Al doilea transplant cardiac din acest an in Romania: Pacientul era de peste doi ani pe lista de asteptare

Duminica, 29 Aprilie 2018, ora 18:47
2100 citiri
Al doilea transplant cardiac din acest an in Romania: Pacientul era de peste doi ani pe lista de asteptare
Foto: Pixabay.com

Al doilea transplant cardiac din acest an din Romania a fost realizat in noaptea de sambata spre duminica la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu Mures, iar pacientul este un barbat de 39 de ani din Bucuresti, care se afla de peste doi ani pe listele de asteptare. Donatorul a fost un tanar de 17 ani care se afla in moarte cerebrala in urma unui accident vascular.

Interventia a fost anuntata printr-un comunicat de presa de catre medicul Horatiu Suciu, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara aInstitutului de Urgenta si Boli Cardiovasculare si Transplant (IUBCvT) din Targu Mures, care a precizat ca este cel de-al doilea transplant cardiac din tara realizat in acest an.

Interventia a durat sase ore si s-a incheiat cu succes, pacientul fiind in prezent stabil si in stare clinica buna.

Conform sursei citate, cordul a fost prelevat in cursul noptii la Spitalul Judetean Suceava, de catre o echipa de medici din Targu Mures, donatorul fiind un tanar in varsta de 17 ani, aflat in moarte cerebrala in urma unui accident vascular hemoragic post-traumatic.

Transportul echipei si al organului prelevat a fost asigurat de catre un echipaj SMURD, cordul fiind adus la Targu Mures cu elicopterul, dupa un zbor de 80 de minute.

Seful Clinicii de Chirurgie Cardiovascularadin Targu Mures precizeaza ca pe lista de asteptare pentru transplant exista in prezent 32 de pacienti cu indicatie de urgenta care asteapta interventia chirurgicala salvatoare.

"In continuare, IUBCvT Targu Mures este singurul dintre centrele medicale acreditate pentru transplantul cardiac din Romania in care aceasta procedura se efectueaza in mod continuu, dar din pacate numarul redus al donatorilor din tara face ca numarul acestor interventii chirurgicale de inalta performanta sa fie mult sub necesarul real la nivel national.

Acest numar ar trebui sa se situeze in jurul a doua-trei proceduri/ un milion de locuitori, conform statisticilor tarilor membre ale Uniunii Europene. Pe locul intai, conform statisticii din 2017, se afla Slovenia, cu 14 transplanturi de cord la un milion de locuitori, urmata de Croatia, cu 11 astfel de proceduri la un milion de locuitori", mai arata dr. Horatiu Suciu.

In Romania, in anul 2016 au fost realizate 12 interventii de transplant cardiac, iar in anul 2017 au fost facute doar 3 transplanturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#transplant cardiac Targu Mures, #transplant cardiac Romania, #al doilea transplant cardiac Romania , #spital