Aberatia zilei: Juramantul lui Ipocrit

Luni, 04 Iulie 2016, ora 11:28
13494 citiri
Aberatia zilei: Juramantul lui Ipocrit
Foto: Arhiva Ziare.com

Un barbat a agonizat langa camera de garda a Spitalului Universitar din Bucuresti, fara ca medicii care isi parcau masinile in apropiere sa il bage in seama. A fost gasit cu fata in noroi, de un trecator care a chemat Salvarea. Managerul spitalului spune ca nu se putea face nimic, din cauza procedurilor legale.

Barbatul decedat nu avea acte de identitate, dar parea sa aiba in jur de 45 de ani. Fara rude sau domiciliu, omul s-a stins in conditii inca neelucidate pe deplin, informeaza ProTV.

Va ganditi ca probabil nu e nici primul, nici ultimul caz de acest fel inregistrat in Romania sau oriunde altundeva. Nu va pripiti, ce e cu adevarat socant abia urmeaza.

Dragos Davitoiu, directorul medical al Spitalului Universitar de Urgenta, a declarat la ProTV ca "oricum nimeni n-ar fi putut sa iasa din spital sa ii acorde ajutor".

Ati citit bine. Conform spuselor acestuia, cadrele medicale nu au voie sa acorde ingrijiri de urgenta in afara perimetrului spitalului. De altfel, victima fusese adusa cu... salvarea la spital, salvare chemata de un trecator, Adrian, care s-a aratat socat de cele intamplate.

"Eu ma intreb, medicii care treceau pe langa el treceau asa nepasatori? (...) Se uitau la mine si cand asteptam la ambulanta. N-avea cum sa nu il vada. E un singur gard in locul unde ei parcheaza, nu sunt boscheti, nu e nimic. Pentru ei este un caz incheiat, dar nu e normal sa treci pe langa cineva asa si sa nu il intrebi daca are nevoie de ceva. Pacat de el, era un suflet. Ar trebui sa incetam sa ii mai judecam, ca nu stim de ce au ajuns acolo", a spus el.

In schimb, pentru directorul spitalului, legea e lege si cu asta basta.

"Nu poate sa plece cineva pe strada sa va ia. Serviciul de urgenta este ambulanta si 112. Asta este procedura medicala si o respectam, responsabilitatea noastra si activitatea medicala incep la poarta spitalului (...) Este admirabil ceea ce spuneti, dar noi lucram dupa lege si proceduri", a declarat impasibil medicul Davitoiu.

Culmea e ca nici macar daca asa stau lucrurile nu e limpede, dovada faptul ca Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru Protectia Pacientilor, l-a contrazis si a anuntat ca acest caz va intra in atentia consiliului de etica al spitalului.

"Este inuman sa poti sa spui chestia asta. Ca un om sa stea doua ore in fata unui spital si sa existe acolo sisteme de paza, camere de luat vederi, personal. (...) Haideti sa o luam de la juramantul lui Hippocrate. Oriunde, un medic ramane medic. Nu exista o lege in acest sens, este cel mult un regulament intern, iar managerul putea decide sa se intervina", a explicat acesta.

Iar o pozitie similara a exprimat si ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, care a spus ca nu stie sa existe limitarile legale despre care a vorbit directorul spitalului.

"Eu cred ca modul in care reactionezi nu are legatura cu locul unde lucrezi, cu profesia sau cu functia si ca datoria fiecaruia este sa isi ajute semenul in nevoie. In legatura cu acest caz nu stiu care au fost limitarile de natura legala sau de alta natura", a declarat Vlad Voiculescu pentru ProTV.

Orice absolvent de medicina depune, inainte in debutul carierei sale, juramantul lui Hippocrate:

" (...) Voi exercita profesiunea cu constiinta si demnitate; Sanatatea pacientilor va fi pentru mine obligatie sacra; (...) Voi mentine prin toate mijloacele onoarea si nobila traditie a profesiunii de medic; (...) Nu voi ingadui sa se interpuna intre datoria mea si pacient consideratii de nationalitate, rasa, religie, partid sau stare sociala; (...) Voi pastra respectul deplin pentru viata umana (...)

Fac acest juramant in mod solemn, liber, pe onoare!"

Cum de a uitat atat de repede tanarul medic Dragos Davitoiu juramantul depus "pe onoare"? Sau e vorba doar de ipocrizie?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#barbat murit Spitalul Universitar , #spital