Anunt alarmant pentru pacientii cu venituri mici: In ce conditii mai primesc retete compensate

Vineri, 13 Decembrie 2013, ora 14:30
4675 citiri
Anunt alarmant pentru pacientii cu venituri mici: In ce conditii mai primesc retete compensate

Medicii de familie au anuntat vineri, intr-o conferinta de presa, ca de la 15 ianuarie nu vor mai elibera retete compensate cu 90% din lista B pentru pacientii cu venituri de pana la 700 de lei, decat daca vor aduce o adeverinta fiscala de la ANAF.

Situatia este generata de faptul ca organele de control au depistat recent ca unii pensionari beneficiau de medicamente compensate, desi veniturile lor depaseau plafonul stabilit prin lege, iar medicii de familie sunt trasi la raspundere.

"Pentru pacientii cu venituri intre 0-700 lei nu vom mai elibera retete compensate cu 90% pentru medicamentele incluse la compensare cu 50% decat daca vor duce adeverinta fiscala de la ANAF. Nu dorim sa fim organe fiscale si sa punem pacientii pe drumuri, dar nici nu dorim sa ni se impute sumele pentru aceste retete, pentru ca nu exista un contract intre asigurat si asigurator. Lipsa acestui contract a determinat aceasta situatie si ne-am trezit cu notificari de sute de mii de lei", a declarat presedintele Federatiei Patronatelor Nationale a Medicilor de Familie, doctor Doina Mihaila.

Probleme si la retetele pentru bolnavii internati in spitale

Reprezentantii medicilor de familie au adus in discutie si faptul ca tot ei trebuie sa elibereze retete pentru pacientii cu boli cronice internati in spital cu alte afectiuni.

"Nu este drept, sistemul informatic integrat ar trebui sa spuna cand se interneaza un pacient. Ca medic, nu ar trebui sa ma intereseze sa fac control fiscal", a afirmat dr. Doina Mihaila.

Ea a explicat ca au fost situatii cand pacienti internati s-au invoit de la spital si au venit la medicul de familie pentru a-si lua reteta pentru boala cronica.

"Curtea de Conturi a imputat aceste retete CNAS, iar casele de asigurari le imputa medicilor! Este vorba, cel mai adesea, de pacienti care s-au internat fara bilet de la medicul de familie. Sfidarea realitatii cunoscute care arata ca pacientii nu primesc in spital tot ceea ce au nevoie si ceea ce au dreptul este inadmisibila!

Mentionam ca pe anumite programe pacientii nici nu pot primi medicamentele din spital. Mentionam, de asemenea, ca am solicitat CNAS ca prin Sistemul Informatic Unic Integrat sa ne avertizeze in 24 de ore daca un pacient apare internat. Nu exista prejudiciu material, caci pacientii nu au primit din spital aceste medicamente si aveau nevoie de ele.

Ar fi o aberatie sa ajungem sa trimitem pacientii la casele de asigurari ca sa ne elibereze o adeverinta ca nu figureaza internat, ca sa putem elibera o reteta", a sustinut presedintele Federatiei Patronatelor Nationale a Medicilor de Familie.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#medicamente compensate medici familie, #retete compensate medici, #venituri 700 lei medici, #medici familie anunt , #spital