Ziare.com

Sfantul Ilie Tesviteanul, proorocul din carul in flacari

Sambata, 20 Iulie 2013, ora 09:58

   

Sfantul Ilie Tesviteanul, proorocul din carul in flacari
Istoria crestina il situeaza pe Ilie, cel nascut la Tesva (tinutul Galaad), in secolul al IX-lea i.H., in vremea regelui Ahab al Samariei.

Numele sau vine din ebraicul Eliyahu, care inseamna "Dumnezeul meu este Yah(ve)". Ilie este considerat drept al doilea profet dupa Moise. Desi capitolele 17-20 ale Cartii a treia a regilor sunt dedicate in intregime lui Ilie, nu exista referinte istorice la adresa proorocului.

Vechiul Testament spune ca regele Ahab, impins de sotia sa pagana Izabela, a inceput prigoana impotriva evreilor care credeau in Dumnezeu Unicul, si a trecut la idolatrizarea zeului Baal.

Dupa ce zeci de prooroci (preoti, prevestitori) adepti ai lui Yahve au fugit ori s-au ascuns prin pesteri, Ilie a ramas singurul opozant fatis al idolatriei si al regelui.

In cele din urma, la sugestia lui Dumnezeu, a fost nevoit si el sa fuga, dar nu inainte de a prooroci (prezice) ca peste Samaria se va asterne seceta dupa voia sa: "in acesti ani nu va fi nici roua, nici ploaie, decat numai cand voi zice eu!"

Vaduva din Sarepta Sidonului

La un moment dat, Dumnezeu i s-a aratat din nou lui Ilie si i-a spus sa se intoarca acasa si ca il va hrani o vaduva. Femeia, intalnita pe drum, a ascultat porunca lui Ilie si, desi mai avea doar putina faina si cativa stropi de ulei, i-a facut proorocului o paine. Dupa aceea a mai facut paine si pentru ea si fiul ei, pentru ca vasul de faina si ulcica de ulei nu s-au mai golit pana la venirea ploii.

Atunci cand fiul vaduvei a murit, Ilie l-a dus in camera lui si a strigat la Dumnezeu "sa se intoarca sufletul acestui copil in el!" iar copilul, dupa ce Ilie a suflat peste el de trei ori, a inviat.

Meciul Baal vs. Yahve

Intors in capitala Regatului de Nord, Ilie i-a cerut regelui Ahab sa adune toti preotii lui Baal si ai zeitei Astarte si sa organizeze o intrecere: care zeu este mai puternic. La "competitia" organizata pe muntele Carmel au participat 850 de preoti pagani de o parte si Ilie de cealalta. Un public numeros a fost adunat din tot regatul.

Au fost taiati doi vitei si pusi pe ruguri diferite. De dimineata pana dupa pranz, preotii pagani si-au invocat zeii sa aprinda focul, dar nu au reusit. In schimb, Yahve l-a ascultat pe Ilie si a dat foc rugului.

Ca urmare, Yahve a fost declarat Dumnezeul adevarat, iar cei 850 de preoti au fost ucisi de popor; insusi Ilie a participat la masacru: "s-a dus Ilie la paraul Chisonului si i-a junghiat acolo." La capatul masacrului, a venit si ploaia chemata de Ilie, dupa peste trei ani de seceta.

Muntele Horeb

Regina Izabela s-a suparat foarte tare din cauza uciderii preotilor ei si a promis moartea lui Ilie. De frica, profetul a fugit in pustiu, a fost hranit prin minuni si, dupa 40 de zile, a ajuns pe muntele Horeb - locul unde Moise a primit cele 10 porunci.

Dumnezeu i-a grait din nou si i-a spus sa nu se teama de furtuna, de cutremurul si de incendiul care vor urma. Dupa trecerea stihiilor, Yahve i-a spus lui Ilie sa se intoarca acasa prin Damasc, unde sa-l unga rege pe Hazael, in tara lui Israel sa-l puna rege pe Jehu si sa-si lase urmas pe ucenicul sau Elisei.

Via lui Nabot

Regele Ahab i-a cerut vecinului sau Nabot sa-i vanda via, caci dorea sa-si faca o gradina langa palat. Nabot il refuza, spunand ca nu-si instraineaza mostenirea. Infuriata de refuz, regina Izabela pune la cale un proces cu martori mincinosi si obtine uciderea cu pietre a vecinului Nabot. Dupa aceea ii spune regelui sa se duca sa-si ia in primire via. Ahab se intalneste pe drum cu profetul Ilie, care il blestema sa-l manance cainii ca pe Nabot, pe el si pe intreg neamul sau, pentru ca a incalcat poruncile lui Dumnezeu.

Ahab se caieste de fapta reginei, se imbraca in haine de sac, posteste si umbla trist, iar Dumnezeu ii spune lui Ilie ca-l cruta pe rege, dar blestemul se va abate asupra printului.

Incendierea ostasilor

In urma unei cazaturi, regele Ahazia, urmasul lui Ahab la tron, se imbolnaveste si cade la pat. Ahazia isi trimite oamenii sa intrebe profetii daca sa se roage lui Baal ca sa se faca bine. Ajunsi la Ilie, acesta le spune ca, apeland la "serviciile" lui Baal, regele va muri.

Regele trimite 51 de oameni sa puna mana pe Ilie, dar acesta ii cere lui Dumnezeu sa ii nimiceasca cu foc; Yahve il asculta. Faza se repeta cu alti 51 de soldati. In fine, o a treia companie este crutata de foc pentru ca ii vorbise lui Ilie frumos si politicos.

Pentru ca nu l-a ascultat pe profet, regele Ahazia moare.

Inaltarea la cer

Pe cand Ilie colinda tinuturile israeliene impreuna cu ucenicul sau Elisei, a trebuit sa treaca apa Iordanului. Ilie si-a luat mantaua, a facut-o sul, a lovit cu ea raul iar apele s-au despartit si i-au lasat sa treaca.

Elisei stia ca Ilie va fi luat la Dumnezeu (fara sa mai treaca prin moarte). Ucenicul i-a cerut proorocului "indoita masura din duhul tau!" Ilie i-a raspuns ca, daca va vedea momentul inaltarii la ceruri, cererea ii va fi satisfacuta.

"Pe cand mergeau ei vorbind, iata ca un car de foc si niste cai de foc i-au despartit pe unul de altul si Ilie s-a inaltat la cer intr-un vartej de vant." Mantia "fermecata" i-a ramas lui Elisei, care a faptuit si el minuni - semn ca duhul trecuse la el.

Sfantul Mare Prooroc Ilie la romani

Praznicul sf. Ilie este randuit pe 20 iulie, in miezul verii, in sezonul furtunilor. Despre prooroc se spune ca umbla pe cer in carul cu roti din flacari tras de cai albi de nori.

Este patronul ploii, al tunetelor si al fulgerelor si, in caz de seceta, lui i se inalta rugi de ploaie. Peste 120.000 de romani ii poarta numele.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2725 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
8 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente
 

 

dacă scoatem balivernele

de orice fel din viață... cam ce rămane ?!

Vrei să cer ziarului permisiunea să public lista de cumpărături pe care mi-a dat-o nevastă-mea ?! Cu "ceva" vei acoperi golul rămas.. cu ce ?

Cred intr-unul D-zeu...

Tatal Atottiitor, Facatorul Cerului si al pamintului,
vazutelor tuturor si nevazutelor,
Si-ntrunul Domn Isus Hristos Fiul lui D-zeu
Unul nascut care din Tatal s-a nascut mai-naite de toti vecii, si care ptr noi oamenii si ptr a noastra mintuire, s-a pogorit din ceruri si s-a intrupat de la Duhul Sfint si din Maria Fecioara si facut Om...

Diferenta dintre crestini si muslimi e ca nu cred in Fiul Omului, Hristos si asta o vor simti ei cindva, n-am nici o indoiala, Paginii insa (cei care hulesc) care nu recunosc nici pe Fiu nici pe Tata, vor avea cel mai mult de suferit...
E alegerea fiecaruia, Tu ca credicios nu impune nimanui nimic, Fiecare cu drumul lui... Amin!

 

@malmo

Nae , daca ai credinta in singe si pr.ostia in creier tine-o pt.tine , sau promoveaz-o pe siturile bisericesti nu toti suntem la fel . Cine vrea sa creada in alba ca zapada si cei 7 pitici nu are decit , idem zei si dumnezeii dar nu uita ca suntem in 2013 iar propaganda asta religioasa nu prea mai tine.
p.s. mai schimba cartea din cind in cind , sau tu ai in biblioteca doar biblia si iar biblia ......???

Completare

............
Lumina din Lumina
D-zeu adevarat din D-zeu adevarat iar nu facut....

"Ceea ce cistiga biruinta asupra lumii este credinta noastra" (Evr. 11, 33.34; 1 Ioan 5,4).

 

@malmo

Nae , daca ai credinta in singe si pr.ostia in creier tine-o pt.tine , sau promoveaz-o pe siturile bisericesti nu toti suntem la fel . Cine vrea sa creada in alba ca zapada si cei 7 pitici nu are decit , idem zei si dumnezeii dar nu uita ca suntem in 2013 iar propaganda asta religioasa nu prea mai tine.
p.s. mai schimba cartea din cind in cind , sau tu ai in biblioteca doar biblia si iar biblia ......???

 

lasă-l și pe el

să se exprime.. nu e mai rău decat juma´ din forumiști.

Suntem feluriți așa cum cele zece degete de la mainile aceluiași om sunt felurite. Și e bine așa.

De unde știi că cele uguite de el nu ne sunt mai de folos decat toate impresiile noastre la un loc ?!

Multumim autorului

pentru articol, interesant si util de stiut.
Referitor la ratacitii care bintuie acest site..."Iarta-i Doamne ca nu stiu ce fac".
Fiecare isi exprima parerea si nu exista obligatia sa placa si altuicuiva. Nu iti place ceva, citeste despre altceva. Felicitari celor care au avut ideea sa introduca si articole despre religie. Multumim!!!

 


Vezi comentarii inadecvate
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor