Ziua Femeii, o sarbatoare comunista? - Documentar

Marti, 08 Martie 2011, ora 21:57
6990 citiri
Ziua Femeii, o sarbatoare comunista? - Documentar
Foto: russianworldforums.com

In fiecare an, pe 8 martie, se sarbatoreste Ziua Internationala a Femeii. Cu toate acestea, conceptia oamenilor cu privire la aceasta zi este destul de contradictorie.

In Occident, ea este perceputa ca ziua femeii ce a luptat pentru drepturi si egalitate. In schimb, in Europa de Est, in fostele state comuniste, ea este vazuta ca o "mostenire" a comunismului.

Desi exista date care sustin ca "ziua femeii" s-a sarbatorit inca de pe vremea grecilor antici, impunerea sa ca sarbatoare internationala dateaza din anul 1975, in urma unei rezolutii a Adunarii Natiunilor Unite.

In secolul XX, conceptul de "Zi a Femeilor" a aparut in urma emanciparii acestora. In 1908, femeile socialiste din SUA au organizat demonstrantii ample, prin care cereau dreptul de vot, precum si drepturi politice si economice pentru femei.

Un alt eveniment important al afirmarii femeilor il constituie mitingul realizat in martie 1917, in Petrograd (actualul Sankt Petersburg), in care rusoaicele au militat pentru incetarea razboiului.

Unul dintre cele mai fascinante lucruri care s-au petrecut de Ziua Femeii a avut loc insa in Iran. In anul 1982, mai multe femei au facut un gest curajos, interzis in aceasta tara: si-au dat la o parte valul care le acoperea fata.

Astfel, aceasta sarbatoare a fost perceputa mult timp in Occident ca momentul in care erau afirmate drepturile sociale si politice ale femeilor.

In schimb, odata cu instaurarea comunismului, aceasta sarbatoare a luat o alta forma. Ziua Femeii a devenit oficiala pentru prima data in statele comuniste, dar a fost folosita in scop propangadistic de catre regim.

Mai mult decat atat, a devenit chiar o sarbatoare nationala, regimul incercand sa dea astfel impresia ca doar in tarile socialiste femeile sunt aduse la adevarata lor valoare, avand aceleasi drepturi ca si barbatii.

Pentru comunisti, 8 martie nu reprezenta insa ziua femeii, ci a unui anumit tip de femeie: femeia-revolutionar. Era practic Ziua femeii comuniste, muncitoare, a "tuturor tovaraselor care munceau cu drag pentru partid".

Cu toate acestea, ziua de 8 martie era asteptata cu nerabdare mai ales de femei, care primeau in acea zi liber de la locul de munca, bani de la fabrici sau diverse cadouri si privilegii.

De aceea, astazi, in statele din estul Europei, multe persoane mai asociaza ziua de 8 martie cu comunismul, existand astfel sentimente contradictarii fata de aceasta sarbatoare.

In tara noastra, 8 martie a inceput sa fie sarbatorit din regimul comunism si sa se confunde cu Ziua Mamei.

In prezent, Ziua Femeii continua sa reprezinte si astazi un moment important din viata fiecarui om, in ciuda faptului ca unele voci blameaza aceasta zi, sustinand face parte din "zestrea" comunista.

Dar, asa cum arata societatea romaneasca din ultimii ani, noi, romanii percepem aceasta sarbatoare ca o zi in care avem prilejul de a ne arata recunostinta, pretuirea, dragostea fata de persoanele care ne-au dat viata si care ne fac existenta mai frumoasa.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#8 martie, #ziua femeii, #ziua mamei, #Ziua Femeii istorie, #8 martie Romania , #sarbatoare