Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae: Ce le aduce mosul copiilor din Romania si din alte tari

Vineri, 06 Decembrie 2019, ora 08:27
46765 citiri
Traditii si obiceiuri de Sfantul Nicolae: Ce le aduce mosul copiilor din Romania si din alte tari
Foto: Crestinortodox.ro

Sfantul Nicolae este sarbatorit de crestinii ortodocsi pe 6 decembrie. Aceasta este una dintre cele mai asteptate sarbatori din an, pentru ca atunci vine si Mos Nicolae.

Astfel, in seara de 5 spre 6 decembrie, copiii trebuie sa-si spele ghetutele, sa le dea cu crema si sa le aseze frumos langa usa, pentru a primi daruri de la Mos Nicolae.

Mosul are un dar si pentru copiii neascultatori: o nuielusa.

Traditia darurilor de Mos Nicolae porneste de la povestea a trei fete sarace care nu aveau zestre si urmau sa fie vandute de tatal lor unor barbati bogati. Aflandu-le suferinta, Sfantul Nicolae le-a aruncat, noaptea, pe geam, niste saculeti cu bani, care au cazut in ciorapii sau ghetele fetelor.

In noaptea de Sfantul Nicolae se spune ca cerurile se deschid si pentru putin timp el poate fi vazut stand in dreapta Domnului.

In aceasta zi, pe 6 decembrie, se spune ca incepe cu adevarat iarna, pentru ca mosul isi scutura barba si incepe sa ninga. Se mai crede in popor ca, daca in aceasta zi nu ninge, inseamna ca Mos Nicolae a intinerit.

In popor, se povesteste ca Nicolae apare pe un cal alb, tot referitor la prima zapada, si ca pazeste soarele care incearca sa se furiseze pe langa el pentru a lasa oamenii fara caldura si lumina.

Sfantul Nicolae mai este cunoscut drept aparator al vaduvelor, dar si al corabierilor si al soldatilor.

In unele zone din tara, oamenii pun crengute de pomi fructiferi in apa langa icoane. Daca pana la Anul Nou acestea vor inflori, inseamna ca anul ce vine o sa fie roditor si cu bucurii.

Traditii din alte tari

In Franta, copiii lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin si morcovi pentru magarusul care il insoteste. Tot pentru magarus ei mai lasa si putin zahar. La fel fac si copiii din Belgia si Luxemburg.

Tot in unele zone din Franta se crede ca Mos Nicolae, pe langa magarus, este insotit si de Pere Fouettard, adica Mos Nuielusa, care este imbracat in negru si care ii cearta pe copiii care nu au fost cuminti.

In Olanda se crede ca Mos Nicolae vine pe mare tocmai din Spania si este insotit de Zwarte Piet (Petru cel Negru), care il ajuta sa care darurile pentru copiii cuminti, iar pe cei rai ii ia cu el cand se intoarce in Spania.

Copiii italieni lasa peste noapte pe o farfurie scrisori pentru Mos Nicolae in care promit ca vor fi cuminti in anul care vine. Cand se trezesc, in locul scrisorilor gasesc dulciuri.

Tot dulciuri primesc si copiii cuminti din Cehia, insa cei care au fost obraznici gasesc in ghetute cartofi si carbuni.

Mos Nicolae din Germania apare drept batran cu un sac in spate si o nuielusa in mana. Copiii care nu au fost cuminti primesc nuieluse, cartofi sau carbuni. In unele regiuni din Germania, copiii se costumeaza in Mos Nicolae si colinda casele vecine, pentru a primi dulciuri.

Copiii din Belgia si Luxemburg lasa pentru Mos Nicolae un pahar de vin, dar si morcovi si zahar pentru calul lui.

Pentru copiii din Austria, Mos Nicolae apare imbracat ca episcop si are o carte mare in care ingerii au scris toate faptele celor mici. Acesta calatoreste alaturi de Krampus, care tine in mana o nuia destinata celor care nu au fost cuminti.

Pentru cei din Slovacia, mosul, caruia i se mai spune si Svaty Mikulas, vine cu o trasura trasa de un cal si este asteptat pe strazi de copii care canta si danseaza.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţie de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#traditii Sfantul Nicolae, #obiceiuri Sfantul Nicolae, #Sfantul Nicolae 6 decembrie , #sarbatoare