AFP: In Romania, sistemul de sanatate are nevoie de terapie de urgenta

Luni, 23 Ianuarie 2012, ora 14:48
1683 citiri
AFP: In Romania, sistemul de sanatate are nevoie de terapie de urgenta
Foto: Ziare.com

Sistemul de sanatate roman, al carui proiect de reforma a declansat o miscare de contestare vasta, are nevoie de terapie de urgenta din cauza bugetului insuficient, a coruptiei, a exodului medicilor si a lipsei de empatie fata de bolnavi, apreciaza specialistii si pacientii, citati de AFP.

De zece zile, mii de persoane au iesit pe strazi pentru a cere demisia presedintelui Traian Basescu si a Guvernului de centru-dreapta.

Intr-o tara care a acceptat stoic o cura de austeritate drastica, scanteia a fost demisia fortata a fondatorului serviciului de urgenta, doctorul Raed Arafat, dupa un conflict cu Basescu pe tema reformei sanatatii.

Criticat din toate partile, acest proiect care prevede acordarea unui loc important sectorului privat a fost pana la urma retras, iar Arafat a revenit la postul sau din Ministerul Sanatatii.

Numerosi analisti, medici si pacienti subliniaza totusi ca o reforma a acestui sistem sinistrat este vitala.

"Trebuie luate masuri pentru reducerea arieratelor spitalelor, pentru ameliorarea accesului la ingrijiri medicale si a calitatii serviciilor", a declarat Richard Florescu, director de programe sociale al Bancii Mondiale la Bucuresti.

Desi a crescut de patru ori in sase ani, ajungand la 5,5 miliarde de euro in 2011, bugetul sanatatii este in continuare insuficient. Romania aloca doar 4 la suta din PIB sanatatii, fata de 11 la suta cat aloca Franta. Explicatiile sunt multiple, intre care un numar redus de cotizanti (6,7 milioane dintr-o populatie de 21,5 milioane), o gestionare deficitara si coruptia.

In opinia lui Vasile Barbu, presedintele Asociatiei pentru protectia pacientilor, "indiferent cat va fi, bugetul nu va fi niciodata suficient pentru ca banii sunt deturnati".

In opinia lui, sistemul actual de asigurari a permis aparitia in fiecare departament a unei retele de cabinete, laboratoare, farmacii, importatori si distribuitori de echipamente medicale, controlate de membrii sau apropiatii partidelor politice, care s-au "abonat" la achizitiile publice.

Acest fenomen ar fi eliminat in cazul in care visteriile publice ar fi inlocuite cu asiguratorii privati, apreciaza unii experti. Altii subliniaza ca introducerea sistemului privat fara garantii solide nu va ameliora situatia.

O alta problema o constituie mita care garanteaza ingrijirile de calitate sau pur si simplu bunavointa personalului.

"Imediat dupa ce am fost internata in spital pentru a ma opera la vezica, am fost informata in legatura cu 'tarifele' practicate de chirurg si anestezist", marturiseste Monica Petre, o pensionara.

Deoarece, desi aceste servicii sunt acoperite prin asigurarea medicala, niciun pacient nu merge la spital fara sa pregateasca plicuri cu bani.

"Platile informale" din acest sector reprezinta aproximativ 300 de milioane de euro pe an, arata un studiu realizat pentru Banca Mondiala.

Potrivit analistilor, atat timp cat salariile medicilor romani vor fi de zece ori mai mici decat cele ale colegilor lor occidentali, coruptia si exodul personalului medical vor continua.

Numerosi romani denunta un sistem "inuman", in care lipsa de respect si empatie pentru pacienti este adeseori mai grava decat penuria de medicamente si echipamente invechite.

"Este o situatie criminala. Sunt cativa medici buni, pasionati dar de cele mai multe ori esti tratat in mod deplorabil, incepand prin modul in care ti se vorbeste, pana la ingrijirile care nu iti sunt acordate", marturiseste Ana, o bucuresteanca in varsta de 32 de ani, care sufera de o boala grava.

Ce servicii medicale ar putea deveni gratuite pentru românii fără asigurare. Proiect de lege pentru un pachet minimal
Ce servicii medicale ar putea deveni gratuite pentru românii fără asigurare. Proiect de lege pentru un pachet minimal
Persoanele care nu fac dovada calităţii de asigurat beneficiază de servicii medicale, în cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, de prescrierea şi eliberarea medicamentelor...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#sistemul de sanatate Romania, #sistem de sanatate terapie de urgenta, #sanatate Romania, #AFP sistem sanatate Romania , #spital