Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 17:40
8014 citiri
Afla ce medicamente compensate poti lua in 2014 si la ce servicii medicale ai dreptul

Noile pachete de servicii medicale, unul pentru neasigurati si unul pentru asigurati, intra in vigoare anul acesta, alaturi de o lista actualizata de medicamente compensate, precum si de noi reglementari in domeniul sanitar, privind malpraxisul, rezidentiatul si salarizarea medicilor.

Anul 2014 este pentru sistemul sanitar unul al schimbarii, in care romanii trebuie sa invete sa merga la medic macar odata la trei ani pana la 39 de ani, chiar daca nu au probleme de sanatate, dar si cum trebuie sa consulte doctorul cand sunt bolnavi.

Asta pentru ca, in 2014, vor intra in vigoare noile pachete de servicii medicale, unul pentru asigurati si altul pentru neasigurati.

Tot din 2014, dupa sase ani, vor fi introduse tratamente noi pentru cancer, inima, diabet, boli reumatismale si chiar pentru maladiile rare.

Anul care a inceput va aduce noi reglementari pentru malpraxis, pentru rezidentiat, pentru spitale si in ceea ce priveste salarizarea medicilor, care ar urma sa se faca in functie de performanta.

La acestea se adauga modificarea modului de calcul a taxei clawback, dar si o noua metodologie de calcul al pretului la medicamente.

Pentru prima data, sistemul va avea o Strategie Nationala de Sanatate (2014 - 2020) care va aduce bani europeni pentru constructia unor spitale regionale, pentru reabilitarea unor unitati neperformante, dar si pentru preventie si intarirea medicinei de ambulatoriu. Obtinerea de fonduri structurale pentru sanatate constituie in sine o premiera.

Asistenta la urgente pentru neasigurati, o consultatie preventiva la trei ani pentru asigurati

Ministerul Sanatatii a elaborat proiectele pentru cele doua pachete de servicii medicale, ce vor fi lansate probabil in luna martie.

Pentru cetatenii neasigurati, noul pachet minimal include asistenta medicala de urgenta, planning familial, monitorizare gravide si lehuze, precum si consultatii pentru cazuri acute.

La capitolul servicii in asistenta medicala ambulatorie, pachetul minimal include: servicii medicale pentru cazurile medicale acute, supraveghere si depistare de boli cu potential endemo-epidemic si consultatii de monitorizare a evolutiei sarcinii la risc si lehuziei.

In acelasi proiect se mentioneaza ca depistarea bolilor cu potential endemo-epidemic "include, dupa caz, examen clinic, diagnostic prezumtiv si trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare si tratament".

In privinta serviciilor in spitale, proiectul pachetului minimal prevede ca, in situatia in care pacientul nu poate dovedi calitatea de asigurat, cu exceptia unitatilor, compartimentelor de primiri urgenta si a altor structuri de primiri urgente (camere de garda acolo unde nu exista UPU/CPU) unde calitatea de asigurat nu trebuie dovedita, unitatile acorda servicii pentru cazurile medicale de urgenta, avand obligatia sa evalueze situatia medicala a pacientului si sa il externeze daca serviciile medicale de urgenta nu se mai justifica.

"La solicitarea pacientului, se poate continua internarea, cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicesti de catre acesta", se mai arata in proiectul pachetului minimal.

Ministrul Sanatatii a explicat ca serviciile de spitalicesti pentru cetatenii neasigurati vor include servicii medicale pentru toate cazurile de urgenta, dar si pentru bolile cu potential endemo-epidemic.

Noul pachet de baza, pentru cetatenii asigurati, prevede o singura consultatie preventiva la trei ani, facuta de medicul de familie, pentru persoanele asimptomatice intre 18 si 39 de ani, si cel mult doua consultatii in trei luni in cazul pacientilor "cu risc normal" care au o problema noua sau acuta de sanatate.

Totodata, noul pachet de baza, cuprinde: servicii medicale de urgenta; servicii de preventie - numarul si tipul consultantiilor/ analizelor de evaluare a riscului, urmarirea periodica a persoanelor cu risc de imbolnavire; medicina de familie - numar de consultatii, cresterea numarului de servicii care pot fi acordate de medicii de familie; servicii in ambulatoriul de specialitate - consultatii (numarul si frecventa pe specialitati), servicii paraclinice (laborator - tipuri de analize), imagistica (numarul si frecventa) ; servicii de spitalizare (translatare din internarea continua spre ambulatoriul de specialitate si internarea de zi) ; ingrijiri medicale la domiciliu si ingrijiri paliative la domiciliu; medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si materiale sanitare specifice pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ.

In categoria serviciilor medicale esentiale - altele decat cele pentru cazurile de urgenta medico-chirurgicala -, consultatiile preventive pentru cei in varsta de pana la 18 ani se vor acorda astfel: la externarea din maternitate si la 1 luna - la domiciliul copilului; la 2, 4, 6, 9, 12,15,18, 24, 36 luni si o data pe an de la 4 la 18 ani.

Pentru supravegherea gravidei cu risc scazut, este recomandat un numar de 8 vizite prenatale "de rutina".

Noua lista de medicamente compensate

Tot din 2014, pacinetii romani vor beneficia de medicamente compensate noi, cuprinse intr-o lista care ar putea intra in vigoare odata cu pachetul serviciilor de baza.

Lista cuprinde 130 de molecule noi destinate tratamentelor pentru cancer (inclusiv leucemii), diabet, boli reumatice, hepatite virale, prevenirea accidentelor vasculare (anticoagulante), insuficienta cardiaca cronica, boli rare, Parkinson, epilepsie, osteoporoza, tratamente post-transplant (in cazul respingerii grefei) si episoade depresive majore.

Tot din 2014, dar probabil spre sfarsitul anului ar putea devei operational cardul national de asigurari de sanatate, menit sa reduca frauda si sa disciplineze sistemul.

O alta noutate pentru 2014 vizeaza realizarea unor programe nationale: de chirurgie cardiologica pediatrica, pentru sectiile specializate de la Institutul de la Targu Mures si Spitalul "Marie Curie" din Capitala, de depistare si tratament a hepatitelor virale si cronice, precum si pentru hemofilie si pentru talasemie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#lista medicamente compensate 2014, #servicii medicale asigurati 2014, #servicii medicale neasigurati 2014 , #spital