Traditii de Paste de prin lume adunate

Duminica, 28 Aprilie 2019, ora 10:19
16523 citiri
Traditii de Paste de prin lume adunate
Foto: Arhiva Pixabay

Pastele este una dintre sarbatorile care aduc laolalta familia, iar traditiile si obiceiurile sunt traite cu bucurie impreuna.

In timp ce in Romania cei mai multi se gandesc la slujbe, inrosirea oualor, la bucatele pregatite din miel sau la delicioasa pasca, in alte tari exista si alte traditii interesante, arata Y Travel Blog.

In Ungaria exista traditia "udatului fetelor" in cea de-a doua zi de Paste. Baietii trebuie sa stropeasca fetele cu parfum sau apa si sa le ceara un sarut. Conform traditiei, fetele udate vor fi frumoase si vor mirosi frumos tot anul.

In Franta, mai exact in orasul Haux, se pastreaza cu sfintenie o traditie despre care se spune ca ar fi de pe vremea lui Napoleon, cand acesta si armata sa au ajuns aici, s-au oprit in centrul orasului si au mancat omleta. Se spune ca lui Napoleon i-a placut atat de mult, incat a ordonat ca a doua zi, toti oamenii din oras sa aduca oua si sa faca o omleta uriasa. Asa ca acum, in fiecare an, este realizata o omleta din 4.500 de oua, care este oferita celor prezenti, cam 1.000 de oameni, de obicei.

In afara de iubirea pentru fotbal, brazilienii mai sunt cunoscuti si pentru respectarea cu sfintenie a unei traditii de Paste. Ei fac din paie o papusa care il intruchipeaza pe Iuda, apostolul care l-a tradat pe Iisus Hristos, si merg cu ea atarnata pe strada, batand-o.

In Sevilia, in Spania, nu mai conteaza ce religie ai atunci cand este Pastele, astfel incat membrii a 52 de etnii religioase diferite fac o parada pentru a marca rastignirea lui Iisus Hristos.

In Grecia, in Sambata Pastelui exista traditia "aruncarii vaselor". Astfel, sambata dimineata, oamenii arunca direct in strada de la ferestre oale si alte obiecte din lut. Unii batrani spun ca obiceiul este un fel de salut adresat primaverii, simbolizand strangerea noilor culturi in vase noi.

In Cehia, in a doua zi de Paste, femeile sunt "bicuite" cu bice realizate manual din salcie si decorate cu panglici. Potrivit legendei, salcia este primul copac care infloreste primavara si in acest fel, din ramurile lor li se transmit femeilor vitalitate si fertilitate.

In Italia, la Florenta, o caruta imensa este trasa de doi boi albi pe strazi, pana la catedrala. Cand bate clopotul, arhiepiscopul trage o racheta in forma de porumbel pentru a aprinde artificiile care se gasesc in caruta. Obiceiul este numit "Scoppio del carro".

In timp ce in multe tari, ouale se ascund si apoi se porneste o vanatoare a acestora, in Germania, oamenii le expun in copaci si pe strazi.

Citeste si Traditii de Paste - de ce se vopsesc ouale in mai multe culori si ce semnifica acestea

Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii le ia apărarea crescătorilor: "Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Cel mai mare export de carne de pui în Franţa se face din România"
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu a precizat că el nu crede că „fermierii români vopsesc puii”. Declarațiile vin în contextul în care fostul președinte al...
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
#traditii de Paste, #traditii Paste toata lumea , #sarbatoare