Numar record de someri in zona euro: 18 milioane

Vineri, 31 August 2012, ora 21:48
2590 citiri
Numar record de someri in zona euro: 18 milioane
Foto: updatednews.ca

Numarul total de someri din cele 17 tari componente ale zonei euro a atins un record de 18 milioane, in luna iulie, potrivit agentiei de statistica a Uniunii Europene.

Aproximativ 88.000 de persoane au fost adaugate la numarul total de someri, in ultima luna, insa datele actualizate pentru luna iunie au indicat o rata a somajului in zona euro care a ramas la 11,3 la suta, potrivit EU Business.

Conform Eurostat, numarul de 18.002.000 de someri de la nivelul zonei euro reprezinta un record de cand au inceput aceste inregistrari, in anul 1995. Insa, la nivelul intregii Uniuni Europene, numarul somerilor este estimat la peste 25 de milioane, mare parte provenind din state cu populatii mari, care nu sunt in zona euro, precum Marea Britanie si Polonia.

Tara cu cea mai mare rata a somajului este Spania, cu peste 25 la suta, in timp ce Austria are cea mai mica proportie a somerilor in randul populatiei - 4,5 la suta.

Comparativ cu acum un an, rata somajului a scazut in 10 tari ale zonei euro, crescand in sase state si ramanand stabila in Slovenia.

Cele mai mari scaderi ale somajului s-au inregistrat in cele trei tari baltice - Estonia (de la 13,2 la suta, la 10,1 la suta), Lituania (de la 15,2 la suta, la 13 la suta) si Letonia (de la 17 la suta, la 15,9 la suta).

In schimb, cele mai mari cresteri ale somajului au fost in Grecia (de la 16,8 la suta la 23,1 la suta), in Spania (de la 21,7 la suta la 25,1 la suta) si in Cipru (de la 7,7 la suta la 10,9 la suta).

In Spania si in Grecia, numarul celor sub 25 de ani care nu au un loc de munca depaseste jumatate, ceea ce reprezinta, din nou, un record. Cel doua tari se lupta cu criza datoriilor si cu cea a bancilor.

Spre comparatie, tarile cu principalele economii rivale zonei euro - Japonia si Statele Unite ale Americii - au un nivel al somajului mult mai scazut, de 4,3 la suta, respectiv 8,3 la suta, la nivelul lunii iulie.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#someri zona euro, #numar record someri Europa, #someri Uniunea Europeana, #somaj zona euro , #somaj