77 de medici oncologi, urmariti penal de DNA: Au luat mita o excursie in India ca sa prescrie anumite medicamente

Luni, 30 Mai 2016, ora 16:38
13558 citiri
77 de medici oncologi, urmariti penal de DNA: Au luat mita o excursie in India ca sa prescrie anumite medicamente
Foto: Arhiva Ziare.com

Procurorii DNA au dispus urmarirea penala a 77 de medici oncologi acuzati ca au fost mituiti de o companie farmaceutica.

Medicii ar fi primit o excursie in India, in schimbul prescrierii pacientilor bolnavi de cancer de medicamente distribuite de firma respectiva.

In dosar sunt 82 de suspecti, medicilor oncologi adaugandu-li-se 4 reprezentanti din conducerea companiei farmaceutice, precum si societatea comerciala in sine, acuzata de dare de mita in forma continuata, se precizeaza in comunicatul DNA remis Ziare.com.

Dosarul a fost deschis in iulie 2015, dupa ce au fost efectuate 61 de perchezitii domiciliare in Bucuresti si sapte judete.

Procurorii sustin ca exista probe conform carora compania a vrut sa isi extinda activitatea pe piata de medicamente generice, dar, din cauza concurentei puternice, a recurs la mituirea medicilor oncologi.

Concret, in martie 2012, sub pretextul participarii la al 3-lea Congres asiatic de cancer de san (Bangalore, India), compania le-a platit celor 77 de medici o adevarata vacanta acolo, suportand toate cheltuielile cu transportul, cazarea, masa precum si o serie de excursii.

Medicii au acceptat, unii dintre ei plecand in vacanta cu familiile. Compania a platit in total unei societati de turism 520.607,95 de euro (echivalentul a 2.312.670,7 lei), din care procurorii spun ca mita s-a ridicat la 416.864,1 euro.

Pentru acoperirea in acte, au fost intocmite 77 de contracte de sponsorizare.

Desi congresul avea loc in perioada 3-4 martie, medicii au stat in India mult mai multe zile, in intervalul 28 februarie-09 martie 2012, fiind cazati la mai multe hoteluri din New Delhi, localitate aflata la peste 2.000 de km distanta de locul congresului.

Procurorii mai spun ca respectivul congres a fost doar un pretext, dovada ca medicii nu au participat decat la prima zi a lucrarilor.

"Medicii participanti la excursie au efectuat doar formalitatile necesare care sa ateste prezenta lor la congres, fara a fi interesati in realitate de aspectul profesional. De altfel, acestia nici nu au primit diplomele de participare la finalul congresului, ci mult mai tarziu", sustin procurorii.

Prin oferirea vacantei, reprezentantii companiei farmaceutice au urmarit "stimularea ilicita a medicilor pentru a prescrie sau recomanda medicamentele distribuite de societatea comerciala respectiva", cu incalcarea limitelor permise de Legea nr. 95/2006.

C.B.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#DNA medici oncologi mita India , #spital