua specii de flori (Gallium verum sau Gallium mollugo - de culoare galbena sau alba) despre care se crede ca au puteri curative miraculoase, ajutand deopotriva in bolile de piele, ochi, friguri, debilitate, rani.

Pentru ca sanzienele sunt niste zeitati rurale atat de puternice, traditiile legate de ele sunt variate:

- plantele de leac nu mai pot fi culese dupa aceasta data;

- agricultorii pun un spic de grau la grinda surii, ca semn ca pana acolo vor sa ajunga granele adunate;

- cine spala, coase sau matura poate muri inecat sau trasnit;

- fetele care vor sa se marite trebuie sa se spele in zori cu roua;

- femeile pot face copii frumosi si vor fi iubite daca se spala cu roua;

- buchetul cu flori de sanziene atarnat la coltul casei spune gospodarului care dintre vitele sau orataniile sale vor fi mai numeroase si mai sanatoase, dupa parul sau fulgii care se agata de buchet;

- se incing hore pe dealuri, pe langa focuri mari. Flacaii sar peste flacari ca sa-si arda ghinionul;

- in focuri aprinse pe langa casa se arunca buruieni puternic aromatice ca sa fie gonite spiritele rele.

Noaptea vrajitoarelor

Pe tot cuprinsul tarii, vrajitoarele - in special tiganci - se aduna pe malul apelor, unde se strang in cerc in jurul focului, danseaza si invoca spiritele. Ele fierb ierburi de leac si prepara potiuni sau amulete de descantec.

Initiate in secretele "parapsihologice" ale invocarii a tot felul de entitati spirituale mai mult sau mai putin bune, vrajitoarele isi intaresc legatura cu aceste entitati, isi iau de la ele puteri sporite si le "leaga" pentru a le putea chema ori de cate ori au nevoie de ele peste an.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#sarbatoare Sanziene, #luna plina, #sarbatori , #sarbatoare