Somajul in randul tinerilor atinge un nivel record in intreaga lume

Joi, 31 Mai 2012, ora 11:25
2804 citiri
Somajul in randul tinerilor atinge un nivel record in intreaga lume

Biroul International al Muncii (BIT), cu sediul la Geneva, trage semnalul de alarma: somajul tinerilor in intreaga lume atinge un record trist. Sunt 75 de milioane de tineri cu varsta intre 15 si 24 de ani, care nu au locuri de munca.

Potrivit BIT, 12,7% dintre tineri sunt someri anul acesta, fata de 12,6% anul trecut. Sunt 75 de milioane de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani care isi cauta un loc de munca, mai mult cu patru milioane fata de 2007, anul in care a inceput criza economica, informeaza Le matin.

Nu sunt semne ca rata somajului va scadea inainte de anul 2016. Dimpotriva, s-ar putea agrava, in momentul in care cei care isi prelungesc studiile ies pe piata fortei de munca si se confrunta cu lipsa de oportunitati, precizeaza BIT.

Tarile dezvoltate, cele mai afectate

Tarile dezvoltate sunt cele mai afectate de cresterea somajului in randul tinerilor. In martie, potrivit Eurostat, in 17 tari ale zonei euro, somajul la tineri a atins o medie de 22,1%. In Grecia este de 53% (mai mult de un tanar din doi), in Spania 48%, in Portugalia 36% si in Italia 35%. Si in Africa de Nord, somajul in randul tinerilor a crescut, ajungand la 27,9%.

Sunt si zone in lume, unde se constata o usoara ameliorare a acestui fenomen. In tarile Europei centrale si de sud-est, somajul la tineri este de 17,6%, in America Latina a scazut la 14,3%, iar in Asia de sud-est este 13,5%.

Contracte de munca temporare pentru tineri

BIT releva ca, in ceea ce priveste tinerii, contractele de munca temporare practic s-au dublat dupa anul 2007. Mai mult de un tanar din trei, din tarile dezvoltate, afirma ca nu gaseste un loc de munca permanent. Datorita faptului ca tinerii nu sunt nici la scoala si nu au nici un loc de munca, risca marginalizarea sociala, iar accesul la piata fortei de munca devine si mai dificil.

BIT apeleaza la guverne pentru a ameliora situatia

Oficialii BIT au adresat un apel guvernelor pentru a considera o prioritate crearea de locuri de munca pentru tineri. In special in sectorul privat ar trebui luate masuri de relaxare a fiscalitatii, combinate cu alte actiuni stimulative, pentru ca intreprinderile sa angajeze persoane tinere.

Este necesara si o ameliorare a protectiei sociale pentru tineri, precum si inmultirea programelor gratuite de calificare profesionala, pentru a reduce decalajele pe piata fortei de munca.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#somaj tineri nivel record, #tari dezvoltate somaj tineri, #masuri diminuare somaj tineri, #rata somaj statistici BIT , #somaj
Comentarii
Poza Irukandji
Irukandji
rank 3
Sa nu cumva sa-si gaseasca toti de lucru,