Traficul postal a scazut, cu 33%, in anul 2009

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 21:44
498 citiri
Traficul postal a scazut, cu 33%, in anul 2009
Foto: Arhiva

Raportul privind serviciile postale in anul 2009 publicat luni de ANCOM arata ca piata a scazut cu 33% din punctul de vedere al traficului total postal, scadere cauzata in principal de diminuarea cu peste 40% a traficului intern inregistrat de catre furnizorul de serviciu universal, Posta Romana.

"Traficul postal total corespunzator anului 2009 a fost de 460.602.792 de trimiteri rezultand o medie de 21,46 de trimiteri postale per locuitor, cu peste 10 trimiteri per locuitor mai putin decat in anul 2008 cand s-a inregistrat o medie de 31,98 de trimiteri postale per locuitor", potrivit unui comunicat emis luni de Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM).

Conform acestuia, desi traficul postal international a inregistrat scaderi in ultimii ani, in anul 2009 acesta a cunoscut o crestere de peste 60%.

"Un procent de 93,77% din traficul postal total aferent anului 2009 este reprezentat de traficul intern care a inregistrat o scadere de peste 35% pana la valoarea de 431.909.187 de trimiteri, in conditiile in care traficul intern realizat de Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a scazut cu 40,82%, iar cel realizat de ceilalti furnizori a crescut cu 29,67%", se mai arata in comunicat.

Reprezentantii ANCOM mai spun ca, desi traficul international a crescut in anul 2009 cu aproape 62%, acesta nu a putut influenta prea mult scaderea pietei postale intrucat ponderea acestuia in volumul total de trafic postal este relativ mica, de numai 6,23%. Din datele statistice prelucrate de ANCOM a reiesit faptul ca atat CNPR, cat si ceilalti furnizori postali au inregistrat cresteri in acest sector de aproape 68%, respectiv 26%.

Traficul postal total este format din traficul trimiterilor din posta de scrisori (servicii postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta, trimiteri constand in imprimate, pachete mici si trimiteri de publicitate prin posta, cu limita maxima de greutate 2 kg), traficul de colete si traficul aferent serviciilor postale Express (servicii postale care presupun, in mod cumulativ: eliberarea de catre furnizor expeditorului a unui document care atesta data si ora depunerii, precum si, de regula, plata tarifului; predarea trimiterii postale la adresa destinatarului, personal catre acesta sau catre persoana autorizata sa primeasca trimiterea postala; raspunderea furnizorului pentru predarea cu intarziere a trimiterii postale; predarea rapida a trimiterii postale).

Toate cele trei categorii de trafic au avut o dinamica asemanatoare in sensul ca au inregistrat scaderi la nivel intern si cresteri la nivel international. Posta Romana detine o cota majoritara pe segmentele postei de scrisori si pe cel al serviciilor express de aproximativ 89%, respectiv 64%, in timp ce colectarea si distributia coletelor a fost realizata in proportie de peste 88% de catre ceilalti furnizori postali.

Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
#Posta Romana bilant 2009, #romani posta 2009 , #servicii