Dar somerii de la Rosia Montana ce vina au? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Septembrie 2013, ora 23:57
5684 citiri
Dar somerii de la Rosia Montana ce vina au? (Opinii)

Da, stiu ca voi fi acuzata ca sustin proiectul Rosia Montana, dar ma uit si eu la minerii aceia care protesteaza si nu pot sa nu ma intreb ce vina au ei ca sunt condusi de inepti.

Sigur, e usor sa ii arunci in derizoriu, pentru ca sunt putini, sa ii acuzi ca i-a platit investitorul, ca nu inteleg, ca nu au viziune si altele asemenea. Dar daca te obosesti sa ii asculti cu buna credinta nu poti sa nu intelegi si partea lor de adevar.

Cati dintre cei care ii demonizeaza au fost in zona Rosia Montana? Este complet moarta din punct de vedere economic. E o zona submontana, unde agricultura nu prea poti sa faci, pentru investitii in turism nu sunt bani si, oricum, la infrastructura din Romania e foarte greu sa gandesti o dezvoltare galopanta a turismului.

Sigur, e cool sa te uiti pe ecranul iPhone-ului la peisajele din Rosia Montana si sa plangi de mila lor. Dar cum o fi sa ai atat de putini bani incat iPhone-ul acela sa nu-l poti cumpara nici in 10 ani?

Oamenii aceia cu adevarat nu au nicio sansa si nu e vina lor. Pana sa ii omoare cianurile, ii omoara foamea, la propriu. Poti sa ii condamni ca se agata cu disperare de singura sansa de a trai decent care apare la orizont pentru ei?

Avem dreptul noi, dintr-un Bucuresti cu multe sanse si cel mai ridicat nivel de trai din Romania, sa le dictam soarta si sa ii condamnam pe ei la moarte economica, ca sa nu moara copacelul si ierbuta? Nu stiu.

Din punct de vedere ecologic, din punctul de vedere al riscurilor de mediu, pericolul cianurii este in primul rand o chestiune locala, care ar trebui sa tina de decizia locala. Oamenii de acolo ar trebui sa decida exact ce riscuri isi asuma, nu noi, cei care discutam teoretic si romantic despre aceasta problema.

Ceea ce reprezinta insa problema noastra, a statului roman, este ceea ce fostul ministru al Justitiei numea "cianura juridica" din proiectul guvernului Ponta. Adica toate acele derogari de la mai toata legislatia romana, de la regimul proprietii si legea minelor, pana la Constitutie, care fac din el un cadou cu fundita oferit unei companii straine.

Aceasta cianura juridica, despre care se vorbeste insa foarte putin, cu mult prea putin, face tot proiectul inacceptabil si il sacrifica. Indiferent de necesitatea lui economica si sociala, inca neelucidata pe deplin, din cauza aberatiilor juridice el nu poate fi acceptat.

Dar drama acelor oameni ramane si tot ceea ce primesc ei sunt acuzatii si pareri de rau. Nu se poate trai din ele, imi pare rau. Pentru ca nimeni, in 13 ani de cand taraim proiectul acesta prin societate, nu le-a oferit o alternativa. Nu le-a dat o alta sansa. Nu a gandit pentru ei o politica publica sustenabila. Si acum, un calcul electoral simplu arata ca 150 de mineri flamanzi sunt mai putini decat protestatarii satui.

O fi drept? Ma intreb si eu, cu riscul, cum spuneam, de a atrage furia celor lipsiti de dubii.

Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Ciolacul îl trimite pe Piedone ”la locul lui”. Liderul PSD susține că nu va negocia cu edilul de la Sectorul 5
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, 24 aprilie, că locul lui Cristian Popescu Piedone nu poate să fie decât ca primar, în continuare, la Sectorul 5, el precizând că nu va...
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
#Rosia Montana proteste proiect, #mineri Rosia Montana, #proiect Rosia Montana , #somaj