Ziare.com

53.000 de absolventi, fara loc de munca

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 10:10

   

53.000 de absolventi, fara loc de munca
Numarul licentiatilor care primesc somaj a ajuns, in luna septembrie, la nivelul record inregistrat in ultimii 20 de ani, ajungand ca 53.000 de tineri care au terminat o facultate sa nu aiba un loc de munca.

"In prezent, absolventii din ultimii doi ani accepta sa se angajaze si pe posturi care nu necesita o pregatire universitara, ci una liceala. La ultimult targ de joburi la care am participat erau trei tipuri de candidati cu studii superioare: tineri absolventi, somerii de la stat si persoane care mai aveau putin pana la pensie si care nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca sub nicio forma", sustine Mirela Marinescu, recruitment director in cadrul firmei de recrutare APT, citata de Ziarul Financiar.

In conditiile in care, anual, aproximativ 100.000 de romani termina o facultate, numarul somerilor s-a triplet in ultimii doi ani. Cresterea s-a inregistrat si in contextual in care, in 2008, au existat doua generatii de absolventi, odata cu implementarea sistemului Bologna.

De asemenea, faptul ca tinerii absolventi nu isi gasesc un loc de munca este cauzat si de pierderea de credibilitate a universitatilor, din cauza scandalurilor cu diplomele.

Rata somajului in randul absolventilor de facultate a ajuns la finele lunii septembrie la 7,9%, potrivit datelor Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca. Spre comparatie, in 1991 aceasta rata era de 2,3%, corespunzatoare unui numar de 8.000 de someri cu studii superioare.

Inca de la finele lui 2008, majoritatea firmelor private au inceput sa faca restructurari si sa blocheze bugetele pentru recrutare, pentru a-si putea tine afacerile pe linia de plutire, operand reduceri masive de costuri.

O mare parte din absolventii de facultate nu au reusit sa se angajeze, pentru ca firmele care mai aveau pozitii deschise au avut o plaja mai mare de candidati, cu experienta, care proveneau din randurile celor peste 570.000 de concediati de la inceputul crizei.

Absolventii de facultate primesc o indemnizatie de somaj de 255 de lei pentru o perioada de sase luni daca isi depun actele la agentia pentru ocuparea fortei de munca in termen de 60 de zile de la data absolvirii.

Aproape unu din cinci angajati cu studii superioare a asistat la reduceri de salarii in compania in care lucreaza, iar unul din zece a asistat la reducerea programului de lucru sau la somaj tehnic, arata un studiu realizat inca din luna martie a anului trecut de companiile Daedalus Millward Brown si Catalyst Solutions, pe un esantion de aproape 1.160 de angajati cu studii superioare.

Cei care inca mai fac recrutari spun ca si pretentiile salariale ale absolventilor au scazut fata de anii anteriori. Cu toate acestea, la angajare sunt preferati candidatii cu experienta de lucru, care accepta si salarii mai mici fata de anii trecuti.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1676 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Zau ?

Pai eu nu i-am vazut inca sa iasa in strada si sa ceara guvernantilor socoteala pentru situatia actuala. Unde sint ei ? Daca tot nu se arata,macar sa mearga la CAPSUNI,nu sa stea pe spinarea parintilor exasperati. Revoltele le fac cei tineri,ca bosorogii au simtul conservarii si sint greu de scos in drum !

 

"Bumerang".

Noii absolventi stau pe tusa.Si in acelas timp guvernantii cresc varsta de pensionare.Motivarea cresterii varstei de pensionare?.Vesnicul "nu sunt bani".
Cred ca pe langa faptul ca nu sunt bani,nu sunt nici guvernanti cu ceva simt economic!.

 


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor